Боти: монетизація та маркетингові перспективи


Відносно нещодавно створена Facebook Messenger Platform покликана надати користувачам змогу спілкуватися не лише з друзями, а й улюбленою кав’ярнею, квіткової магазином і пошуковою системою (за останніх трьох відповідатимуть боти). Ідея менеджменту Facebook полягає у тому, щоб позбавити користувача необхідності встановлювати купу додатків під кожну задачу, досить звернутися до відповідного «помічника» (бота), і він допоможе прямо в чаті.

На перших порах монетизація буде складатися з показу реклами користувачам, що добровільно вступили в спілкування з рекламодавцем, і платного трафіка на ботів, що відповідають за це спілкування. На цьому етапі буде йти пошук робочих моделей і набір критичної маси ботів як за кількістю, так і за якістю. Цілком ймовірно, що в якийсь момент Facebook почне ділитися з розробниками ботів більш щедро, ніж це роблять Apple в App Store і Google в Play Market зі своїми традиційними 70%.

Усе нове – добре забуте старе

Для багатьох людей, що не надто цікавляться індустрією, масове впровадження ботів і підвищений інтерес до цієї теми здаються трендом новітнього часу. Однак це не зовсім так.

Ще в 2001 році на базі месенджера AOL був запущений бот під назвою GooglyMinotaur, завданням якого стало просування нового альбому культової групи Radiohead.
У перші ж місяці існування бот додали в друзі майже 400 тисяч осіб, а кількість повідомлень в чатах з ним перевалило за 36 мільйонів. Однак після вірусного інтересу до новинки аудиторія менш ніж за півроку також різко спала і впала майже до нуля, а проект був закритий.

Як це часто буває, технологія з’явилася дещо раніше, ніж масова аудиторія була готова нею скористатися. До наступного всесвітньо відомого і успішного кейса довелося почекати до 2013 року.

У компанії XOCXO, великого американського розробника програмного забезпечення, виникла “неабияка” проблема. В околицях офісу компанії в Остіні знаходилося безліч закусочних і ресторанчиків. І кожен робочий день в обідній час велика частина офісу перебувала в форменому паралічі – що ж сьогодні на ланч в кожному з ресторанів, і що вибрати для себе?
Тоді співзасновник компанії Бен Браун замість довгих стрічок листування, створення порталів, використання спеціалізованих сервісів тощо написав найпростіший бот, який у відповідь на повідомлення користувача надсилав список навколишніх закладів і обіднє меню в ньому.
Рішення виявилося настільки зручним і захоплюючим, що співробітники компанії почали додавати в нього й інші ресторани, закусочні в інших частинах міста і поруч з будинком, закладу з власною службою доставки і так далі. Продукт почав жити своїм життям.

Чому боти «вистрілили» зараз

Сьогодні про ботів розмовляють розробники, маркетологи, інвестори. Багато в чому мова йде про новий «інтернет всередині інтернету», простір, де традиційні формати мобільної реклами вже не працюють.

Для ривка індустрії знадобилося поєднання кількох факторів. По-перше, бурхливе зростання аудиторії світового інтернету, його проникнення на всіх континентах і в усі соціальний шари. Паралельно з цим різке здешевлення смартфонів призвело до величезних продажу пристроїв по всьому світу. Телефон з доступом в інтернет вже не розкіш, а необхідність.

Аудиторія Facebook Messenger перевищує 900 мільйонів чоловік, китайським WeChat користуються 700 млн; але ж є ще Skype, Telegram, Line, Viber, Slack і багато інших. (Примітка редакції: і якщо ви не користуєтеся цими платформами, то «випадаєте» з багатьох кіл спілкування.)

По-друге, великий крок вперед зробила індустрія розробки мобільних додатків в цілому. Банківські операції, покупка квитків та бронювання готелів, замовлення таксі і виклик фахівців будь-якого профілю – практично будь-яке завдання в наш час можна вирішити за допомогою лише мобільного телефону. Більшість сучасних сервісів пропонують API і активно інтегруються один з одним.

Нарешті, реклама – це двигун прогресу. Зростання декстопного трафіку практично зупинилося, конкуренція в мобільному сегменті висока як ніколи. Особливо це стосується розвинених країн і ринків, де попит на ринку зростає, а зростання аудиторії і, як наслідок обсягів рекламного інвентарю, чекати не доводиться.

Згідно з даними AdParlor, середня ціна залучення нового користувача мобільного додатка за допомогою реклами склала $4,73, що значно вище, ніж можна собі дозволити в більшості галузей. При цьому, згідно з даними comScore, середній користувач смартфона проводить більше 80% часу лише в 3 улюблених додатках. Як неважко здогадатися, у більшості користувачів по всьому світу в цю трійку входить як мінімум один месенджер.

Таким чином, незважаючи на швидкий розігрів цін в мобайлі, велика частина користувацького часу в мережі була практично недоступна для рекламодавців. Нескінченно так звичайно тривати не могло.

Що чекає на нас в результаті

Facebook далеко не перша компанія, що представила платформу для реклами за допомогою ботів. На даний момент подібний механізм вже присутній в більшості найбільших чат-платформ. Першою була китайська платформа WeChat. Тут через чат вже деякий час можна замовити обід, купити квитки на літак або поїзд, забронювати столик в ресторані і навіть отримати кредит. Нативна реклама була запущена в WeChat ще в самому на початку 2015-го року. Таргетувати можна по статі та географії (причому це вже не лише Китай, але й Великобританія, Канада, США).

Telegram неодноразово заявляв що нативної реклами в системі не буде, при цьому ботів в ньому більше 100 тисяч. Вже існують рекламні мережі, засновані на ботах цієї платформи (як російські, так і міжнародні); є кілька своїх каталогів (storebot.me, botsfortelegram.com).

Також в рамках TechCrunch Disrupt 2015 Павло Дуров заявив про додавання Payment API в Telegram в 2016 році. У свою чергу це дозволить ботам приймати гроші від користувачів – як на сплату своїх послуг, так і на користь зовнішніх сервісів. За добу до анонсу Facebook Messenger Platform for Bots, Telegram викотив масштабне оновлення свого Bots API.

Slack запустив інвестиційний фонд на $80 млн: гроші підуть стороннім командам, які розробляють ботів під цю платформу.

Microsoft анонсувала Skype Bot SDK і плани по додаванню своїх ботів в усі основні платформи за пару тижнів до конференції Facebook. Слідом на за Microsoft ще один великий месенджер Kik заявив про відкриття магазину ботів.

Таким чином, на цьому дуже перспективному ринку стає все більше і більше гравців, технології йдуть вперед все швидше. Спектр завдань, які можуть вирішуватися ботами, набагато ширший, ніж на перший погляд.

Служби підтримки, консультанти в інтернет-магазинах, юридичні та будь-які інші консультації, масове оповіщення людей у разі потреби і багато, багато іншого. Як показав недавній приклад онлайн-бібліотеки Flibusta, в деяких кейсах бот може навіть успішно замінити собою портал цілком.

За матеріалами сайту: http://www.cossa.ru/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA