Від Mobile First до Mobile Native: про що важливо пам’ятати розробникам, які орієнтуються лише на смартфони

Інвестор і партнер венчурного фонду Andreessen Horowitz Бенедикт Еванс написав матеріал про те, чому все більше розробників переходять з парадигми Mobile First до парадигми Mobile Native, в чому між ними різниця і про що важливо пам’ятати авторам мобільних додатків.

«Декілька років тому ІТ-компанії перейшли до стратегії Mobile First. До цього в організаціях були окремі департаменти розробки під мобільні платформи і працівники, які займалися розвитком мобільного напряму. Тепер нова функціональність одразу з’являється на смартфонах, а на ПК іноді і не переноситься », – пише Еванс.

За словами інвестора, в 2016 році все більше компаній приходять до парадигми Mobile Native. «Це еволюція принципу Mobile First. Що буде, якщо просто забути про ПК і дешеві мобільні телефони? Якщо повністю зосередитися на 2,5 млрд смартфонів і повністю опустити ринок low-end-пристроїв. Чи зможете ви побудувати велику компанію?».

На думку Еванса, розробникам, які обирають стратегію Mobile Native  слід в першу чергу обміркувати кілька основних моментів:

– Основний метод введення повідомлень на смартфонах – їх камера. «Часто це найкраща камера, якою коли-небудь володіли користувачі. І до того ж – універсальний пристрій, яким можна зняти що завгодно і де завгодно».
Оскільки, за словами Еванса, безліч співробітників більше не працює в опенспейсах, вони не стануть заважати іншим, якщо будуть слухати музику, говорити по телефону або віддавати йому голосові команди.
– Пропускна здатність LTE- і WiFi-мереж зросла настільки, що автоматичний запуск відео або прямі трансляції на смартфонах вже не чинять користувачам незручностей. «Відеоконтент майже став повноцінною і ефективною заміною HTML-верстки або технології Flash».
– Смартфон стає основним пристроєм, який використовують навіть вдома. Тривалість роботи від батареї набуває менше значення.
– Смартфон – це також особиста пристрій, який завжди в кишені власника. Особистим стає і додаток. «Користувач готовий поділитися з додатком чимось таким, чим не став би ділитися з ПК-версією програми».
– Мобільні операційні системи підтримують мультизадачність і здатні одночасно запускати кілька програм. «Користувачі можуть пробувати нові сервіси десятками, платити за це всього нічого і при цьому відчувати, що їх пристрій в безпеці».
– Спеціальні сервіси і технології дозволяють користувачам смартфонів транслювати live-відео для тисяч глядачів і навіть доповнювати їх спеціальними фільтрами або ефектами.

«Я б хотів звернути увагу на останній пункт – варто задумати, скільки різних технологій задіяно в таких додатки, і чому поява подібних сервісів було неможливо на ПК», – зауважує Еванс.

Вражаюче, наскільки смартфони одночасно складніше і простіше у використанні, ніж ПК – і особливо це стосується мобільного інтернету.

Інвестор стверджує, що з мобільним телефоном користувачі можуть робити безліч речей, які їм не дозволяла робити система, що включала в себе сам комп’ютер, клавіатуру і мишу. Це відкриває нові можливості як для самих власників смартфонів, так і для розробників. «Вже виросло ціле покоління, яке готове до парадигми Mobile Native. А додатки, які в 2007 році викликали б захоплення, зараз здаються зовсім простими».

«Розробники нарешті можуть відмовитися від парадигми Mobile First і застосувати свої навички для того, щоб максимально охопити можливості двох мільярдів смартфонів на планеті. Це нагадує мені перехід до Web 2.0 близько дев’яти років тому. Тоді все розробники заявили: “А знаєте, нам зовсім не обов’язково думати про Lynx, CGI-скрипти і диалап-з’єднання. Ми пройшли ту точку, коли використання тега IMG здавалося спірним рішенням, і можемо думати про те, як створювати інтерфейси і надавати користувачам нові послуги”», – робить висновок Еванс.

За матеріалами сайту: http://www.cossa.ru/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA