Тренди: мобільні додатки у медичній сфері


Існує вже більше 165 000 додатків для медицини і здорового способу життя. Ці додатки моніторять якість сну, нагадують нам пити воду, надають нам зв’язок з професійними лікарями і навіть роблять кардіограму. З’єднання технології і потреби бути здоровим відкриває нові горизонти як перед розробниками додатків, так і перед користувачами.

До наступного року на мінімум 50% всіх смартфонів будуть встановлені програми для медицини або здорового способу життя.

У чому ж причина їх популярності?

Очевидне зростання кількості «розумних годинників» і фітнес-трекерів, які взаємодіють з людиною і телефоном через додаток.
«Цифрова охорона здоров’я» завойовує все більшу довіру у користувачів. Згідно ITOnline, 79% респондентів в США вважали за краще б вибрати переносний пристрій для трекінгу і управління станом здоров’я, і ​​88% респондентів не проти ділитися персональними даними з метою поліпшення свого стану або контролю перебігу лікування.
Елемент віральності додатків, пов’язаних зі здоровим способом життя: більшість з них інтегровані в соціальні мережі, де користувачі охоче хваляться результатами своїх тренувань, дієт і іншими особистими досягненнями, які дають їм привід пишатися собою.
Мобільні додатки для здорового способу життя часто стають найшвидшим і найдешевшим рішенням для тих, хто бажає «повернутися» в здоровий стиль життя, і шукає інформацію та підтримку.
Організації та компанії по всьому світу розвивають індустрію mHealth семимильними кроками. Google DeepMind нещодавно купив додаток для охорони здоров’я Hark, який покликаний допомогти лікарям і медсестрам справлятися зі своїми формальними справами швидше, звільняючи час для турботи про пацієнтів. Всесвітня організація охорони здоров’я (WHO) запустила додаток WHO Zika, який інформує медичних працівників та широку громадськість про симптоми, лікування і профілактику небезпечного вірусу Zika. У Research2Guidance прогнозують, що найперспективнішим напрямом mHealth в найближчі 5 років буде розробка додатків для віддаленого моніторингу та консультацій.

В Україні є перспективи для mHealth в преміальному сегменті, який турбується про своє здоров’я в зв’язку зі станом вітчизняної медицини і екології. Зараз сегмент досить активно розвивається і представлений такими яскравими продуктами, як Vitagramma, що дозволяє зберігати результати медичних обстежень, додатками для пошуку ліків Geoapteka, Medbrowse, tabletki.ua і докторів doc.ua, а також додатком мобільного оператора Kyivstar First Mobile Aid для надання першої допомоги і Мобільна Медсестра для тих, хто забуває приймати ліки вчасно.

У галузі охорони здоров’я в майбутньому вимальовуються райдужні перспективи, незважаючи на деякі державні обмеження, які трохи стримують швидкість росту. Експерти FDA (Адміністрації з контролю за продуктами харчування і медикаментами в США) говорять про те, що додатки з високим класом ризику, які можуть опосередковано вплинути на здоров’я користувача, повинні бути протестовані і затверджені цією службою до того, як потрапити в телефон користувача. Додатки з низьким рівнем ризику, які дають інформацію про здоровий спосіб життя, не будуть підлягати перевіркам з боку FDA.


Процес перевірки і затвердження йде не тільки в США – в Європейському Союзі в 2007 році були внесені зміни до Директиви щодо медичних виробів, згідно з якими незалежне програмне забезпечення включено до визначення «медичний виріб». У зв’язку з цим, виробники програм повинні дотримуватися основних вимог, які пред’являються до медичних виробів, до виведення продукту на ринок. В Україні нова редакція технічного регламенту розроблена відповідно до Директиви ЄС про медичні вироби обов’язкова до застосування з 1 липня 2015 року.

Щоб нівелювати ризики і завоювати довіру користувачів, як розробники медичних програм, так і самі медики працюють над оцінкою якості та безпеки продукту. Розробники залучають лікарів в процес створення програми, отримують професійні консультації та спільно аналізують медичні дані.

За матеріалами сайту: http://ain.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA