Український 3G: на що вистачить 1 Gb трафіку?

Мобільні оператори поступово впроваджують в Україні 3G та вже пропонують своїм абонентам нові тарифні плани. Скільки гігабайт треба для щастя власникам смартфонів та на що вистачить 1 Gb  трафіку, в матеріалі від ЛІГАБізнесІнформ

До середини червня два з трьох мобільних операторів – Астеліт (life 🙂 і Київстар – запустили в комерційну експлуатацію 3G-мережі. Високошвидкісного мобільний інтернет від Київстар вже працює у Львові та Києві, а також у прилеглих до столиці містечках і селищах. Астеліт теж порадував новою послугою поки тільки своїх львівських та київських абонентів. Крім того, компанія тестує 3G в Одесі.

Ще один учасник великої трійки – компанія МТС-Україна – не дуже поспішає масштабно підключати своїх користувачів до 3G-покриття. Свою 3G-мережу оператор запустив в 22 київських торгових центрах, магазинах і бізнес-центрах. Також МТС надає послуги швидкого мобільного інтернету в Україні за допомогою свого партнера – оператора ТриМоб (цей 3G помітно повільніше).

Тарифи, озвучені операторами, співставні. Обсяг трафіку в запропонованих базових пакетах Київстар та life 🙂 варіюється на рівні 0,7-1,5 ГБ, за які абонентам щомісяця доведеться платити в середньому 50-100 грн.

Дорожчі пропозиції, передбачають відповідно більший обсяг трафіку. Наприклад, підключившись до тарифу “Для смартфона екстра” від Київстар, користувач отримає 2,5 ГБ інтернет-трафіку на місяць, але і заплатити за нього доведеться вже 150 грн. Пакет з 4 ГБ трафіку користувачеві тарифного плану 3G + Смартфон від Астеліт обійдеться в 205 грн на місяць.

На відміну від колег, МТС-Україна запропонувала своїм клієнтам можливість безлімітного 3G-інтернету. Так, тариф Смартфон 3G за 100 грн в місяць включає в себе безлімітні дзвінки всередині мережі, безлімітний 3G-інтернет у всіх обласних центрах і великих містах. Варто зазначити, що послуга 3G поки надається на мережі оператора ТриМоб і швидкість її значно нижче, ніж у конкурентів (до 7,2 Мбіт / сек проти заявлених конкурентами до 42 Мбіт / сек).

Директор агенції мобільного маркетингу LEAD9 Назар Гриник каже, що при поточних цінах на мобільний інтернет середньостатистичний український користувач зможе дозволити собі щомісяця “з’їдати” близько 1 ГБ інтернет-трафіку. Отже, на що вистачить 1 Gb пропонуємо поглянути на інфографіку:

Чи вистачить 1-2 ГБ мобільного інтернету українцям зі смартфонами на місяць та як його можна заощадити. в порадах від учасників ринку та експертів.

Директор з маркетингу онлайн-кінотеатру MEGOGO Іван Шестаков

11_n.jpg

1 ГБ при хорошій швидкості – це дуже мало. Я б сказав, що цього обсягу даних вистачить на переписку в месенджерах, соцмережі, пошту, навігацію (в межах одного міста) і іноді в інтернеті подивитися розклад транспорту, адресу магазину чи ресторану. Мабуть, тільки обмежившись таким набором послуг і можна розтягнути цей обсяг включеного трафіку на місяць. Проте, все зазначене вище можна робити досить швидко.

Ну а про те, щоб показати дитині мультфільм в інтернеті, з таким обсягом трафіку можна взагалі забути – є величезна ймовірність, що повнометражний мультфільм ви додивитеся приблизно до середини.

Я знаю, що і при EDGE-інтернеті деякі користувачі виходили за рамки 1ГБ на місяць. А зі швидкістю в кілька мегабіт в секунду це зробити взагалі запросто. Якщо середньостатистичному користувачеві не потрібно дивитися відео, слухати музику, оновлювати і завантажувати додатки в смартфоні, спілкуватися в месенджерах по голосовому і, тим більше, відеозв’язку, то, можливо, найбільш економні і зможуть протягнути до кінця місяця. Але навряд чи.

Щоб заощадити інтернет-трафік, по-перше, потрібно відключити автоматичне оновлення додатків і заборонити всім додаткам використовувати мобільну мережу для передачі даних. Наступний крок – дозволяти окремим додаткам доступ в інтернет, якщо ви зрозумієте, що це вам життєво необхідно.

Також є окремі сервіси мобільних інтернет-браузерів, які за фактом пропускають весь ваш трафік через свої сервери, стискаючи все зображення. Таким чином, ви будете все так само гортати інтернет-сторінки, але трафіку при цьому буде споживатися істотно менше. Правда, і картинки будуть не такими гарними – тут вже вам вибирати, що важливіше.

CEO сервісу для лоукост-дзвінків Roamer Нік Устинов

rom.jpg

1-2 ГБ цілком достатньо, якщо постійно не дивитися потокове відео і не слухати музику. Наприклад, мені 2 ГБ завжди вистачало, поки у нас в Латвії не ввели безлімітний. Якщо у вас вдома і в офісі Wi-Fi, то 2 ГБ – це “вище даху”. Знову-таки, якщо не слухати радіо-онлайн в дорозі і не качати фільми.

А от коли вже буде 5 ГБ, тоді скромні люди зможуть і кілька фільмів на місяць дивитися на дачі. Скажімо так, оскільки 3G, а не 4G, то 2 ГБ – хороший обсяг. Тому як для 4G 2 ГБ – це мізерний пакет.

Наприклад, в нашому сервісі (телефонія) 1 MБ вистачає на 5 хвилин розмови, от і уявіть, що при середній якості вам знадобиться близько 171 години, близько 7 діб безперервного спілкування по телефону, щоб витратити такий обсяг.

Директор мобільної агенції LEAD9 Назар Гриник

gr.jpg

2 ГБ достатньо для помірного користування (1-2 години на день для активних користувачів). Якщо ви проводите в мобільному інтернеті істотно більше часу, то варто подумати про тарифний план на 4-5 ГБ / міс.

Наприклад, я крім Wi-Fi трафіку зараз використовую 1,5-2 ГБ в місяць мобільного інтернету, з Wi-Fi вдома, в офісі, в громадських місцях ця цифра досягне приблизно 4-5 ГБ в місяць.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA