Чи є різниця між читанням паперової книги і її електронної версії з мобільного екрану?

Серія досліджень довела, що при читанні книг з мобільного екрану люди зосереджуються на дрібних подробицях, ігноруючи загальні ідеї, пише The Washington Post. Результати досліджень, в яких брали участь більше 300 чоловік, описані в статті професорів Джоффа Кауфмана і Мері Фланаган університетів Карнегі – Меллон і Дартмутського коледжу.

За їх словами, читання з екрану провокує своєрідний тунельний зір, коли читач зосереджується на дрібних подробицях, але не бачить загальний контекст.

Учасники експерименту читали оповідання і відповідали на декілька питань. Читачі паперового варіанту набрали набагато більше балів з питань, які вимагають самостійних висновків. А читачі електронної версії набрали більше балів з конкретних питань стосовно подробиць тексту.

Учасникам іншого дослідження запропонували прочитати таблиці з параметрами чотирьох автомобілів, після чого попросили їх вибрати кращий автомобіль. Серед читачів паперової версії правильну відповідь дали 2/3 людей, а серед тих, хто вивчав електронний варіант – лише 43%.

На думку професорів, захоплення цифровими пристроями може привести в майбутньому до зміни способу мислення людини. Ми втрачаємо здатність дивитися на загальну картину, більше помічаючи дрібниці.

За матеріалами сайту: http://apparat.cc/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA