Google та Android на цьому тижні відсвяткували ювілеї

Пошуковому сервісу Google виповнилось 20 років

Компанія Google була зареєстрована 4 вересня 1998 року, але святкує свій день народження 27 вересня протягом більше десяти років. Отже, цими днями виповнилось 20 років пошуку від Google.

На честь ювілею пошуковий гігант створив віртуальну екскурсію по оригінальному гаражу, в якому компанія була заснована. В гаражі Menlo Park, де Ларрі Пейдж та Сергій Брін створили перший офіс Google можна знайти багато цікавого. Ви можете здійснити віртуальну екскурсію по всьому будинку, який був ретельно відтворений, щоб виглядати так, як це було в 1998 році. По всій території можна побачити безліч гаджетів 90-х років якими користувались у той час співробітники компанії.

На головній сторінці пошуку був зображений святковий дудл, а на сторінці блогу Google можна подивитись 20 найцікавіших дудлів за історію компанії. Нагадаємо, що за свою 20 річну історію Google стала однією з найбільших IT-компаній у світі, а її пошуковий сайт є найбільш відвідуваним ресурсом в Інтернеті.

 

Перший Android-смартфон з’явився 10 років тому

Десять років тому, 23 вересня 2008 року, Google, T-Mobile та HTC об’єднали свої зусилля, щоб створити T-Mobile G1 — перший у світі смартфон на операційній системі Android. На міжнародному ринку він мав назву HTC Dream. G1 був далекий від досконалості, навіть за стандартами того часу. У той же час, він запропонував відкритий, налаштовуваний інтерфейс, який суттєво контрастував з iPhone. Це було початком чогось великого.

Ціна апарату без контракту була 399 доларів. Пристрій мав 192 Мб оперативної пам’яті та сенсорний екран розміром 3,1 дюйма. Основні функції включали в себе оригінальні програми для пошти Gmail і карт Google, а також завантаження музики через Amazon. Android Market був попередньо встановлений, але, підтримка додатків була обмежена. Коли G1 випустили, Apple iPhone вже мав друге покоління. Цей пристрій перевернув мобільну індустрію, і всі виробники намагалися знайти спосіб конкурувати з iPhone, але G1 пішов власним шляхом, намагаючись вирішити деякі спірні питання присутні у пристрої від Apple.

На прес-конференції, глава Android, Енді Рубін підкреслив, що платформа Android відрізняється своєю відкритістю. Навіть у перші дні Android-користувач міг налаштувати свій домашній екран за допомогою віджетів, піктограм та фонового малюнка. У iPhone у 2008 році все ще не було багатозадачності, а G1 міг залишати програми працювати у фоновому режимі.

G1 також дистанціювався від iPhone із клавіатурою-слайдером (Android 1.0 навіть не мав сенсорної клавіатури). У той час веб-сайти не були оптимізованим для сенсорних телефонів, тому виробники вирішили залишити смартфону фізичні кнопки.

На сьогодні Android став найпопулярнішою мобільною системою у світі, її частина на ринку смартфонів становить приблизно 77%, а пристрої на ній випускають десятки виробників, серед яких Samsung, LG, Huawei, Motorola, Xiaomi, Nokia, Lenovo, Sony та багато інших.

За інформацією The Verge та Androidpolice.