Особливості роботи з рекламодавцями у сфері мобільного маркетингу

У цій публікації наводяться важливі поради як для власників мобільних додатків, так і для рекламодавців. Чи варто вкладатися в рекламу представникам різних ніш, в яку саме, у яких пропорціях? Які формати краще запропонувати клієнтам з різних ніш? Які тренди будуть розвиватися у 2017 році? Відповіді на всі ці запитання – під катом.

Вертикалі рекламодавців

Ігри

На ринку існує кілька вертикалей рекламодавців. Одна з найважливіших – ігри. Глобально всі ігри можна розділити на три частини: hardcore або стратегії – досить складні для проходження; казуальні, простіші та інші.

Особливість взаємодії користувача і hardcore-іграшки в тому, що в стратегії грають довго і захоплено, термін активності користувача в додатку (LT) і чек його покупок (LTV) досить високі. Результат досягається за рахунок грамотної взаємодії: компанії розуміють потреби своєї аудиторії, створюють реально-віртуальний світ з різними рівнями складності, стимулюють користувачів залучати друзів в гру і грамотно налаштовують push-повідомлення.

Такі рекламодавці, залучаючи більше аудиторії, платять більше за інсталл, так як знають, що витрати на просування нехай не відразу, але незабаром окупляться. Інша справа, що сама ЦА таких гравців вузька.

Інша історія з казуальними іграми – ЦА ширша, але платоспроможність – нижча. LT у таких ігор дуже низький, і за цей час витрати на рекламу фізично не встигають відбиватися, тому казуалки купують мало трафіку. В основному взаємодіють з користувачами через віральную рекламу і безкоштовні огляди.

Утиліти

Утиліти – допоміжні програми для телефонів, наприклад, браузери або Battery Saver. Утиліти використовують практично будь-які рекламні повідомлення, які спонукають встановити їх додаток, в тому числі і некоректні. Наприклад: «Установи це додаток, або твій телефон вибухне». Причина проста – монетизація йде за рахунок реклами, і основне завдання – набрати базу користувачів, якій цю рекламу показувати.

Що відбувається, коли подібну утиліту встановлюють на телефон, до речі, найчастіше на Android? Додаток починає збирати величезну кількість інформації про пристрій. Інші гравці ринку дуже люблять купувати in-app рекламу в таких утилітах, оскільки в них можливі абсолютно фантастичні таргетинги. Наприклад, володіючи інформацією, які ігри встановлені на Android користувача, можна показувати йому рекламу схожої гри.

Travel

Існує тенденція – залучення користувачів з часом не стає дешевше, навпаки, стає дорожче. Ті, хто купують трафік сьогодні, купують його дорожче, ніж ті, хто зробив це вчора. Найскладніша ситуація у travel, в таких додатках присутня відкладена конверсія, коли користувач не одразу приймає рішення про покупку, а бере паузу на «подумати». Взагалі деякі travel-клієнти говорять, що не вираховують окремо витрати на мобайл, оскільки є такий потужний інструмент продажів як сайт, і користувачі переміщаються між додатком і сайтом.

E-commerce

У додаток користувачі приходять в основному з Інтернету. Як правило, користувач, який завантажує додаток, вже демонструє до нього лояльність. Якщо продукт якісний і користувачеві зручно здійснювати покупки, він залишається в додатку надовго і закупівля трафіку в кінцевому підсумку відбивається. Користувача можна наздоганяти push-повідомленнями, розсилками, ретаргетингом з діплінкамі і мотивувати до наступних покупок.

Dating

Особливість комунікації dating-додатків в тому, що такого роду програми дуже люблять жіночу аудиторію і намагаються за всі можливі гроші залучити цю аудиторію, тому що саме дівчата спонукають чоловіків витрачати гроші.

Dating прекрасно розуміє потреби своєї ЦА і задовольняє їх за рахунок продуманої механіки знайомств всередині програми. Налаштувати монетизацію всередині dating – ціле мистецтво, це дуже делікатна тема. Користувачі можуть ображатися, висловлювати негатив, і найчастіше це ніяк не пов’язано з самим додатком. Без хороших інвестицій дуже складно підняти dating, потрібно багато трафіку, різної статі і географії, щоб всім було цікаво, був вибір для спілкування і знайомства, і звичайно, важливий LT.

У всіх додатків, які закуповують трафік і сподіваються на окупність рекламних витрат, LT юзера – важливий фактор. У хороших додатках він, як правило, від року і вище, тому потрібен час, щоб залучення користувача окупилося. Рекламодавцю-початківцю потрібно бути готовим до того, що витрати на користувача не окупляться на наступний день після рекламної кампанії.

Тренди мобільного маркетингу 2017

Поліпшення ситуації з аналітикою

Один з важливих трендів – поліпшення ситуації з аналітикою як джерел трафіку, так і дій користувачів всередині програми. Все більше рекламодавців вчаться оцінювати якість трафіку і видавати агентствам коректні, прозорі і зрозуміло разраховані KPI.

Якщо раніше було незрозуміло, як може виглядати воронка подій додатки, і які значення можуть бути їй присвоєні, то зараз все популярнішими стають такі метрики, як LT, LTV, RR, RRR, ARPU, ARPPU, MAU, DAU, eCPI. Це ускладнює роботу, адже простіше лити трафік, не думаючи про наслідки, але напрямок мобайла розвивається, і приємно відповідати на цей виклик з боку рекламодавців хорошими результатами.

Креативність банерів

Другий тренд можна переглянути в поступову зміну розуміння серед клієнтів про те, який банер потрібно використовувати, щоб мотивувати користувачів завантажити додаток, наприклад, у соціальній мережі.

Бренд-буки, лукбуки і просто привабливі банери, які намалював дизайнер в штаті у клієнта, на жаль, не працюють. Користувачів, які гортають стрічки соцмереж, потрібно дивувати, і на це є всього пара секунд.

Тому банери повинні бути не гарними, а клікабельними. Чимось чіпляти юзера, апелюючи до його цікавості, мотивувати його перейти по посиланню і зробити необхідну дію.

Збільшення in-app трафіку

In-app трафік – це реклама однієї програми всередині іншої програми. Чим популярніша додаток, тим рекламодавцю цікавіше. Але самих таких продуктів з великою аудиторією не так багато, як хотілося б. Тому багато компаній будуть намагатися дістати ексклюзивні джерела трафіку, домовляючись або скуповуючи додатки з великою базою користувачів.

Ретаргетинг

В інтернеті вже давно знають, що клієнтів потрібно повертати, тому жодна більш-менш велика компанія зі значною базою користувачів вже не може обійтися без цього інструменту. У мобільному маркетингу ретаргетинг теж набирає обертів. Суть та ж, ретаргетинг – реклама, спрямована на користувача, який вже проявив інтерес до додатка, навіть якщо потім його видалив.

Ретаргетинг можна використовувати, щоб ще більше залучити існуючого користувача або для того, щоб активувати “сплячого”. В кінцевому рахунку все направлено на збільшення LTV і утримання юзера в додатку.

Найважливіша деталь мобільного ретаргетінга – deeplinking. В інтернеті зазвичай дають контекстні посилання на конкретну сторінку сайту або продукт. Наприклад, якщо ви рекламуєте холодильники Electrolux, на них і давайте посилання. Діплінкі дозволяють відразу після кліка на банер або посилання перенести користувача всередину встановленої програми на конкретний екран, або на сторінку установки, якщо додатка немає.

Ретаргетинг в мобільному маркетингу – дуже актуальна тема. Усі вказує на те, що незабаром це буде невід’ємним інструментом при просуванні мобільних додатків.

Висновок

І в кінці хотілося б поділитися деякими порадами для тих, хто купує мобільний трафік:

Аналізуйте конкурентів: для моніторингу мобільної реклами вже існує багато програм, які збирають креативи / лендінги / тексти рекламних оголошень в різних рекламних мережах. Сервісів для моніторингу мобільної реклами багато: AdMobiSpy, Publer, WhatRunsWhere, AdsVantage або WhatAdsWork. Використовуйте інструменти для вузького таргетингу аудиторії, на кшталт «Церебро» для «ВКонтакте».

За матеріалами сайту: http://www.cossa.ru/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA