Дивись і плати: нові функції соцмереж-гігантів в Україні

Facebook, YouTube, Instagram

Facebook, YouTube, Instagram за останні тижні наробили багато шуму анонсами нових фішок. Великі соцмережі вигадують способи, як довше втримати увагу користувача і заробити на ньому. Звичайно, не без допомоги творців хорошого контенту, за який користувачі, як багато хто сподівається, готові платити.

Платні підписки на групи і канали в Facebook, YouTube і відео довжиною в годину в Instagram. Що все це означає для українського ринку і творців контенту? У цьому питанні розбирався журналіст LIGA.net.

Платні підписки від YouTube

Сервіс YouTube оголосив про запуск нових інструментів для творців відеоконтенту. Серед них – платна підписка на канали (функція Channel Memberships). Вона дозволить глядачам отримати доступ до унікальних піктограм, емодзі і публікацій тільки для членів спільноти за $ 4,99 на місяць. Нова фішка незабаром буде доступна у каналах з більш ніж 100 тисячами користувачів що підписалися. А таких в Україні чимало. І багато хто з них належить нашим медіагрупам, які викладають на гугловському відеосервісі свій контент – зокрема серіали. Наприклад, у медіагрупи StarLightMedia, до якої входять Новий канал, СТБ, ICTV, М1, всього 30 YouTube-каналів. І у 15 з них більше 100 000 глядачів.

У своїх каналах медіагрупи заробляли на рекламі. Деяких це влаштовувало. Наприклад, StarLightMedia. І вони планували продовжувати. А хтось поекспериментував і зрозумів, що YouTube не вигідний для монетизації дорогого у виробництві контенту. Наприклад, в 1+1 media вважають YouTube гарним промо-сервісом, де можна познайомити глядача з продуктом. І хоча в 2017 році українці запросто дивилися всі серіали Плюсів на YouTube, в цьому році медіагрупа планує перенаправити зусилля на інші платформи, наприклад, Megogo, Divan TV, Oll.tv, 1+1 video. Але група все ж віддає перевагу розвитку власного плеєра на сайті 1+1. І нововведення YouTube не змусили їх змінити тактику.

Директор зі стратегії та маркетингу відеосервісу Megogo Іван Шестаков вважає, що нова фішка YouTube для ринку – це унікальна можливість збільшити прибутковість свого контенту. А підписка набагато вигідніше рекламної моделі. При цьому він також не думає, що телеканали будуть кудись зміщувати фокус. “У OTT-сервісів (онлайн відео-платформ – Ред.) все подається в одній підписці – і телеканали і їх контент. А на YouTube поки немає телевізійних стрімів. І поки там не буде такого ж зручного і звичного способу дивитися і вибирати окремі передачі для перегляду в одному простому інтерфейсі, де весь контент по одній підписці, YouTube буде займати досить вузьку нішу. Проте, підписка на YouTube – прекрасне додаткове джерело заробітку “, – говорить Шестаков.

Крім платної підписки на конкретні канали, відеоплатформа нещодавно запустила в ряді країн підписку YouTube Premium – можливість дивитися онлайн-відео без реклами, завантажувати його в оффлайн, мати доступ до платного контенту і привілеї при прямих трансляціях за $ 11,99 в місяць. Керівник відділу монетизації контенту StarLight Digital Роман Балинський вважає, що це позитивно вплине на бізнес групи. І хоча сервіс ще недоступний в Україні, вже зараз у медіагрупи є частина переглядів з країн, де працює YouTube Premium – 1% від загальної кількості переглядів. За словами Балинського, доходи від одного такого перегляду в рази вище, ніж на стандартному акаунті.

Передплатникам YouTube Premium буде доступний розділ YouTube Originals, в якому можна дивитися невеликі фільми і серіали, створені спеціально для перегляду на YouTube. “Якщо ця підписка буде доступною для України, то це стане відмінним інструментом для невеликих продакшенів, адже їм не доведеться витрачатися на інфраструктуру. Крім того, це буде хорошим рішенням для монетизації їх контенту “, – вважає директор діджитал-напрямку 1+1 Медіа Ганна Ткаченко.

Годинні відео в Instagram

Нова функція IGTV дозволяє завантажувати у мережу відеозаписи довжиною до 1 години, які зняті у вертикальному форматі. Однак поки невідомо, чи буде це стосуватися тільки Instagram Stories або всього сервісу в цілому. В даний час довжина відеороликів, які можна викласти в Instagram, обмежена однією хвилиною.

Іван Шестаков вважає, що соцмережа придумала класний формат, але всім ще належить його перевинайти. Так як Instagram в основному користуються на смартфоні, довгий контент, такий як фільми і серіали користувачі дивитися не будуть. А оптимальна довжина вертикального відео, на думку Шестакова, від хвилини до трьох.

СЕО агентства мобільного маркетингу LEAD9 Назар Гриник передбачає, що нововведення Instagram – спосіб заманити відео-блогерів, які зараз в основному публікуються на YouTube. Між соцмережами, на думку фахівця, буде батл. Вони обидві дозволять своїм паблішерам підключати до відео магазини і продавати товари, наприклад, футболки, чашки зі своїм лого.
А ось наші медіагрупи в один голос назвали можливий варіант їх контенту для нового формату відео в Instagram – зйомки з бекстейджа.

Платні підписки на групи від Facebook

Не тільки відеомейкерам всі плюшки. Facebook теж хоче дати своїм користувачам можливість заробити на своєму контенті. Соцмережа збирається дозволити адміністраторам тематичних груп підписки для читачів вартістю від $ 4,99 до $ 29,99 на місяць.

Першими доступ до нововведення отримають групи для батьків, спільноти, присвячені готуванню і прибиранню будинку. Поки що нова функція буде працювати тільки в мобільній версії. І не зрозуміло, чи є у неї обмеження по країнам. Якщо Facebook забороняє відправляти в Україну пожертвування через кримські санкцій, то може заборонити платити нашим блогерам. Хоча функція, вважають фахівці, корисна.

Назар Гриник каже, що Facebook вже давно обіцяє зробити можливість для блогерів заробляти на контенті, який ті публікують. Спочатку соцмережа хотіла дозволити рекламу в лайвах і заробіток на ній, як на YouTube. Але ця історія якось заглохла. “А дарма, було б більше якісного контенту, якби можна було на ньому заробляти. Ті ж серіали, які спеціально можна було б виробляти для соцмережі. Вже була успішна перша спроба: серіал Humans of New York”, – говорить Гриник, -“З групами та ж історія. Вектор правильний – ввести можливість підписки. Я, наприклад, підписаний на кілька локальних груп по своєму району. Якби ці групи збирали якісь кошти і розподіляли частину з них на корисні місцеві проекти, то було б круто. За таке мені не шкода дати 50-100 грн. на місяць. Головне – адмін групи повинен це правильно подати учасникам і зробити прозору систему звітності “, – підсумував фахівець.

За матеріалами http://biz.liga.net