Що робити брендам у сфері digital у 2018 році. Тренди та поради

Nazar Grynyk

Назар Гриник, директор агенції мобільного маркетингу LEAD9 розповідає про тренди діджитал галузі у новому бізнес році.

1. Бренди поступово перетворюються з рекламодавців на медійні компанії. І вони або почнуть мислити, як медійні компанії, або загинуть. Контент і користь для споживача цього року наше все, а гидотний копіпейст і нав’язливі банери “маст дай”. (Оновлений Safari на Mac OS вже не запускає автоматичні відео-банери, Google теж це планує зробити цього року. Wow, цікаво, чому.

Ретаргетинг без прив’язки до даних (покупки, наприклад), дуже сподіваюся, скоро стане черговим смертним гріхом.

2. Хорошого контенту все ще замало. Стати блогером чи генератором контенту зараз чи не найпростіше за всю історію людства. Існує купа сервісів, які дають можливість використовувати безкоштовно інструменти, які раніше коштували тисячі і були доступні лише великим корпораціям.

Але все ж хорошого оригінального контенту в маркетингу мало у будь-якій сфері. Подумайте про це: якщо серйозний бренд публікує і розкручує банальний дешевий (скопіпащений і гуглтранслейтнутий) контент, то всі зусилля і кошти, потрачені на його розкрутку, будуть не просто злиті в унітаз — вони швидше за все дратуватимуть споживача і призведуть до негативного ефекту. Такий собі мінусовий промо-ефект тільки тому, що хтось вирішив зекономити якісь копійки (у порівнянні із глобальною картиною звісно) на першому етапі.

PS: а Фейсбук, наприклад, буде просто брати з рекламодавця більше грошей за рекламу контенту, який не подобається користувачам. А в світлі останніх змін правил стрічки, соцмережа взагалі перестане показувати контент від брендів та бізнесів у стрічці користувача, якщо той не буде йому дуже цікавим. А “цікавим” — значить локалізованим, соціально спрямованим та корисним (бажано моментально), ну і регулярним, звичайно.
Більше про це у пості безпосередньо у Марка.

3. Все буде Mobile. Стоп, а де ж Wi-Fi?! З нашого досвіду, заходи з мобільних пристроїв на корпоративні і брендові сайти, які ми розробляли, складають 60-65%, а на акційні промо-сайти — всі 85%. Тобто web поступово мігрує на малі екрани. З липня 2018-го Google починає враховувати швидкість завантаження  сайту на мобільних пристроях у рейтингуванні пошукової видачі. Так званий “speed update” буде понижувати рейтинг найповільніших по завантаженню сторінок. Перевірити свої сайти можна за посиланням на Googleblog.

В той же час доступність Wi-Fi-інтернету особливо в ритейлі далека від ідеалу. Не всі навіть великі мережі покриті якісним інтернетом і далеко не всюди він доступний для відвідувачів. В той же час 3G не скрізь працює, особливо якщо це стосується глибини торгівельних залів і напівпідвалів та зон за містом.

Не маючи присутності у Wi-Fi зоні у своєму торгівельному залі, ритейл-бренд втрачає окремий повноцінний канал для комунікації зі своїми споживачами: починаючи від простих пропозицій через мобільні купони і закінчуючи доповненою реальністю на промо-продукції чи плакатах.

4. SMS нот дЄд. Хоч він, зараза, постійно дорожчає, але все ще живий. Альтернативи йому поки нема, особливо стосовно масового покриття і оперативності комунікації. Адже 3G у нас працює далеко не скрізь, м’яко кажучи, а Wi-Fi якщо і є, то часто потрібно логінитися, паролитися і переглядати рекламу, що не завжди зручно і не завжди на це є час. Буквально сьогодні ми про це говорили з одним із замовників, у якого буде акція “купи, відправ та виграй” у популярній мережі фаст-фудів: там хоч і є Wi-Fi, але він з паролем, а 3G може не працювати через глибину залів, які інколи ще й знаходяться всередині торгівельних центрів. От і виходить, що промо-сторінка з реєстрацією коду, яка б вона не була красиво-мінімальна, може взагалі не завантажитися за таких умов, і споживач не зможе взяти участь в акції. Тому SMS-реєстрація в таких випадках стає ефективним додатковим каналом.

В цілому маркетологам цього року варто глянути на свою карму і почати думати про користь, яку вони приносять споживачам і суспільству в цілому. Адже поки що рекламу в тому вигляді, в якому вона є, зараз ще терплять, але цей терпець у споживача та й у популярних соцмереж скоро урветься і багато хто з рекламістів може залишитися без роботи 🙂

Статтю створено за матеріалами delo.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA