Огляд: бюджетні окуляри віртуальної реальності


Активна присутність у медійному просторі піару таких девайсів, як Oculus Rift, HTC Vive та Sony PlayStation VR створюють хибне уявлення про дорожнечу та недоступність VR-технології для «простого споживача». Насправді існує величезний вибір VR-пристроїв, які коштують абсолютно доступних грошей та надають споживачам цілком нормальний доступ до медійного VR-контенту. Так, вони не задовольнять вибагливих геймерів, але власне і розраховані для інших цілей. У цьому матеріалі ви можете дізнатися про функціонал бюджетних гаджетів і обрати собі відповідний пристрій для занурення у простір інновацій.

Девайси до $20
Серед окулярів віртуальної реальності нижчої цінової категорії перш за все слід відмітити велику популярність Google Cardboard 2.0. Бюджетний, але якісний пристрій для першого досвіду занурення у віртуальну реальність користується попитом у покупців в якості подарунка на свято або сувеніра на день народження. Великі компанії замовляють індивідуальне брендування Cardboard для проведення маркетингових та PR-активностей.
Дизайн
Тут ви не знайдете нічого незвичайного. Як правило, девайси нижчої цінової категорії зроблені з пластику або картону. У них використовуються найпростіші лінзи, а екраном слугує дисплей смартфона. До слова, компанія Google запустила продаж свого пристрою віртуальної реальності раніше за всіх основних конкурентів. Сьогодні Cardboard є еталонним пристроєм в своїй ціновій категорії. На розробку компанії Google рівняється багато виробників ПЗ для iOS і Android. Cardboard привертає користувачів доступною ціною і мінімальним набором функцій пристрою віртуальної реальності. Однак в ергономіці пристрій явно програє більш дорогим конкурентам.
Ціна
Ось тут вже цікавіше. Стартова ціна початкового комплекту всього $ 5. Більш того, деякі великі компанії або магазини можуть роздавати Cardboard своїм клієнтам абсолютно безкоштовно. Доступна ціна дозволяє використовувати пристрій в масових заходах або рекламних кампаніях.
Додаткові витрати
Для повноцінної роботи Cardboard необхідний лише смартфон. Не надто рідкісний предмет для 2016 року. Операційна система не має значення, Cardboard сумісний з пристроями на Android і iOS. Однак в силу деяких причин Google випускає оновлення своїх сервісів Cardboard для iOS з невеликою затримкою.
Портативність
Завдяки продуманій конструкції Google Cardboard складається в невелику коробочку, яка трохи перевищує розміри футляра для окулярів. У плані мобільності Cardboard на голову вище всіх своїх конкурентів. Але чи всім потрібна ця мобільність? Адже більшу частину ігрового часу ми проводимо сидячи вдома у зручному домашньому кріслі.
Управління

Тут негативно позначається та сама мобільність пристрою. Користувач може регулювати напрямок руху в грі за допомогою повороту або нахилу голови. Для всього іншого управління виділена лише одна невелика кнопка. Цього катастрофічно не вистачає для повноцінного занурення в ігровий світ.

GOOGLE CARDBOARD V1

Перша версія окулярів віртуальної реальності від компанії Google. Цей пристрій складніше зібрати, воно не підтримує смартфони з великою діагоналлю дисплея. Не всі смартфони підтримують елементи управління Google Cardboard V1 (воно побудовано на використанні спеціальної магнітної кнопки). Головним плюсом пристрою є його ціна – приблизно $5. Перша версія Cardboard цілком підійде для використання в менш інтерактивних додатках (віртуальні тури і перегляд відео). Важить пристрій трохи менше свого більш сучасного аналога. А ось лінзи в Cardboard V1 помітно гірші – 25 мм, кут огляду – 90 градусів.
GOOGLE CARDBOARD 2.0

В останній версії свого пристрою фахівці з Google поліпшили ергономіку. Google Cardboard 2.0 підтримує телефони нестандартних розмірів і має вбудовану кнопку на верхній частині пристрою. Крім цього, інженери спростили процес складання очок віртуальної реальності. Однак сам матеріал пристрою все так же ніяк не був оброблений. Щільний картон добре вбирає піт. Це може стати серйозною причиною для дискомфорту під час тривалого використання пристрою. Середня вартість Google Cardboard 2.0 – $ 15. Це робить пристрій ідеальним варіантом для тих, хто хоче вперше випробувати пристрій віртуальної реальності. Деякі компанії вже почали продаж Cardboard 2.0 під своїми брендами. Вага Cardboard безпосередньо залежить від використовуваного смартфона (саме картонне пристрій майже не відчувається на голові). У стандартний комплект входять лінзи (34 мм), які розширюють кути огляду до 100 градусів.
COLOR CROSS

Ще один доступний варіант покупки. Не відрізняється привабливим зовнішнім виглядом. Однак по ергономіці помітно випереджає більшість конкурентів у своїй ціновій категорії. Підтримує смартфони з діагоналлю від 4 до 5,7 дюймів. Користувач зможе налаштувати лінзи Color Cross під себе. Середня ціна – $ 15, вага пристрою ~ 200 грам.
RITECH 3D GLASSES

Пристрій зроблений з твердої пластмаси. Підтримується використання мобільних пристроїв з діагоналлю дисплея від 3,5 до 5,6 дюймів. Середня ціна – $12. Пристрій не має зовнішніх елементів управління, що не критично для перегляду відео. Однак для ігор чи інших інтерактивних додатків користувачеві необхідно буде купити окремий джойстик. Ritech 3D Glasses підтримує коректування відстані між лінзами. Вага пристрою без смартфона – 250 грам.
VR POLARIZED 3D GLASSES II

Пристрій підтримує телефони з великою діагоналлю дисплея. Однак з опису на сайті продавця незрозуміло, чи підтримує VR Polarized 3D Glasses II налаштування лінз. Середня ціна – $12. Вага – 400 грам.
SALI EVA 3D GLASSES

Відрізняється приємним дизайном. За конструкцією – повна копія Google Cardboard V1. Однак в конструкції Sail EVA 3D Glasses використовуються більш міцні і легкі матеріали. Середня ціна – $12. Пристрій не підтримує настройку лінзи або елементів конструкції.
PURPLE EVA 3D GLASSES

Пристрій дуже схоже на Sali EVA 3D. Відрізняється деякими елементами конструкції та кольорами. Середня ціна – $12.
HASBRO MY3D VIEWER

Пристрій Hasbro My3D Viewer має цікавий дизайн, схожий на основних конкурентів. Пристрій працює виключно з iPhone і iPod (до версії 4G). Для роботи з Hasbro є не так багато додатків, як хотілося б. Середня ціна – $10. Ціни на пристрій помітно знизилися після закриття офіційного сайту виробника.
PU LEATHER AND MICROFIBER 3D GLASSES

Ідеальний пристрій для любителів девайсів з незвичайним дизайном і матеріалом конструкції. Корпус пристрою зроблений з приємною на дотик штучної шкіри і мікрофібри. У всьому іншому це повна копія Google CardBoard V1. Середня ціна – $10.
WOODY 3D GLASSES

Ще один представник пристроїв, виконаних з незвичайних для подібних пристроїв матеріалів. Дерев’яний аналог Google CardBoard V1. Середня ціна – $12.
VR FOLD

Дуже легкий складний пристрій. Користувач може налаштовувати лінзи VR Fold, а в складеному вигляді пристрій поміщається в долоні. Пристрій продається в червоному і фіолетовому кольорах. Середня ціна – $10. Вага VR Fold – всього 76 грам.
BAOFENG SMALL MOJING

Ще одні дуже легкі окуляри віртуальної реальності з Китаю. На цей раз від компанії Baofeng Moging. Пристрій складний. У комплекті з окулярами йде футляр для перенесення. Середня ціна – $15. У продажу є пристрої блакитного, фіолетового, оранжевого і чорного кольорів. Вага пристрою – 40 грам. Кут огляду – 90 градусів.
HOMIDO MINI

Найбільш компактний пристрій на ринку окулярів віртуальної реальності від французького компанії Homido. Середня ціна – $15. Окуляри складаються. Чохла для перенесення в комплекті немає. Вага пристрою ~ 15 грам.
KARAS 3D

Кольоровий корпус пристрою виконаний в мінімалістичному дизайні. Середня ціна – $15. Окуляри підтримують роботу зі смартфонами з діагоналлю екрану від 4 до 5,8 дюймів. Вага пристрою – 225 грам.
ARCHGON VROCK

Аналог Google Cardboard. Підтримується робота зі смартфонами з діагоналлю дисплея від 4,2 до 5,2 дюймів. Не підходить для використання з iPhone 6. Конструкція окулярів забезпечує швидкий доступ до екрану смартфона. Середня ціна – $20. Пристрій також є в чорному кольорі корпусу. Вага пристрою – 96 грам.
C1-GLASS FROM GOOGLE TECH

Зручний і простий у використанні пристрій. Для управління окулярами наявність джойстика необов’язкова (можна натискати на екран смартфона). Середня ціна – $18. Окуляри доступні в зеленому, білому і червоному кольорах. Вага очок 28 грам. Кут огляду – 90 градусів.
Девайси від $20 до $40
На відміну від Google Cardboard і його численних аналогів, ці пристрої вже мають деякі додаткові функції. Пристрої даного класу можуть бути оснащені власним дисплеєм, додатковими елементами управління і сенсорами.
Ціна
За подібні пристрої користувачеві доведеться віддати від $20 до $40. Збільшена ціна дозволяє використовувати більш просунуті технології виробництва лінз (пристрої від Zeiss) і вводити нові елементи управління (пристрої від Homido).
Додаткові витрати
Використання даних пристроїв віртуальної реальності передбачає наявність флагманських смартфонів.
Портативність
На перший погляд, пристрої середньої цінової категорії є золотою серединою. Вони цілком собі портативні, і в той же час пропонують користувачеві широку функціональність використання. Однак реалістичність віртуального зображення або швидка зміна кадрів може викликати запаморочення. До того ж для повноцінного перенесення користувача в віртуальну реальність необхідно використовувати зовнішні камери, які будуть відслідковувати переміщення об’єкта в просторі. Можливо, в майбутньому ця потреба зникне, і для повноцінного перенесення користувача буде досить лише камери смартфона.
Управління
Методи управління залежать від конкретної моделі пристрою. У деяких девайсах воно просто відсутня. Інші обмежуються простою системою з двох кнопок. Користувачі можуть спробувати підключити смартфон до пристрою віртуальної реальності і використовувати його як джойстик. Однак ця система управління поки ще нестабільна.
BOBOVR Z3

Доступний пристрій з Китаю. Середня ціна – $21. Підтримує роботу зі смартфонами з діагоналлю дисплея від 4 до 6 дюймів. BoboVR Z3 має функцію використання в якості окулярів доповненої реальності. У пристрій вбудовано функції настройки лінз і охолодження. У комплекті з окулярами йде бездротової джойстик. Вага – 280 грам. Кут огляду – 95 градусів.
JHB 3D GLASSES

Корпус окулярів виконаний в чорно-зеленому кольорі. Пристрій підтримує роботу зі смартфонами з діагоналлю екрану від 4 до 5,6 дюймів. Середня ціна – $25. Головною особливістю пристрою є набір параметрів, широких (40 мм) лінз. Вага пристрою – 225 грам.
GMYLE

Цей виріб виготовлено американською компанією Gmyle. Середня ціна – $25. Конструкцією пристрою передбачено регулювання лінз. Підтримується робота зі смартфонами з діагоналлю дисплея від 3,5 до 5,6 дюймів. У комплект пристрою не входить бездротовий елемент управління. Його необхідно купувати окремо. Вага пристрою – 400 грам. Кут огляду – 100 градусів.
GYD VR HEADSET

Середня ціна – $23. Підтримується робота зі смартфонами з діагоналлю дисплея від 4 до 5,7 дюймів. Пристрій обладнаний функціями налаштування лінз, надійним кріпленням для смартфона і м’яким прошарком між обличчям користувача і окулярами. У комплект пристрою не входить бездротовий елемент управління. Його необхідно докуповувати окремо. Вага очок – 340 грам.
POWIS

Пристрій володіє незвичайним для окулярів віртуальної реальності дизайном. Середня ціна – $30. Сумісний з додатками Google Cardboard. У Powis вбудовані досить цікаві функції – регулювання лінз і охолодження. Підтримується робота зі смартфонами з діагоналлю дисплея до 6,5 дюймів. Вага пристрою – 140 грам. Кут огляду – 90 градусів.
RITECH RIEM II

Пристрій Ritech Riem II зроблений з міцного пластику. В якості підкладки використовується м’яка тканина. Середня ціна – $ 20. Користувачеві доступне регулювання лінз окулярів віртуальної реальності. У комплекті з пристроєм йде бездротовий пульт управління. Підтримується робота зі смартфонами з діагоналлю дисплея від 3,5 до 6 дюймів. Вага – 190 грам. Кут огляду – 68 градусів.
RITECH RIEM III

Оновлена версія попереднього пристрою. Середня ціна – $20. Користувач може регулювати налаштування лінз Ritech Riem III. На корпусі пристрою є кнопка управління. У комплект окулярів віртуальної реальності входить бездротової джойстик. Підтримується робота зі смартфонами з діагоналлю дисплея від 3,5 до 6 дюймів.
VIEW-MASTER

Компанії Mattel випустила яскравий пристрій, повністю сумісний з усіма сервісами Google Cardboard (включаючи перегляд інтерактивних відеороликів на Youtube). Крім цього, пристрій здатний працювати з власними розробками Mattel (необхідний для роботи пакет обійдеться користувачам в додаткові $15). Середня ціна – $30. Користувачеві недоступна регулювання лінз пристрою. Кут огляду – 98 градусів.
DSCVR

Сумісний з сервісами Google Cardboard пристрій з сенсорною кнопкою управління і силіконовими заглушками для смартфона. Поставляється в комплекті з чохлом для перенесення. Користувачам Dscvr недоступна настройка лінз пристрою. Пластиковий корпус окулярів віртуальної реальності Dscvr не боїться бруду. Підтримується робота зі смартфонами з діагоналлю дисплея від 4 до 6 дюймів. Пристрій доступний в декількох колірних варіантах – блакитний, червоний, помаранчевий, зелений та чорний кольори. Середня ціна – $35. Вага – 260 грам. Кут огляду – 96 градусів.
IWOWN VR G1

Цей пристрій підтримує роботу зі смартфонами з діагоналлю дисплея від 4 до 6 дюймів. Середня ціна – $35. Окуляри віртуальної реальності Iwown VR G1 обладнані якісними лінзами. У пристрої немає системи охолодження (може статися запотівання лінз). На корпусі Iwown VR G1 немає ніяких елементів управління. Однак в комплекті з окулярами віртуальної реальності йде пульт бездротового управління. Вага пристрою – 400 грам. Кут огляду вражає – 110 градусів.
UNICORN VR

Корпус пристрою виконаний з міцного пластику. Користувачам Unicorn VR доступна функція настройки лінз пристрою. Середня ціна – $38. Вага – 380 грам.
SHINECON

Пристрій від китайського виробника з просунутою функцією регулювання лінз. Окуляри віртуальної реальності Shinecon доступні в чорному і білому кольорах. Середня ціна – $30. Підтримується робота зі смартфонами з діагоналлю дисплея від 4 до 6 дюймів. Вага пристрою – 380 грам.

VIEWBOX

У конструкції своїх окулярів віртуальної реальності шведська компанія Evomade застосувала незвичайний матеріал – синтетичний каучук. Спочатку проект починався зі збору грошей на сервісі Kickstarter. Підтримується робота зі смартфонами з діагоналлю дисплея від 3,5 до 6,7 дюймів. Користувачам Viewbox доступна функція настройки лінз пристрою. Середня ціна – $ 40. Кут огляду – 90 градусів.
VR BOX 3D

Підтримується робота зі смартфонами з діагоналлю дисплея від 4,7 до 6 дюймів. Доступна функція регулювання лінз під розмір екрану. Вага – 350 грам. Середня ціна – $30.
VR BOX 2

Оновлена версія VR Box 3D. Підтримується робота зі смартфонами з діагоналлю дисплея від 4,7 до 6 дюймів. Доступна функція регулювання лінз під розмір екрану. Вага – 350 грам. Кут огляду – 100 градусів. Середня ціна – $40.
DAVYCI

Окуляри віртуальної реальності з сучасним дизайном. У комплекті відсутній джойстик. Користувачам Davyci доступна функція настройки лінз пристрою. Середня ціна – $ 40. Вага – 414 грам.
За матеріалами огляду Максима Чижова, співзасновника розважально-ігрового клубу віртуальної реальності Virtuality Club для сайту https://vc.ru/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA