Основні помилки при виборі мобільних рекламних форматів

Практично всі власники мобільних сайтів рано чи пізно стикаються з завданням монетизації своєї користувацької бази. Варіантів заробітку на мобільному трафіку існує досить багато, але даний матеріал орієнтований більше тих вебмайстрів, які вважають за краще налаштовувати все самостійно, за допомогою автоматизованих платформ.

Отже, реєстрація та інтеграція пройдені, а наш гіпотетичний власник сайту в особистому кабінеті має прийняти рішення про те, який рекламний формат вибрати. По суті, він визначає інструмент, за допомогою якого сподівається отримати гроші. Найчастіше веб-майстер вибирає формати, виходячи зі своїх особистих переваг і знань про їх ефективність. І часом ці особисті переваги і знання йдуть врозріз з реальністю.

За даними Clickky’s self-serve platform можна зробити цікаві висновки щодо того, наскільки думка власників сайтів про ефективність форматів відрізняється від того, які з них дійсно приносять прибуток.

Як визначити ефективність рекламного формату?

Питання «який мобільний рекламний формат вважати найбільш ефективним?» несе в собі безліч підводних каменів. Причепитися можна практично до кожної смислової конструкції:

«Який мобільний рекламний формат» – існує величезна кількість класифікацій, термінології, типів і видів, а також «нових» рекламних форматів, тобто старих, але з новою хитромудрою назвою.
«Вважається ефективним» – вважається ким? При вирішенні яких завдань? Для якого продукту?
«Ефективний рекламний формат» – це за яким критерієм? Як довго люди дивляться на рекламу? Як часто клікають? Які дії вчиняють після показу?

Тож, щоб внести ясність:

Ефективність рекламного формату ми визначаємо як кількістю кліків на рекламу. Ми не рахуємо ліди, бо в конверсії з кліків в ліди велику роль відіграють такі чинники, як оцінки додатка, відгуки тощо.
Ефективність рекламних форматів оцінюється з точки зору власника мобільного сайту, який використовує автоматизовану платформу для монетизації свого трафіку.

До даних нижче не включено відео-рекламу і унікальні формати платформи Clickky (кастомізовану native ads, smartlink), щоб мати змогу побачити статистику, характерну для ринку в цілому.

Діаграма показує, які з форматів найчастіше вибирали власники 500 мобільних сайтів. Як видно, найбільшою популярністю користуються рекламні формати catfish, native і fullscreen. Найменшою популярністю користуються pop-up interstitial.

Таблиця нижче показує розподіл CTR між цими форматами – ступінь зацікавленості користувачів сайту в рекламі, яка виражена в кліках.

Найбільший CTR показали такі типи рекламних форматів, як dialog ads, expandable та rich media, а найбільш популярні среди видавців native и catfish показали CTR нижчі СЕРЕДНЬОГО. Якщо прийняти ефективність усех досліджуваних форматів за 100%, то їх розподіл показано в діаграмі нижче. Ще раз уточнюємо, что показники CTR – в таблиці вищє. На діаграмі – розподіл всех форматів за клікабельністю.

Таким чином, з точки зору видавця, найбільшу кількість грошей йому принесуть такі формати (в порядку зниження популярності):

1. Catfish.
2. Native.
3. Fullscreen.
4. Dialog ads.
5. Recommended apps.
6. Richmedia.
7. Expandable.
8. Interstitial.

У свою чергу, користувачі мобільних сайтів «голосують кліками» за зовсім інші формати (в порядку зниження показника клікабельності):

1. Dialog ads.
2. Expandable.
3. Richmedia.
4. Fullscreen.
5. Catfish.
6. Interstitial.
7. Native.
8. Recommended apps.

Звичайно, це дослідження не є панацеєю. Це просто інформація для роздумів. При виборі формату потрібно завжди враховувати специфіку сайту, а також вибрані категорії додатків (в Clickky’s self-serve platform можна вибрати, рекламу яких категорій додатків розміщувати).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA