Facebook Watch запрацює у всьому світі, а YouTube вводить нові правила показу реклами

Відеосервіс Facebook Watch запрацює у всьому світі

Сервіс, який експерти розцінюють як спробу Facebook створити “власний Youtube”, соцмережа запустила ще рік тому, але до цього часу він був доступним лише у США.

Незабаром користуватися ним можна буде по всьому світу, повідомляє BBC.

Створювати контент для Facebook Watch поки мають право не всі: окрім США, такий функціонал наразі отримали видавці з Британії, Ірландії, Австралії та Нової Зеландії. З вересня цей список поповниться ще 20 країнами, інші обіцяють підключити протягом найближчих місяців.
Відеоплатформа дозволяє викладати контент лише тим авторам, які відповідають низці критеріїв: зокрема, щоб публікувати власні відео на Facebook Watch, сторінка повинна мати не менше 10 тисяч підписників.

Facebook Watch дозволяє заробляти на рекламі, що демонструється глядачам під час перегляду відео. Автори відео отримають 55% доходів, Facebook – 45%.

За словами віце-президента з відеопродуктів Facebook Фіджі Сімо, лише у США, де Watch запустився рік тому, його аудиторія вже складає близько 50 мільйонів користувачів щомісяця. У Facebook кажуть, що головна перевага їх сервісу – широкі можливості для взаємодії між користувачами.

“Він побудований на тому принципі, що перегляд відео не повинен бути пасивним процесом, – каже Фіджі Сімо. – Ви можете обговорювати відеоконтент з друзями прямо під час перегляду”.

Функції сервісу також дозволяють влаштовувати групові перегляди тих чи інших шоу, а також запускати онлайн-голосування та вікторини.

На YouTube буде більше реклами, яку неможливо пропустити

Зараз в деяких видах реклами на YouTube досить переглянути лише кілька секунд відео, після чого з’являється кнопка «Пропустити». Натиснувши цю кнопку глядач пропускає решту реклами і відразу ж переходить до перегляду відео. Але при такому підході не зараховується комерційний перегляд реклами, з рекламодавця не списуються гроші, автор відео не отримує належний йому дохід від реклами, а YouTube не отримує свою частку від цього доходу. Але незабаром кількість реклами з кнопкою «Пропустити» може зменшитися. Про це йдеться у відео, опублікованому на офіційному каналі Creator Insider, повідомляє Mashable.

Відзначається, що будь-який канал, допущений до участі в партнерській програмі і монетизує покази, зможе розміщувати рекламні оголошення без можливості пропуску. Поки що, цей вид реклами доступний лише учасникам медіамереж. Ті партнери, які не підключені до медіамережі, а користуються стандартними умовами партнерської програми YouTube, позбавлені можливості розміщувати такі рекламні оголошення без можливості пропуску.

Оголошення без можливості пропуску є більш дорогим видом реклами. Рекламодавці платять вищі ставки за гарантію того, що їх відео буде переглянуто до кінця, а не буде пропущено після перших секунд перегляду. Таким чином, автори каналів зможуть розміщувати у себе більш дорогу рекламу і отримувати додатковий дохід, не докладаючи до цього додаткових зусиль.

Для глядачів ця зміна може принести деякі незручності, але в YouTube постаралися зробити так, щоб ці незручності були не надто дратівливими. Раніше в цьому році сервіс вже вніс зміни в умови розміщення реклами для рекламодавців. В результаті, максимальна тривалість рекламного оголошення без можливості пропуску не може перевищувати 15-20 секунд. Раніше тривалість деяких оголошень без можливості пропуску могла перевищувати хвилину.

Впровадження нових рекламних оголошень без можливості пропуску буде здійснюватися автоматично для тих каналів, де раніше така реклама була недоступною. Відеоролики, в налаштуваннях яких була активована лише стандартна реклама TrueView, також за замовчуванням будуть переведені на відображення реклами без можливості пропуску. Таким чином, якщо автори каналів хочуть, щоб їх глядачам не показували рекламу без можливості пропуску, то їм необхідно буде самостійно прибрати показ таких оголошень в налаштуваннях каналу.