Підсумки 2015 року: мобільні тренди в Україні


Оглядаючи тренди року, що минає, необхідно, звичайно ж, висвітлити і тенденції та цифри власної країни. З чим мобільна Україна переходить у новий рік – читайте у цій публікації.

1. Україна відповідає світовим мобільним трендам
За даними Gemius, 25,4% українців, щомісяця користуються інтернетом, і роблять це зі своїх мобільних пристроїв.
2. Все більше людей переходить на покупки зі смартфонів
За оцінками Prom.ua, з початку року кількість покупок з мобільних пристроїв збільшилася в 2 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Сьогодні кожен п’ятий онлайн-покупець використовує мобільний для вибору і замовлення товару, а протягом 2-х років, кожен другий буде здійснювати покупки з мобільних пристроїв. Топ-3 категорій мобільних покупок в Україні – «Квитки, туризм», «Одяг та аксесуари», «Їжа та напої». Найвищий середній чек – у категорії «Квитки, туризм» – більше 1800 грн. Сюди входять покупки авіаквитків, ЖД та автобусних квитків, а також бронювання готелів.
3. Мобільне відео набирає обертів
Українські користувачі все більше часу проводять зі своїми смартфонами і планшетами, і все частіше дивляться на них відео. Відповідно, зростає ринок відео-реклами. За прогнозом Всеукраїнської рекламної коаліції, за підсумками 2015 року обсяги розміщень відео в онлайні зростуть на 40%.
4. Ринок мобільних додатків тільки починає рости
Україна приєдналася до Apple App Store через чотири роки після запуску (локалізація з’явилася лише в травні поточного року), а платоспроможність населення, відсутність звички платити за контент і додатки привели до більшої популярності платформи Android. В цілому, для крупних видавців Україна поки не представляє інтересу як самостійний регіон, швидше розглядається як частина «російськомовного сегменту». У цьому є і плюси і мінуси.
З одного боку, для інді-розробників така ситуація дає більше шансів на самостійний вихід. Вдалий приклад – сервіси таксі Uklon і Bond, які за відсутності глобальних гравців, таких як Uber (нещодавно стало відомо, що сервіс все ж запуститься в Україні), отримали бізнес-можливість і скористалися нею, зайнявши порожню нішу. Також невелика місткість ринку дає можливість розробникам тестувати свій продукт або бізнес-модель перед виходом на більш великі ринки.
З іншого боку, нішевість ринку не мотивує великих гравців адаптувати сервіси та продукти, замислюватися про локалізацію та особливості позиціонування. Варто відзначити, що з появою в 2015 році 3G-інтернету, багато компаній стали замислюватися про присутність у mobile вебі, або про створення своїх додатків, навіть не дивлячись на поточну економічну ситуацію. Особливо це актуально для контент-орієнтованих бізнесів і e-commerce компаній.
За матеріалами сайту: http://mmr.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA