Як запуск 3G вплинув на українські стартапи

Україна стала останньою країною в Європі, яка отримала 3G. Абоненти в очікуванні швидкого мобільного інтернету стежили за новинами, ділилися враженнями від його роботи за кордоном, гадали про ціни.

Коли нарешті було проведено конкурс, роздано частоти і оператори запустили першу 3G-станцію, в Твіттері було не продихнути від скріншотів Speedtest. Але є ще одна категорія користувачів, яких надихнув старт 3G: власники технологічних стартапів. Ті, хто працював над глобальними продуктами, змогли повноцінно протестувати роботу програми в Україні. Є й проекти, які народилися тільки завдяки тому, що в українців (хоча б частково) вже є швидкий мобільний інтернет. Редакція AIN.UA запитала у стартаперів та інвесторів, як повноцінний 3G позначився на їх роботі та ідеях.

«Міша Нестор тестував свій LifeTracker.io якраз коли з’явився 3G, пам’ятаю, він дуже радів цьому», – згадує Віталій Кедик з Wishrounds. LifeTracker.io – це сервіс компанії PDNA, команда працює над амбіційними метою – симбіотичним штучним інтелектом. Їх додаток вивчає поведінку користувача і допомагає йому управляти справами, зустрічами, залежно від його потреб і розкладу. Воно передбачає офлайн-поведінку власника смартфона.

Ця ідея так вразила Олексія Вітченко з Digital Future, що рішення вкласти в сервіс гроші він прийняв за 30 хвилин. І хоча LifeTracker розробляється для західних ринків, поява 3G допомогла в розробці та тестах. У додатку – близько 800 бета-тестерів (частина з України), які незабаром отримають доступ до першої закритої версії програми. Без 3G давати доступ українським користувачам просто не мало б сенсу.

Україна була однією з двох країн без 3G, і це не дозволяло тестувати продукти на реальних споживачах в умовах реального життя. «Нам це допомогло навесні прискорити розробку MVP, перевірити гіпотези і почати розробку серверної частини. У підсумку ми зараз закінчуємо перший повноцінний реліз, і, можливо, своєчасний 3G в Україні зіграв в цьому свою роль», – розповідає CEO компанії Михайло Нестор.

Є й проекти, чия робота повністю зав’язана на наявність у країні швидкісного мобільного інтернету. Finova Conneсt – це сервіс, який перетворює звичайне авто в «розумне». Підключивши до авто невеликий девайс і встановивши додаток, водій може контролювати несправності та поломки в авто, швидко зв’язуватися з сервісним центром, стежити за історією поїздок і часом за кермом, аналізувати свій стиль водіння.

Цей продукт спочатку створювався для роботи в мережах 3G і вище, розповідає Євген Дєєв, CEO і засновник Finova. Передача потрібного обсягу даних насилу буде працювати, приміром, на EDGE, тому команда чекала появи 3G для повноцінного старту технології. «Ривок станеться, коли велика територія України, а не тільки великі міста, буде покрита 3G-мережею. Для нас дуже важлива наявність швидкого інтернету на трасах і складних ділянках доріг, де відбувається велика кількість аварій », – говорить він. Зараз додаток тестують, планують запустити в березні, можливо, до цього часу покриття 3G сильно розшириться.

Данило Тонкопій, засновник DelFast – кур’єрської доставки на Електробайк – розповідає, що у всіх кур’єрів є пристрої на Android, щоб приймати замовлення і звірятися з картами. «Звичайно, не можна сказати, що ми створили проект завдяки 3G, але з ним зручніше і швидше працювати», – говорить він. Нині послугами DelFast користуються «ПриватБанк», «Нова пошта», Moyo, Fotos та інші.

Хоча є й думка, що вплив 3G на українські стартапи – невеликий. «По-перше, 3G підвищує ефективність ведення бізнесу в цілому, всіх секторів, і IT-сектора зокрема. По-друге, стартапи для українського ринку можливі тільки в найбільших вертикалях, таких як e-commerce. А для останнього завдяки 3G прискорився відтік на мобільний трафік. Але вплив 3G на українські стартапи в цілому – мінімальний. Це більш важливо для офлайн-компаній, менеджерів середньої та вищої ланки – можливість працювати поза офісом», – говорить керуючий партнер Aventures Capital Євген Сисоєв.

Так що, якщо підсумувати, українські стартапи роблять сервіси для місцевого ринку, заточені під 3G, тестують за допомогою 3G сервіси, націлені на зарубіжний ринок. Але якщо говорити не про сьогодення, а про майбутнє, чи можна вірити, що запуск швидкого інтернету прямо приведе до вибуху революційних IT-проектів в Україні? Петро Бондаревський з Coppertino вважає, що ні. «Це як хороші дороги – уявімо що всі траси в Україні стали класу А, без єдиної ямки, рівні, огороджені, як у Німеччині. Що тепер можна зробити геніального з такими трасами? Побудувати суперкари? Та ні – просто в цілому всім стане їздити швидше і зручніше. Ось це, напевно, найбільша вигода», – говорить він.

Але 3G явно вплине на ринок сервісів, пов’язаних зі стрімінгом, проектів за типом Divan.TV, oll.tv, Megogo. Стартапи зможуть тестувати і запускати відео- і аудіододатки, месенджери, дзвінки через інтернет. «Будь-які додатки, які часто використовуються поза стаціонарного інтернету, будуть зростати: частішими стануть сесії з такими додатками, довше тривалість сесій», – каже Петро.

Запуск 3G може вплинути не тільки на ринок мобільних додатків, але і на ринок українських хардверних пристроїв. І це збігається з загальносвітовою тенденцією розвитку «інтернету речей». Адже тепер використання IoT-систем в Україні не обмежується просторами, де є якісний кабельний інтернет або Wi-Fi. У будь-який момент перевірити стрім з камери безпеки, віддалено підрегулювати термостат або систему опалення, заглянути в домашній холодильник, перш ніж вийти з супермаркету, простежити за заторами по відео з будь-якого куточка міста – фантазії творців подібних сервісів для українських споживачів якщо і обмежаться, так точно не повільним інтернетом.

Hardware-стартапи вже оцінили, як мобільний інтернет можна використовувати в роботі на місцевому ринку. Проекти на кшталт Ajax Systems (який торік отримав $ 1 млн інвестицій) роблять системи датчиків для «розумного будинку» – бездротових сенсорів відкриття вікон і дверей, руху і т.д. Команда поставила собі мету зробити «розумний дім» таким же доступним для всіх, «як мікрохвильовка чи електрочайник», говорить CEO стартапу Олександр Конотопський.

Датчики Ajax можна моніторити, використовуючи мобільний доступ, тобто, користувач завжди може перевіряти стан будинку, навіть якщо, приміром, в будинок вломилися грабіжники і відключили звичайний інтернет.

Хоча поки що масова поява hardware-рішень для українських користувачів – це скоріше майбутні перспективи, адже у нас немає ринку, готового купувати hardware-рішення. «Я не знаю жодного нашого хардверного стартапу, заточеного під український ринок, це нонсенс. Основна специфіка – у людей повинні бути гроші, щоб його купувати. А у нас ринку толком немає. Наші проекти готуються під західні ринки, де є 4G, LTE та інше », – говорить Алекс Нестеренко, засновник конструкторського бюро АРТКБ, яке допомагало з продуктами Petcube, iBlazr, LaMetric і багатьом іншим.

Джерело: ain.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA