Сервіси Google стануть платними для виробників смартфонів

Виробникам Android-смартфонів доведеться платити Google, щоб встановити Google Play Store та інші мобільні додатки на пристрої, які будуть продаватися у Європі, повідомляє The Verge.

Умови ліцензування програм Google в Європі зміняться внаслідок рішення Європейської комісії, яка нещодавно виписала компанії штраф у розмірі 5 мільярдів доларів та заборонила їй вимагати від виробників телефонів встановлювати браузер Chrome та пошук Google.

В документі, який потрапив до журналістів, вказані ціни в розмірі від 2,5 до 40 доларів США за один пристрій для встановлення набору додатків Google Mobile Services, до якого входять магазин додатків Google Play Store, Gmail, Google Maps і YouTube. Ліцензії на Chrome і пошук Google продаватимуть окремо. Вартість залежить від країни та типу пристрою, і буде стягуватися за пристрої, які активуються з 1 лютого 2019 року.

Країни ЄС поділяються на три групи, а вартість залежатиме від характеристик екрану пристрою. Найвища плата буде у Великобританії, Швеції, Німеччині, Норвегії та Нідерландах. У цих країнах виробникам за встановлення додатків Google на пристрій з щільністю пікселів екрану вище 500 пікселів на дюйм потрібно буде заплатити 40 доларів США, від 400 до 500 пікселів – 20 доларів, а менше 400 пікселів – лише 10 доларів. У деяких країнах за телефони нижчого класу плата може становити лише 2,50 доларів США за пристрій. Не зрозуміло, чому саме щільність пікселів є основним параметром ціноутворення, але, ймовірно, вона використовується як загальний визначник ціни на пристрій, оскільки пристрої з більшою кількістю пікселів частіше коштують дорожче.

Але виробники телефонів не обов’язково будуть платити – Google також пропонує окремі угоди для покриття деяких або всіх витрат на ліцензування для компаній, які будуть встановлювати браузер Chrome і пошук Google на своїх пристроях. Також зазначимо, що за встановлення операційної системи Android плата не стягуватиметься.

За інформацією The Verge.