Українці працюють над AR-шоломом, який дає військовим огляд на 360° з бронемашин


Український проект LimpidArmor працює над пристроєм доповненої реальності, призначеним для військових, в першу чергу – екіпажів броньованої техніки. Воно дозволить екіпажам такої техніки отримувати повноцінний панорамний огляд навколишніх умов. Це програмно-апаратний комплекс, що складається з AR-шолома на основі HoloLens від Microsoft, керуючого комп’ютера і пульта управління.

Команда стартапа спочатку працювала над пристроєм доповненої реальності для картингу. Його засновник і CEO Михайло Гречухін якось на зустрічі учасників АТО в Дніпрі поспілкувався з танкістами, які обговорювали недоліки систем огляду вітчизняної військової техніки. І коли в травні 2016 року команді в руки потрапив шолом HoloLens, вони вирішили зайнятися розробкою девайса для армії, який вирішив би цю проблему.

У закінченому вигляді комплекс LimpidArmor буде складатися з AR-шолома, центрального керуючого пристрою, набору звичайних і тепловізорних камер, і пульта управління. Він зможе передавати дані від камер, склеєні в 360-градусну панораму, і транслювати її перед очима водія машини. Крім того, на екрани будуть виводитися дані телеметрії, додаткові віртуальні підказки і т.д.

В майбутньому пристрій може використовуватися також в цивільних цілях.

Зараз у команди на руках робочий прототип – він вже транслює дані на екран шолома, але вони поки виглядають не у як склеєні панорами, а як три панорамних вікна. Пристрій вже презентували Управлінню озброєння Міністерства оборони, команда отримала дозвіл від концерну «Укроборонпром» на співпрацю з українськими танковими заводами, роботу зі Львівському бронетанковим заводом вже почали.

Вартість такого пристрою поки не визначена і буде залежати від остаточної комплектації і функцій. Орієнтовно воно може коштувати від $35000 до $50000. Є відносно дешеві тепловізори, які використовуються для безпілотників, а є танкові тепловізори, які коштують по $40 000 за одиницю, як пояснює Михайло.

Зараз в команді проекту, крім Михайла, працює COO Мирослав Кучма, CTO Назарій Газдун і менеджер з продажу Ольга Дмитрук. Стартап шукає інвесторів, потрібну для продовження розробки суму оцінюють в $400000.

В кінці вересня проект пройшов до фіналу польського конкурсу стартапів StartUp Hub Warsaw.

За матеріалами сайту: http://ain.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA