Google Alphabet: які зміни чекають на компанію та Android

В компанії Google провели масштабну реструктуризацію. Всі великі підрозділи, що входять в Google, стали частиною нового холдингу Alphabet.

Про це повідомив співзасновник Google – Ларрі Пейдж в офіційному блозі компанії.

Вибір назви Пейдж пояснив тим, що на думку керівників Google, саме алфавіт є одним з найважливіших винаходів людства та основою для роботи пошукової системи. “Ми не збираємося використовувати цю назву як головний бренд для всіх наших продуктів – частини Alphabet будуть існувати окремо і розвивати власні бренди”, – підкреслив Пейдж.

Експерти вважають рішення про реструктуризацію – неминучим. Оскільки, компанія вже давно не займається виключно пошуком та рекламою в Інтернеті.  Окрім Android, YouTube і різних додатків, Google має ряд підрозділів діяльність яких безпосередньо не пов’язана з пошуковою системою. Серед них є такі, що займаються: медичними дослідженнями (Calico), створенням машин на автопілоті (Google X) та робототехнікою (Boston Dynamics) та інші, які ввійдуть до складу Alphabet в якості самостійних компаній.

«Насамперед, ми переконані, що це дасть нам більше свободи і дозволить управляти не пов’язаними один з одним напрямками незалежно», – говорять засновники Google.

Оновлений Google відтепер буде займатися однойменною пошуковою системою, картографічним сервісом Google Maps, поштовим клієнтом Gmail, он-лайн рекламою Google Ads та власною соцмережею Google Plus. Також, компанія буде займатися роботою з розвитку відеохостингу YouTube та операційною системою Android.

З призначення нового генерального директора Google – Сундара Пічая пов’язують великі надії саме для розвитку ОС. Пічай з 2013 року відповідав за розробку мобільної платформи Android, тому як ніхто інший знає, як саме перетворити її в флагман, яким вона завжди була призначена бути.

Як відомо, Google не отримує значних прибутків від власної операційної системи, а питання монетаризації Android завжди викликало труднощі. Прагнення виробників та операторів мобільного зв’язку, усіма зособами відрізнити власні смартфони від конкурентів, призвело до повальної фрагментації – тільки 18,1% з телефонів на базі Android  завантажили її останню основну версію -Lollipop. Порівняйте це значення з 85% айфонів, які працюють на IOS 8 та відповідь стане очевидною.

По пріоритетності, розробники додатків ставлять на перше місце саме IOS, адже яблучні користувачі більш схильні, щоб завантажити додатки (а, отже готові платити), коли вони гарантовано мають хороший досвід користування ними. Коли мова йде про Android, то варто тільки уявити сотні тисяч апаратів з різним начинням і ваш користувальницький досвід стане напрочуд передбачуваним. Звичайно, частка ринку виглядає добре, але є причина через яку розробники раніше створюють додатки під прошивку для IOS – чиї користувачі набагато більш схильні, щоб завантажити додатки (і, у свою чергу витрачати гроші на них), коли вони гарантовано мають хороший користувацький досвід.

Як результат, не зважуючи на більшу частку яку займає Android на ринку, iPhone все одно лишається лідером за прибутками, які (неймовірно!) складають – 92%.

Вирішенням цієї проблеми Пічай доведеться займатись найближчими місяцями та роками, в той же час продовжуючи розширення екосистеми Android (яка включатиме в себе автомобілі, носимі гаджети та розумні будинки) та розвиваючи інші напрямки Google. Зробити алфавітне A – Android завдання не з простих.

Як вплинуть кадрові зміни на майбутнє Android та Google в цілому, прокоментував – Назар Гриник, засновник та директор агенції мобільного маркетингу LEAD9: “Призначення Пічая, який є технарем і до цього верував Андроїдом головою Google, означає фокусування на мобільній платформі. Отже, чекаємо нових можливостей, зокрема і для інтелігентного та ненав’язливого маркетингу :)”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA