SMS-вистава


3 березня 2016 року на новій сцені Александрінського театру у Санкт-Петербурзі в рамках фестивалю «Золота Маска» пройде незвичайний спектакль, присвячений блокаді Ленінграда.
Його химерність починає дивувати глядачів ще до входу в зал, коли адміністратор театру просить відвідувачів залишити номери своїх телефонів і радить у жодному разі не вимикати їх протягом всієї вистави. В даному перформансі саме смартфони стають засобами зв’язку з історією міста.

За час вистави «Місто-герой» на сцені не з’являється жодного артиста. Його єдині учасники – самі глядачі, які протягом 50 хвилин один за іншим читають фрази з повідомлень, отриманих на телефон.

Репліки для SMS були взяті драматургами з дослідницької роботи історика Володимира Пянкевіча «Декорації війни», а також зі щоденників очевидців і спогадів жителів Петербурга тих років.

На думку театральних критиків, жодна з найважчих психологічних постановок не зачіпає публіку так, як «запропоновані обставини» у виставі «Місто-герой». Після закінчення перформансу більшість глядачів так і не вирішуються видаляти SMS, залишаючи їх в пам’яті свого телефону.

СМС вже не вперше стає частиною театрального мистецтва. Торік Лесь Подерев’янський створив SMS оперу. Історія, що лягла в основу музичного твору, з’явилася зовсім випадково і матеріалізувалася у вигляді SMS, тому репліки всіх персонажів вміщаються в 160 символів.

За матеріалами сайту: http://blog.imobis.ru/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA