Чи потрібний вам власний «бот»?


Боти є або на підході у багатьох популярних в світі месенджерах – Kik, Facebook Messenger, Line. Зробити бота нескладно – для цього не потрібно вивчати нову мову програмування, вони побудовані на звичних технологіях. Власних ботів створюють не лише прості користувачі для розваги, а й компанії різних масштабів. Деякі з них намагаються доповнити свої послуги, а інші – повністю перенести їх всередину месенджера.

Навколо ботів формується власна екосистема – каталоги, рейтинги, інструкції, добірки. Зростання цієї екосистеми – наслідок гучного інформаційного шуму і стрімко зростаючого інтересу з боку медіа та компаній. Кожен маркетолог відчуває себе зобов’язаним запустити бота своєї фірми. Кожне шануюче себе ІТ-видання опублікувало вже не один список корисних ботів. Представники платформ дають зрозуміти, що за ботами – майбутнє.

У цьому “екстазі” дехто міг не помітити, що боти – зовсім не революційний крок, а скоріше еволюційний розвиток тих функцій, які в наш світ принесли звичайні додатки, а до них – звичайні сайти.

Користувачів хочуть привчити ставитися до ботів як до важливої частини їхнього життя, хоча насправді бурхливі дискусії на цю тему вигідні зовсім не користувачам, а брендам, ЗМІ та самим платформ. Аудиторія всього лише отримала ще один інтерфейс для використання звичних послуг – і не факт, що більш зручний, ніж сайти або додатки.

Боти виконують ту ж функцію, що і додатки, тільки платформою тут виступає не App Store або Google Play, а месенджер сам по собі.

Мессенджер WeChat в Китаї вже давно став для користувачів єдиною точкою входу для спілкування з компаніями, брендами і сервісами – за допомогою якоїсь подоби додатків-ботів, які розповсюджуються на його платформі. Якщо це те, до чого в підсумку будуть прагнути інші месенджери, то відмінностей від звичної моделі магазинів додатків тут практично не буде. Просто подумки замініть WeChat на будь-який альтернативний магазин.

Раніше користувачі заходили в App Store, щоб завантажити додаток. Тепер вони нібито повинні заходити в Telegram, щоб відшукати бота. Тобто це ще один спосіб скористатися тією ж послугою – нехай і незвичайний, особливо, якщо з ботом потрібно спілкуватися людською мовою.

Але чи корисно це користувачам? Їм нав’язують ще один інтерфейс, зайвий спосіб отримання інформації. Їх змушують звикати до чогось нового і запам’ятовувати ще один шлях спілкування з сервісами, хоча старий – додатки – ще нікуди не зник. Тим більше, що їх ринок переповнений, і додатки можна знайти на будь-який смак.

Інтерфейс ботів може стати досконалішими, але це ще більше розмиє межу між ботами і додатками.

Не варто мучити користувачів і переконувати їх, що боти – новий крок в їх спілкуванні з вашими сервісами. Це скоріше додаткова цінність для бізнесу. Користувач навряд чи буде купувати квитки через вашого бота постійно. Якщо він часто користується месенджером, то може кілька разів пошукати квитки через бота – це буде приємним бонусом.

У ботів є сфери застосування, з якими не впорається звичайна програма. Більшість з них пов’язані зі спілкуванням. Виживуть ті боти, які можна активно використовувати в листуванні. Наприклад, бот-перекладач або той, який збирає статистику висловлювань учасників чату, або дані по відвідуваності сайту, які можна підтягнути прямо в робочий чат. Також це можуть бути простенькі ігри для компанії або навіть переказ грошей.

Люди навряд чи будуть всерйоз і постійно викликати через месенджер таксі, купувати квитки, бронювати готелі. Вони продовжать використовувати додатки.

Тому коли спаде хвиля ажіотажу, більшість компаній піде назад доробляти і оновлювати свої програми. Деякі залишаться “на коні” і будуть підтримувати своїх ботів, що ідеально вписуються в парадигму роботи з месенджером.

Ще одна потенційно корисна форма роботи – боти зі штучним інтелектом. Поки що правда у розробників мало що вийшло – один з останніх прикладів в першу ж добу яскраво продемонстрував “зворотню сторону суспільства” і його творцям довелося відключити своє дітище.

Висновки тут поки рано робити, хоча комусь може здатися, що боти будуть активно використовуватися в продажах і спілкуванні з клієнтом. Але навіть в 2016 році повірити в це складно – зараз ситуація така, що добре продавати вміють тільки люди.

Бот може допомогти, наприклад, провести потенційного клієнта через перший етап воронки продажів і перемкнути його на потрібного фахівця. Або допомогти щось купити людині, який і так знає, чого хоче.

Бота можна порівняти з банкоматом – найпростіші дії він виконає швидше, ніж операціоніст, і йому не потрібні вихідні або відпустка. Але банкомат не підійде для якихось більш складних і нестандартних речей – він не зможе переконати клієнта відкрити кредитну карту.

Перевага бота – в простоті і та кросплатформеності, а також в тому, що ми можемо використовувати його для рутинних дій в рамках більш складних процесів. Цим ІТ-галузь, швидше за все, і обмежиться, а наш спосіб спілкування з бізнесом змінить щось зовсім інше.

За матерриаламы сайту: https://vc.ru/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA