Прогнози на 2017 рік: Facebook

Які нові інструменти з’являться в найпопулярніших у світі соціальній мережі? На що буде зроблений основний акцент в 2017 році? Які висновки потрібно зробити маркетологу і на що звернути увагу, щоб використовувати нові можливості на всі 100%?

Цей рік був дуже важливим для Facebook. Щомісячний приріст аудиторії склав понад 197 мільйонів активних користувачів, і вперше було подолано поріг в мільярд активних користувачів мобільного додатку. Майбутнє мережі на найближчі 12 місяців, як підкреслив сам Цукерберг, в цілому за відео з акцентом на live-streaming і контент у форматі «360 градусів».

Video first

Facebook давно акцентує свою увагу на відео, і ця тенденція отримає своє продовження і в наступному році. Нещодавно була анонсована нова опція, яку Цукерберг вважає заміною текстовим статусам. Інструмент буде простий у використанні і оснащений інтерфейсом в стилі Snapchat, включаючи візуальні ефекти та інші інструменти.

Ця остання атака Facebook на Snapchat вже проходить “обкатку” в Ірландії і буде доступна в інших регіонах вже з початку наступного року. При цьому в додатку будуть доступні функції, яких в Snapchat немає.

Мотиви очевидні: Facebook бачить, як нове покоління користувачів при спілкуванні тяжіє до відео-формату, і хоче завоювати цю аудиторію. Основний драйвер залучення нової аудиторії в Snapchat – круті візуальні інструменти типу Lense, а якщо Facebook зможе зробити краще, то цілком має шанс досягти успіху. Зрештою, у більшості користувачів вже сформувалися стійкі групи друзів на Фейсбуці, і чому б їм просто не використовувати нові можливості прямо всередині цієї соцмережі, а не переїжджати кудись ще?

І поки новий додаток ще не перетворився на «вбивцю Snapchat», він здатне помітно сповільнити його розвиток, що призведе до зростання тиску на CEO Snapchat Евана Шпігеля. Можливо особисто ви не захоплюєтеся Селфі і власними Стрім, але цей тренд набирає все більшу силу в Facebook, формуючи вектор розвитку платформи до 2020 року в напрямку “в основному відео”.

Facebook Live

Онлайн-відео стало ключовою тенденцією цього року. За заявою Фейсбук кількість онлайн-стрімів з травня зросла в чотири рази при тому, що формат дає набагато більше залучення в порівнянні з іншими типами повідомлень. Правда ефективно монетизувати стрім навряд чи вийде зі звичайними користувачами, тут потрібні лідери думок, селебріті та медіа-компанії.

Проте, варто очікувати, що Facebook продовжить розвивати цей напрямок і потіснить Persicope (якщо вже не зробив цього). Мережа вже запустила активну рекламну кампанію для залучення більшої аудиторії до онлайн-стрімінга, і такий стан справ має зберегтися на весь 2017 рік. Також можна припустити, що Facebook оголосить про запуск партнерських проектів з лідерами думок, селебріті тощо, почне транслювати більше ексклюзивного контенту. Можливо незабаром люди будуть включати ранкове шоу в Facebook, а не на ТБ, і за наступний рік частка такого преміум-контенту істотно виросте – Фейсбук-трансляції скоро збиратимуть більше аудиторії, ніж ТБ-канали, підігріваючи інтерес до унікального контенту як зі боку авторів, так і глядачів.

Але реальна перемога на цьому фронті буде досягнута, коли контент соцмережі вийде на екрани домашніх телевізорів. У ситуації, коли все більше людей споживають контент онлайн, телевізор все одно залишається головним пристроєм для перегляду – наші будинки збудовані навколо телевізора, як основного джерела розваг. Щоб Facebook став реальним конкурентом традиційним телевізійним компаніям, йому потрібно просте рішення, яке дозволить людям легко підключитися до платформи через телевізор.

І певні кроки в цьому напрямку вже робляться – Фейсбук придумав спосіб передачі контенту на телевізор через Apple TV або Google Chromecast.

Це перший крок, який охоплює відносно малий відсоток ТВ-аудиторії (сьогодні всього близько 25 млн. користувачів Apple TV і 30 млн. користувачів Chromecast). Щоб ця ідея дійсно стала проривом, потрібно альтернативний спосіб прямого доступу до Facebook-контенту на TV. У цьому напрямку також ведеться активна робота – в минулому році був оформлений патент, тобто Facebook займається розробкою власного пристрою, який виступить в якості коннектора між телевізором і телефоном.

Це означає, що Facebook повинен буде почати комерційне виробництво обладнання, що само по собі досить серйозний крок. Але якщо результат дозволить значно збільшити глядацьку аудиторію, то Фейсбук може зробити цей крок, до речі, цілком можливо, що таке обладнання надаватиметься безкоштовно.

Якщо ідея буде реалізована, то Facebook Live вийде на нові висоти, з яких Цукерберг зможе глобально змінити традиційне в нашому розумінні телебачення. До речі, мало хто, крім нього, здатний на таке, чекаємо розвитку подій в наступному році …

Virtual reality

Віртуальна реальність – це наступний виклик для Facebook, який також може бути реалізований в 2017 році, але при цьому не варто розраховувати, що VR стане загальнодоступною в одну мить. Основною проблемою є вартість VR-систем, наприклад, окуляри Oculus Rift обійдуться в $599 (і це без контролерів), повний комплект обійдеться в $ 798. Крім того, знадобиться потужний ПК, разом отримуємо цінник від $1500 і вище, що недоступно переважній більшості покупців.

Є ще одна проблема – для технологій віртуальної реальності, незважаючи на перспективи розвитку, створено не так вже й багато контенту. Всім, хто користувався Google Cardboard, знайома ця проблема – все дуже цікаво, але явно не вистачає різноманітності для підтримки постійної уваги до девайсу, а адже це навіть не новий рівень контенту для VR.

Але не варто впадати у відчай, все це не буде перешкодою для розвитку самої технології протягом 2017 року, і демонстрації її можливостей за допомогою Facebook і не тільки. Щоб привернути увагу до віртуальної реальності, Facebook буде розкручувати проміжні рішення і технології, включаючи контент у форматі «360 градусів». Як ви пам’ятаєте, в червні вже з’явилася можливість розміщувати таке відео і фото.

Очікується, що в 2017 році Facebook запровадить додаткові інструменти, які допоможуть залучити аудиторію до можливостей контенту в цьому форматі, а також підвищить пріоритет такого контенту в стрічках користувачів, мотивуючи бренди генерувати його.

Але найбільший поштовх дасть поява як мінімум одного фільму в форматі 360, який відкриє шлях технологій в свідомість широких мас і помітно підігріє інтерес до них, після чого Facebook виявиться в центрі обговорення. При такому розвитку подій користувачі все частіше і активніше будуть шукати можливості для створення власного контенту в цьому форматі і будуть готові до переходу на новий щабель, рухаючись в сторону віртуальної реальності.

Також варто очікувати, що Facebook додасть елементи доповненої реальності в Facebook Live, Instagram Stories і де ще тільки можливо.

Facebook Search

Ще один важливий, але менш обговорюваний аспект у розвитку Facebook, пов’язаний з ростом пошукових запитів всередині платформи. У червні Цукерберг зазначив, що в Фейсбук кожен день відбувається до 2 мільярдів пошукових запитів, а зростання пошукової активності склало 33% за останні дев’ять місяців. Майданчик зараз активно працює над підтриманням та розвитком цього тренда, представляючи нові рекомендації та інструменти, які повинні допомогти користувачам використовувати можливості мережі, в якості нової пошукової платформи та маркетплейса.

Це рішення допоможе Facebook не тільки збільшити залучення, але і утримає користувача від використання Google. Якщо Фейсбук зможе успішно розвивати цей напрямок, то в кінці кінців стане єдиним сайтом, на який потрібно зайти користувачу, щоб отримати все, що він хоче.

Facebook кілька разів пробував поліпшити пошукові можливості мережі за допомогою Graph Search і пошуку в режимі реального часу, що збільшило пошукову активність на платформі. Але жодне з цих рішень не дає оптимального використання можливостей Facebook Knowledge Graph. З одного боку Фейсбук не хоче давати доступ до занадто великого обсягу даних, тому що на Facebook Knowledge Graph будується робота його рекламної системи, а з іншого боку, чим більше трафіку відняти у Google, тим краще.

Безумовно Facebook працює над новими інструментами пошуку, які будуть використовувати найбільш просунуті напрацювання машинного навчання для швидкої індексації контенту, включаючи фото і відео. Швидше за все перші результати ми побачимо в майбутньому році, наприклад, отримавши більше можливостей для пошуку за рахунок машинного навчання, заснованого на тому, що користувачі пишуть в своїх статусах.

Messenger Business

Facebook прагне перетворити свій месенджер в майданчик для прямого контакту між користувачами і брендами. Цукерберг каже, що Messenger знаходиться на другій з трьох стадій розробки, вже більш 33 000 ботів активні, але користувачі поки не поспішають використовувати все це щастя. Це пов’язано з тим, що Messenger використовують в першу чергу як спосіб спілкування з друзями і близькими, а не як інструмент взаємодії з брендами. Люди запросто можуть отримати доступ до товарів і послуг брендів у інший спосіб, наприклад, за допомогою Google, і перспективи використання в купівельних цілях саме Facebook Messenger для користувача все ще незрозумілі.

Проте Facebook продовжить розвивати ботів в месенджері, і в 2017 році можна чекати більш якісні кейси з точки зору бізнесу (вже зараз є кейси з eBay і Shopify), В тому числі можливість за допомогою ботів автоматизувати просту комунікацію з користувачами і знизити витрати на оплату людської праці. Це означає, що Фейсбук необхідно спростити процес створення ботів і продемонструвати бізнесу можливість знизити витрати на персонал. Якщо соцмережа отримає підтримку бізнесу в просуванні Мессенджера і ботів, то їй буде набагато простіше залучати користувачів. Але спростити процес створення бота не так-то легко – це і є наступний великий виклик для месенджера.

Ще одне цікаве застосування для ботів – оцінка здоров’я користувачів на основі симптомів, які вони згадують при спілкуванні. Приклади того, як це можна реалізувати, повинні сприяти залученню інтересу до інструменту в цілому.

Reactions

Що ж сталося з альтернативою лайкам – набору Reactions, які Фейсбук викотив в минулому лютому? Сенс цього нововведення був у тому, щоб надати користувачам спосіб швидше висловлювати більший набір емоцій, але згідно з дослідженнями результат не виправдовує очікувань – 93% користувачів віддають перевагу класичному лайк, і не звертають увагу на нові можливості.

Чи можна вважати це провалом? Facebook знайшов інші шляхи для залучення інтересу до цього нововведення, наприклад, тематичні реакції, присвячені 50-річчю Star Trek або Хелловіну.

Однак з’явилася інша проблема – ці тематичні реакції не завжди виявлялися «в тему».

Таким чином ми бачимо, що Facebook потенційно може використовувати Reactions як інструмент просування і підштовхнути інтерес до них, але необхідно враховувати різні нюанси. Можливо Фейсбуку було б простіше повернутися до звичайних лайків, але нові Reactions дають додаткову цінність трансляціям через Facebook Live, надаючи користувачам більше можливостей для вираження власних емоцій при перегляді відео.

З огляду на все вищесказане, можна очікувати, що Reactions залишаться, при цьому з’явиться багато тематичних наборів, що включають певні рекламні елементи. Але в той же час Reactions точно не стануть ключовим елементом у розвитку Facebook.

За матеріалами сайту: https://spark.ru/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA