Чат-бот: хто це такий і що з ним робити


«Основна проблема інтерфейсу в тому що це інтерфейс. Інтерфейси – це перешкоди на шляху. Я не хочу зосереджувати свої сили на інтерфейсі. Я хочу зосередитися на роботі … Я не хочу використовувати комп’ютер, я хочу робити справу» – написав Дональд Норман ще у 1990 році.

Намагання компаній спростити та покращити досвід взаємодії споживача при отриманні послуг та здійсненні покупок, а також той факт, що месенджери на сьогодні є найбільш популярними інструментами спілкування, призвели до появи такої технології, як чат-бот.
Бот взагалі – це спеціальна програма, що виконує автоматично і / або за заданим розкладом будь-які дії через ті ж інтерфейси, що і користувач.
Головна особливість чат-бота полягає в тому, в тому, що він не використовує традиційний інтерфейс для взаємодії з користувачем. Замість цього все відбувається в межах одного екрану з листуванням. Це – так званий «невидимий» або «діалоговий» додаток. Наразі кількість таких додатків зростає лавиноподібними темпами. Вони знаходять застосування у різних сферах: від перевірки банківських рахунків, призначення зустрічей, бронювання місць в ресторані до персонального тревел-асистента.
Ми не схильні підтримувати «хайп» навколо цього нового тренду – не для всіх випадків подібне рішення буде оптимальним, до того ж поки що не все зрозуміло у плані безпеки чат-ботів. Втім, очевидно, що із розвитком технології у деяких сферах чат-бот дійсно буде найкращим із можливих інтерфейсів.
Розглянемо декілька свіжих прикладів чат-бот проектів для Telegram, створених українськими розробниками. Доречі, одна з причин зростання популярності даного месенджеру – саме активна підтримка цієї технології.
Бот @CurrencyKievBot вміє перевіряти останні курси валют
Усі свіжі дані по коливаннях курсів валют можна отримати по одній команді боту. CurrencyKievBot по команді “Бот, курс НБУ” і “Бот, чорний курс” видає, відповідно, останні дані по курсам (вони підтягуються з сайту “Мінфін”).

“Бот написаний, за великим рахунком, щоб моніторити різницю курсів між тим, що дає НБУ і реальним курсом валют (євро і долара)”, – розповідає його автор, В’ячеслав Сичов, PHP Technical Lead в одній з українських компаній-розробника ігор. Бот написаний на PHP, з використанням фреймворку Symfony 3.
Є ще декілька подібних ботів для українського курсу валют (@CurrencyUABot і @HryvnaTodayBot). Для останнього автори навіть виклали всю документацію на GitHub.
Бот Коля вміє переводити гроші з карти на карту
Бота Колю написав співзасновник 908 Олексій Іванкін. За допомогою простих команд цей бот вміє переводити гроші з карти на карту, але це діє лише для карт українських банків.

Щоб скористатися послугами Колі, потрібно додати його в свій месенджер, а потім авторизувати карту через систему WayForPay (для обробки платежів використовується ця система) і провести тестовий платіж в 1 грн.
Після того, як платіж пройшов, можна переводити гроші. Для цього потрібно стартувати бота, написати команду / send @username хх гривні, де @username – це нік одного, який є в Telegram і який теж поставив собі Колю. Розробники кажуть, що не зберігають дані карт.
Коля вміє співпрацювати, тобто працювати спільно з іншими ботами. Наприклад, один бот оформляє замовлення на піцу для користувача, другий – за неї платить. Працює це так:

Бот Correctaruim перевіряє тексти на помилки
Цього бота створили розробник Антон Поляков і перекладач Валентина Козлова. Він вміє працювати з текстами, але потрібно враховувати, що він платний.
Щоб почати роботу з ботом, потрібно вибрати / proof для коректури або / edit для редагування. Бот інтегрований з Колею, так що після того, як послуга обрана, він запропонує ввести текст, порахує вартість і дасть посилання на Колю.
Далі користувач перемикається на Колю і після оплати замовлення потрапляє в групу в Telegram, де сидять менеджери “Корректаріума”, які розподіляють замовлення на вільних коректорів і редакторів (ось і настав момент, коли роботи почали керувати людьми). Готовий текст надсилають замовнику.
Під кінець, ми не могли обійти стороною улюбленця українського Twitter – Порохобота (автор – Ігор Стефурак). Він не вміє нічого, крім як розважати користувачів. Якщо ви трохи втомилися від роботи, поспілкуйтеся з ним про офшори і сліпі трасти, він вміє коментувати будь-які актуальні новини українського політикуму.
За матеріалами сайту: http://ain.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA