Дизайн сторінки мобільного додатка: як правильно провести A/B-тестування


Часом в команді розробників розпалюються неабиякі суперечки з приводу вибору кращого варіанту оформлення додатка в сторі. Іноді навіть фахівці з величезним досвідом помиляються і обирають неправильний. Чи є рішення для такої проблеми? Так, це A/B-тестування. У цьому випуску ми розповімо про те, як його провести з мінімальними витратами.

Основні принципи

Суть методу зводиться до показу варіантів різним групам користувачів і подальшого аналізу отриманих даних. Наприклад, у вас є декілька варіантів оформлення сторінки додатка, і ви не знаєте, який буде працювати ефективніше. Ви викладаєте все, вони рандомно показуються користувачам. Потім необхідно лише обчислити конверсію кожного варіанту і порівняти показники. Таке тестування вирішує важливі маркетингові задачі і часто дозволяє істотно підвищити конверсію.
Найголовніші умови для отримання статистично достовірного результату:
– Забезпечення репрезентативності вибірки
– Використання трафіку з одних і тих же майданчиків для кожного варіанта
– Паралельні вимірювання в один і той же час

Процес тестування

Провести повноцінний A/B-тест в сторі дуже складно з ряду очевидних причин, тому зазвичай використовуються лендінги в інтернеті. Даний підхід виглядає наступним чином:
– Вибираються два або кілька варіантів тестованих елементів, наприклад, іконок.
– Створюються абсолютно однакові лендінги для них.
– На них відправляється трафік з одного і того ж джерела (або кількох).
– Здійснюється аналіз результатів з метою визначення ефективності кожного з варіантів.

Секрет цього способу простий: лендінги створюються максимально схожими на інтерфейс стору – вони практично копіюють сторінку додатку в маркеті. Таким чином, користувачі можуть і не підозрювати, що знаходяться не в App Store або Google Play, а на веб-сторінці.
Цей метод не вимагає спеціальних знань і дорогих інструментів. Все це досягається завдяки тому, що тест проводиться в інтернеті – не треба працювати з кодом, вбудовувати SDK або робити апдейт програми. При такому підході можна тестувати додаток ще до релізу, не втрачаючи часу і потенційних користувачів вже після запуску програми.
Що стосується трафіку, то його краще залучати для тестування з тих джерел, які будуть задіяні і при подальшому просуванні. Зазвичай для досягнення достовірних результатів достатньо кількох сотень користувачів.

Об’єктами тестування можуть бути:
– іконки;
– назва;
– опис;
– скріншоти і їх порядок;
– ціна додатку.

Інструменти

Лендінги, що копіюють сторінку додатка в сторі, можна робити будь-якими способами, навіть вручну, але є і ще більш простий шлях – спеціалізовані сервіси для тестування оформлення додатків. У них в автоматичному режимі можна створювати лендінги, що повністю повторюють сторінки додатків в App Store або Google Play.

Це дозволяють робити сервіси Test Nest і Split Metrics. Схема роботи в них вкрай проста: необхідно лише завантажити графічні матеріали (іконки і скріншоти) і ввести текст (назва та опис програми). Далі в мережі розміщуються готові лендінги, після чого можна починати активну фазу A/B-тестування. Дані аналітики будуть доступні в зручному і зрозумілому форматі:

Даний спосіб A/B-тестування досить гнучкий: можна перевіряти окремі елементи або сторінки додатка в цілому. Крім найважливішою метрики – коефіцієнта конверсії – доступні й інші, наприклад, час перегляду сторінки або скріншотів. Також є можливість відстежувати типи пристроїв користувачів.

Висновки

A/B-тестування – це важливий маркетинговий прийом, що дозволяє за допомогою нескладних інструментів і без великих трудовитрат вибрати найбільш ефективні елементи оформлення програми. Описаний підхід допоможе провести тестування ще до релізу додатки, не втративши часу і потенційних користувачів.

За матеріалами сайту: https://appintop.com/
AppInTop – комплексне рішення задач в області мобільного маркетингу; забезпечення цільових установок додатків з мінімальною CPI ставкою (прямі договори, API – facebook, twitter, vkontakte, target.mail, admob); повернення поточної аудиторії в додаток – поворотний ретаргетінг (ремаркетинг).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA