Коли очікувати на “мобілізацію” українского ритейлу: думки експертів


За дослідженнями MMR , близько 60% українських ритейлерів надають обмежений доступ до Wi-Fi, 20% обіцяють ввести цю послугу найближчим часом. 90% готові проводити маркетингові проекти з реєстрацією учасників через SMS або через веб-сайт, 30% ритейлерів засвідчили наявність платформи для сканування штрих-коду або мобільного купона зі смартфона. А як оцінюють перспективи переходу ритейлу до активного використання технологій мобільного маркетингу? Читайте у цій статті.

Назар Гриник, голова LEAD9:
Прихід 3G змушує країну дивитися в бік мобайла. Запит користувачів на мобільність магазинів істотно зростає з динамікою смартфонізаціі населення. А це вже більше 50% українців у віці 15-50 років. Але більшість ритейлерів думає поки про географічне розширення бізнесу, а не про інновації та персональному досвіді споживача. Без участі в технологічному прогресі ритейлери ризикують втратити користувачів зі смартфоном. Ті мережі, які вже показують високу готовність до інноваційності, стають бенчмарком для інших гравців ринку. Вони в найближчій перспективі зможуть збільшити продажі за рахунок мобільного каналу.
Ігор Дідок, глава Retail practice в Fedoriv:
Ціна традиційних медіа зростає – і всі компанії так чи інакше прийдуть до мобільних технологій в маркетингу. Перший крок до техно-революції в ритейлі вже зроблений. І це подорожчання смс-розсилок. Зараз лише за разову розсилку одного повідомлення великому ритейлеру доведеться заплатити 0,5 млн. грн. І тут варто задуматися, а чи не простіше зробити додаток і отримати свій безкоштовний канал комунікацій? Правда, тут включається інший обмежувач – якщо додаток не буде корисним, споживач його знесе. Але думаю, подорожчання смс-сок все-таки підштовхне ритейлерів задуматися. Невисокий рівень мобільної культури у деяких ритейлерів можна пояснити вартістю впровадження інновацій. Ціна тих же апаратів для зчитування штрих-кодів і купонів поки занадто висока для ритейл-бізнесу, а для компаній це не першочергове завдання, щоб витрачатися в нинішніх умовах. Ліцензія на зчитування qr-коду для одного рідера – 50 євро, плюс потрібно мати додатковий сканер для мобільного телефону. Чому? Та тому що споживач не повинен передавати свій смартфон в руки касирові, він не згоден це робити. Адже його можна упустити, в кінці кінців. А тепер порахуйте скільки кас в одному магазині, а потім помножте на всі магазини мережі.

Дмитро Демидов, голова Digital відділу у WOG:
Додаток WOG PRIDE, впроваджений менше року тому, вже майже окупив себе. Через WOG PRIDE ми регулярно відправляємо push-повідомлення. Так, на них покупцеві треба підписатися, але уявіть, у нас більше ніж дві третини користувачів сказали «ОК». Завдяки роботі з Big Data можна автоматизувати комунікацію. Наприклад, здійснювати поведінкові розсилки. Ми зараз якраз готуємося до їх запуску. І це не просто кілька варіантів текстових повідомлень, це формування повноцінного пропозиції у вигляді купона і після цього у повідомленні, виходячи з переваг і поведінки кожного споживача. Наприклад, споживач регулярно заїжджав на АЗК, щоб заправитися і купити лате XXL, але раптом його поведінка змінилася і він різко перестав робити це. Тоді йому приходить повідомлення про те, що ми даруємо йому лате XXL та індивідуальний купон. Нехай відновить в пам’яті смак улюбленої кави, а разом і заправиться. Додаток – це дуже ефективний інструмент в спілкуванні з клієнтом. Тут є фідбек-сервіс, де споживач може написати скарги, зауваження, пропозиції. Для людей це зручно. Адже не всі хочуть зайвий раз дзвонити на гарячу лінію, розмовляти з оператором. Деяких людей це обмежує, а реальний відгук дуже важливий для компанії. Сьогодні остання річ, яку людина забуде вдома – це телефон. Думаю, це достатній аргумент для того, щоб щонайменше проаналізувати consumer Journey і зрозуміти, що ваш бізнес може запропонувати і отримати від взаємодії з мобайл.

Ніна Міщенко, головний редактор RAU.com.ua, Асоціація рітейлерів України
Сьогодні більшість рітейлерів поки тільки озираються, вивчають кейси як зарубіжні, так і українські, деякі тестують проекти. Наприклад, у «Великої Кишені» є додаток, але у нього складна механіка: потрібно багато серфити, перш ніж знайти бонуси. Додаток добре креативно просували, але з точки зору споживача така механіка не працює – занадто все складно. Техно-революція прийде в Україну, тільки-но з’явиться бенчмарк. Багато з мереж поки не готові інвестувати в інновації. Навіть якщо маркетологи більшості ритейлерів просунуті і серйозно налаштовані на смартфонізацію торгових залів і бізнесу в цілому, то скільки б вони не ходили до начальства і не презентували цифри, дослідження, показники конкурентів, то все одно комерційний директор найчастіше скаже «ні». Давайте не забувати, що наразі відділ продажів є двигуном ритейлерів, а маркетолог для них – це така людина, яка «акції рекламує». Але от коли вони побачать, наприклад, що Приватбанк відцифрував пару мільйонів дисконтних карт, тоді це їх надихне. У цьому плані бенчмарком, до речі, в Україні стали АЗК.

За матеріалами сайту: http://mmr.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA