Коли нарешті смартфони стануть дійсно розумними?

Щороку ми бачимо нові презентації нових гаджетів і, на перший погляд, явних змін останні роки наче й немає. Залізяччя топ пристроїв мало в чому відрізняється, я вже мовчу про зовнішній вигляд 🙂

Смартфони практично приросли до рук користувачів, але поки що залишаються лише засобами комунікації, ігровими приставками та камерами. А от чи зможуть вони стати дійсно розумними помічниками, з власною думкою, нехай навіть штучною? Останнім часом саме на цьому полі розгортаються найзапекліші битви і саме вони багато в чому визначатимуть прогрес гаджетів у наступні кілька років – у кого штучний інтелект буде кращим 🙂

На перший погляд усі пристрої між собою подібні – моноблок, темна скляна панель екрану, смартфон це смартфон, яка різниця? Месенджери, камери, соц-мережі, музика, усе є на всіх пристроях і наче ж працює однаково! Відрізняється ж лише розмір екрану! Не зовсім, адже найцікавіше всередині:) Візьму для прикладу пристрої Apple, оскільки саме з Купертіно походить багато останніх інновацій у мобільних сервісах, зокрема і потуги у сфері машинного навчання. У Apple є власний підрозділ розробки чипів і всі процесори їх мобільних пристроїв з 2010 року розроблені всередині компанії. Що це означає? Чимало інших виробників купують готові процесори, які є на ринку і змушені підлаштовувати своє залізо і софт під них. А розробка власних мікросхем означає не тільки те, що візуально для користувача потім все працює злагодженіше, плавніше і надійніше, а й те, що можна розробляти послуги на базі штучного інтелекту, які ще кілька років тому здавалися фантастикою.

Наприклад, Face ID – коли смартфон впізнає свого власника по обличчю, навіть при поганому освітленні, з бодуна чи з відрощеною бородою. Чи портретний режим фото, коли камера виділяє окремо обличчя і фон та застосовує до них різні ефекти. А з останніх фіч – глибина і якість фону, т.з. “боке”, по уже готових фото у новому iPhone Xs. Далі — нові додатки з використання доповненої реальності, що працюють на базі нейро-мотору вбудованого у процесори Apple Bionic перестали уже бути просто приколом, а стають потихеньку частиною життя реальних людей. Наприклад, програма Home Court аналізує через камеру смартфона кидки баскетболіста і видає рекомендації щодо покращення техніки. Додаток безкоштовний і його уже використовують гравці та тренери від шкільних кортів до команд NBA.

Однак, нові послуги з крутими спец-ефектами вимагають не тільки швидшої роботи процесорів, але й економного використання батареї та можливості навчатися по ходу задля подальшої оптимізації. І хоча процесори кожного разу додають дуже суттєво по швидкості, загалом машини ж навчаються не так швидко і ефективно, як, наприклад, люди, тому все відбувається поступово і нам треба набратися терпіння. Комп’ютерні алгоритми аналізують дані (наприклад, статистику користування функцією) і роблять з них певні висновки і прогнози на майбутнє. Такі висновки вступають в дію як команди, замість раніше прописаного програмістами коду. Так працюють, наприклад, спам фільтри, які “вчаться”, беручи дані зі світових баз спамерів, які, в свою чергу, постійно оновлюються. За цим же принципом “навчається” комп’ютерний зір у магазинах Amazon Go.

Хоча перші спроби машинного навчання та експериментів зі штучним інтелектом були здійснені ще Аланом Тюрінгом в середині 20-го століття, масовості ці штуки набули лише на початку 21 століття, з шаленим розвитком інтернету та мобільних пристроїв. І ось зараз, наприклад, iPhone впізнає свого господаря по обличчю, а Apple Watch може знімати кардіограму з його руки і передавати в клініку для подальшого обстеження.

Саме це і є наступний рівень розвитку — гаджети стають повноцінними помічниками і роблять це плавно, непомітно, без явних команд користувача. Бо в кінці кінців споживачу уже пофігу скільки ядер у його процесора чи пам’яті на диску, важливо щоб фоточка вийшла крутою і запис пробіжки був точним і не перервався через виснажену батарею. Ось це і буде визначати успіх розвитку гаджетів у наступні роки – те, наскільки красиво і ефективно вони спрощуватимуть нам з вами щоденне життя.

Ми входимо в нову еру розвитку гаджетів – еру штучного інтелекту. Усі провідні виробники смартфонів, Google, Apple, Samsung та Huawei активно розробляють власні нейро-мотори та блоки для роботи з доповненою реальністю. Тому уже найближчим часом ми побачимо дуже багато цікавого 🙂

Автор: Назар Гриник, директор LEAD9 Mobile Marketing.