Доповнена реальність – Judgement Day настав

Колись, у далекому 2010-му, я написав статтю про доповнену реальність: http://watcher.com.ua/2010/12/10/dopovnena-realnist-judgement-day-vzhe-blyzko/
Як не дивно, вона багато в чому актуальна й досі! Ну тільки от власників смартфонів стало з того часу в 5 разів більше, та мобільний інтернет разів в 30 швидший. Тож вирішив глянути, що ще змінилося і які нові “термінаторські” можливості є у нас сьогодні?

Час браузерів доповненої реальності пройшов

Layar, Blippar, Wikitude і тп. Це все були окремі рішення для зчитування простору довкола через екран смартфона. Щоб скористатися, потрібно було встановити кожний з цих додатків, відкрити і натиснути кнопку Scan. От спецом оновив і запустив ще раз Layar. Ех, ностальгія. Але це вже досить далеке минуле. Ніхто сьогодні не буде цим заморочуватися — занадто складно скачувати і встановлювати ще одну програму. Підтвердження тому — відсутність браузерів доповненої реальності серед топу популярних мобільних додатків в AppStore та Google Play.

Допреальність це вже нова реальність!

Поки що, правда, тільки в соцмережах. Але, Snapchat і Facebook уже зробили AR невід’ємною частиною своїх платформ. І тепер навипередки пропонують користувачам погратися у інтерактивні фото-ефекти, 3D емоджі та переглянути круті рекламні фішки від брендів. AR-платформи для розробників оновлюють мало не щомісяця, і головне, що користувачу не потрібно тепер скачувати нові додатки і розбиратися як там все налаштовано, щоб проявити нову реальність. Треба просто запустити камеру у своїй улюбленій соцмережі (у Snapchat насправді камера запускається відразу, оскільки вся ця соцмережа побудована довкола неї 🙂

Футбольний ефект з доповненою реальністю через камеру Facebook:

Фото-ефекти – сканування облич

Почалося все із банальних рамок для фото, які кілька років тому почали з’являтися під різні події. Далі рамки стали анімованими, наприклад як у літньому промо Coca-Cola Australia для Snapchat.

Але оскільки наші смартфони це насправді суперкомп’ютери, справа швидко перейшла до тривимірних моделей, звуку, просунутих спецефектів та можливості записати з цим всім відео.

Фото-ефект у Snapchat

Фотоефект для промо Coca-Cola Summer

На черзі управління ефектами руками, голосом і більш наворочені ігрові сценарії (типу Pokemon Go але прямо у фото-фільтрі 🙂

Сканування об’єктів

Ця штука є вже давно, насправді з неї все і почалося, адже ще у 2012 ми зробили проект зі скануванням пляшки пива Tuborg.

Але тоді ще смартфони місцями підгальмовували і 3G працював поганенько. Сьогодні сканувати об’єкти можна прямо з камери Facebook – навівши її на продукт чи лого, чи наприклад рекламу у журналі. І тут можливості є дуже широкі, адже підключаються ті ж 3D моделі, відео, звук. Можна повноцінно презентувати новий продукт чи показати героя гри і надати можливість з ним сфоткатися. Причому все це можна зв’язати із Messenger і перевести споживача відразу із повідомлення на спец-ефект, а потім в онлайн-магазин на покупку товару.

AR-реклама Facebook для Nike:

Примірка окулярів від бренду Michael Kors: https://techcrunch.com/2018/07/10/facebook-ar-ads/

Можливості поза соц-мережами

Тут найбільш помітним є дві можливості: ігрові та акційні додатки від брендів та від ритейлу. Гра з продуктом прямо біля полиці супермаркета з презентуванням купону на подальшу покупку, навігація по супермаркету чи торговельному центру з вказуванням акційних товарних позицій та підказок. Ці речі можуть ефективно працювати з WiFi магазинів, тим більше, що більшість крупних торговельних мереж або вже встановили, або планують надати безкоштовний доступ у своїх магазинах.

Більшість і так втикає у свої смартфони навіть біля полиць магазинів, і тут більш як доречно прислати людині пуш-повідомлення з купоном на улюблений товар чи нову гарячу позицію 🙂

Навігація по магазину:

AR-плакат для туру Eminem:

Окуляри, лінзи, вживлені у тіло чіпи, що далі?

Але насправді AR попре, коли пересічному споживачу будуть доступні невеликі розумні окуляри на зразок Google Glass. Тоді весь їх інтерфейс це і буде суцільна доповнена реальність! Бо зараз, насправді, найзручніше на смартфоні переглядати і гратися з фото-ефектами (сидиш собі такий в офісі чи вдома на дивані і корчиш рожі). А от ходити з телефоном перед собою, щоб щось знайти чи побачити, не дуже зручно. Та й батарея сідає при довгому використанні AR досить швидко. Можна зрештою через щось перечепитися:)

Тому окуляри це поки найбільш адекватне рішення масового використання AR. І головне, щоб вони були масово доступні, тобто недорогі. Уже є прототипи AR-окулярів для iPhone за $100: https://bgr.com/2017/07/18/iphone-ar-glasses-mira-prism/ І це лише початок 😉

Ну а далі лінзи і, можливо, навіть чіпи, вживлені в тіло. Є цілий напрямок біо-хакінга, коли люди вживлюють собі в тіло, наприклад RFID-чіп з проїзним квитком.
Проїзний для метро в руці австралійського біохакера
https://mashable.com/2018/03/16/opal-card-biohacker-court/#5UTVcdyXYEqb
З оком звичайно складніше, але думаю дійде і до такої якоїсь приблуди, яка буде через лінзу щось проектувати на сітківку. Наступний етап – це інтеграція з мозком людини, але це поки що ще з галузі кіно-фантастики 🙂

Автор: Назар Гриник, директор і засновник агенції мобільного маркетингу LEAD9 Mobile Marketing.