Реклама в месенджерах дешевша та ефективніша, ніж SMS-розсилка

У Києві пройшов круглий стіл “Кінець ери SMS? Чи стануть месенджери хітовім каналом для промо?”. Експерти обговорювали можливості реклами в месенджерах та інші види директ-комунікації. Під час круглого столу Lifecell презентував месенджер BiP, а команда LEAD9 заявила про запуск власної платформи для мобільного маркетингу в месенджерах, почавши з Viber.


Назар Гриник, директор LEAD9

Назар Гриник, директор LEAD9, каже, що SMS-розсилки постійно дорожчають, тому бренди і рекламодавці будуть все більше шукати варіанти промоції через месенджери, де чисельність аудиторії стрімко зростає. На сьогодні до цього в Україні найбільш готовий Viber. Тому у LEAD9 навіть з’явилася своя платформа для проведення рекламних кампаній у Viber. Так, на прикладі розсилки цифрового запрошення на захід Назар показав наскільки це може бути ефективним. Кожен третій зреагував на повідомлення, отримавши, прочитавши і навіть відповівши на нього. За оцінкою LEAD9 вартість промо-акцій в месенджерах може обійтися майже на 30% дешевше ніж через SMS.

Крім вартості головними плюсами промо у Viber експерт називає швидкість запуску акції і можливість вставляти в промо-тексти фото, відео або аудіо, а також писати текст до 1000 символів. “Месенджери залучають аудиторію до інтерактиву, тому що у людей вже виробилася звичка вести там діалоги, переходити на сайти по посиланнях, дивитися картинки і відео. На відміну від SMS, де ми звикли тільки бачити текст і часто чомусь мовою древніх майя, тобто в трансліті”, – пояснює директор LEAD9.

Експерт Оксана Ферчук

Експерт Оксана Ферчук, покладаючись на досвід роботи у Viasat і Новій Пошті, стверджує, що використовуючи Viber, Telegram, BIP можна вже сьогодні оптимізувати витрати, перенаправивши в месенджери 20% – 30% SMS-трафіку. Це суттєво здешевлює комунікацію і розширює її можливості.

Дмитро Демидов, голова digital-відділу WOG

Однак SMS-маркетинг нікуди не зникне. Дмитро Демидов, голова digital-відділу WOG впевнений, що поки SMS хтось користується, то він буде живий. Хоча його компанія з метою оптимізації витрат на SMS-розсилки, почала частіше використовувати push-повідомлення серед користувачів додатку WOG PRIDE, яких у WOG вже 130 тис. “Ефективність push-повідомлень набагато вище. Наприклад, остання акція WOG отримала відповіді 20%”, – повідомляє підсумки Дмитро Демидов. “Робота з інструментами додатків дає можливість дарувати людям купони, пропонувати спец. пропозиції та багато іншого, що не пояснити одним текстовим повідомленням в SMS”, – додає digital-експерт.

“Месенджери стали підривною інновацією (disruptive innovation) у телеком-індустрії. Зараз настає момент, коли їх аудиторія набирає критичну масу, а самі розробники готові почати монетизувати сервіси”, – підкреслює Оксана Ферчук.


Дженгіз Гюрер, директор з інформаційних і телекомунікаційних технологій lifecell

Підтвердженням думки є презентація Lifecell. Їх месенджер BiP в Україні зібрав аудиторію близько 250 тис. абонентів (11 млн в світі), пропонуючи користувачам різні функціонали – секретні чати, відеочати, дзвінки за кордон. Разом з тим компанія вже готує платформу для банкінгу, геймінгу, медіа тощо, що дозволить сервісу стати контент-провайдером та інструментом комунікації. Зокрема, відкриває можливості для проведення рекламних кампаній і промо-акцій в BiP. Але, як пояснює Дженгіз Гюрер, масових розсилок тут не варто очікувати. “Ми хочемо оберігати наших користувачів від спаму. Ми більше схильні до реалізації спец.проектів, до креативних інтерактивних рішень”, – говорить він. “Ми часто не знаємо імені нашого клієнта, його статі, віку, але ми знаємо де він знаходиться, як він поповнює рахунок, кому дзвонить, хто йому дзвонить, що є частиною маркетингової гри”, – натякає Дженгіз на можливості таргетування в BiP.

У оператора прекрасно розуміють, що месенджери каннібалізують ринок, тому створення такого сервісу, як BiP, вважають обов’язковою умовою для бізнесу майбутнього.

“Щоб реклама в месенджерах не отримала ярлик “спам”, брендам і рекламодавцям доведеться бути винахідливими, організовувати живі та інтерактивні комунікації. І слідувати простим принципам: враховувати контекст в якому знаходиться споживач, надавати йому / їй швидку відповідь і стимулювати до дії, – уточнює Назар Гриник з LEAD9. Він наводить як приклад кейс з мобільним купоном на бізнес-ланч, який приходить споживачеві, коли той в обідній час знаходиться поруч з кафе. А купон діє обмежений відрізок часу.

Денис Камишев, засновник Trembita PR

Telegram – ще одне малозвідане поле для маркетологів, правда вже і тут є прецеденти роботи з аудиторією. Денис Камишев, засновник Trembita PR, розповідає, що в Telegram створюється безліч тематичних каналів, де є поки невелика, але якісна аудиторія. Більшість власників каналів розраховує на аналогічну ситуацію з пабліками в ВК і поспішає зайняти нішу в Telegram. І монетизація їх праці – це принципове питання. “Як правило читачам каналів можна показувати пост нативного характеру. Навіть можна подати це у вигляді опитування або інтерактиву з вибором відповідей, таке можливо реалізувати. Зараз в Telegram показники досить високі, кількість переглядів поста може досягати 60%, а середній CTR 25%. Правда тут варто відзначити, що канал з аудиторією в 20 тис. вже вважається наймасштабнішим, а основні популярні майданчики мають 5-10 тис. користувачів. При цьому вагома частка аудиторії каналів – росіяни”, – повідомляє представник Trembita PR.

За матеріалами сайту: http://sostav.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA