Welltory – мобільний додаток для аналітики даних про здоров’я


Мобільний сервіс Welltory використовує для контролю здоров’я дані з додатків та носимих пристроїв, штучний інтелект і рекомендації експертів.

Переклад интерв’ю з Олександром Лисковським (більше 15 років досвіду розвитку ігрової компанії Alawar Entertainment, заснованої в 1999 році).

Десь після 35 років я став звертати увагу на своє самопочуття: «Прокинувся вранці, відчуваю себе розбитим», «Чому я такий товстий», «Знову не виспався» … Я нічим не хворію, але є відчуття, що в організмі щось працює не зовсім правильно. При цьому явної відповіді, чому це відбувається, немає. Завжди можна сказати: «Чувак, ти просто їси забагато джанку», але навіть в школі не розповідають, що «джанк», а що – ні.

Намагаючись у всьому цьому розібратися, я зрозумів:

Обсяг знань, необхідний, щоб вибудувати здоровий спосіб життя, непідйомний для звичайної людини, у якого є робота і інші справи.
Багато рад з області ЗСЖ – або шарлатанство, або «універсальний рецепт здоров’я». Їх ефективність погано доведена, і не факт, що вони підходять конкретній людині.
Рівень мотивації, необхідний для контролю здоров’я, величезний, тому найчастіше люди приходять до цього тоді, коли у них вже серйозні проблеми.
При цьому спосіб життя – це єдине, на що ми можемо вплинути, щоб запобігти серйозним проблемам зі здоров’ям, тому що наше самопочуття складається з генетичних схильностей і з того, що ми зі своїм організмом робимо.

Я вирішив поєднати свій інтерес до поліпшення самопочуття і досвід в розробці та просуванні ігор, щоб зробити нормального помічника для контролю способу життя – додаток, заснований на фактах і даних про конкретну людину, в якому буде постійна експертна підтримка.

Зараз для цього саме час: завдяки розумним годинникам, датчикам, гаджетам і різного роду додаткам і технологіям дистанційної діагностики обсяг відомих про людину даних зростає в геометричній прогресії.

Разом з партнерами з санкт-петербурзької стартап-студії CoffeeLab.vc Євгенією Смородніковою і Павлом Правдінаим ми запустили Welltory.

Зараз Welltory запускається в режимі безкоштовного бета-тестування. Сервіс призначений для людей, які страждають стандартними хронічними проблемами трудоголіків: вигоранням, стресом, безсонням, головними болями.

Ми забезпечимо користувачів спеціальним пристроєм для кардіоінтервалографії і нашим додатком, за допомогою якого вони будуть робити виміри серцевого ритму два рази в день.

Наш пристрій – це така маленька штучка, яка чіпляється кліпсою на вухо і дозволяє заміряти удари серця з точністю до мілісекунд.

Варіабельність серцевого ритму показує, як працює симпатична і парасимпатична нервова система. На основі цих даних ми робимо висновки про запас життєвих сил, поточний рівень стресу і ще багато про що.

Вимірювання, звичайно, не обмежуються ударами серця, просто це один з небагатьох легко доступних об’єктивних джерел інформації про самопочуття.

Уже зараз Welltory підтримує близько 70 джерел інформації про спосіб життя людини – від розумних годинників до домашньої метеостанції. Ми збираємо дані за трьома напрямками:

– Діяльність: кроки, тренування, харчування, режим праці та відпочинку, робоча продуктивність.
– Середовище: рівень кисню, атмосферний тиск, освітленість.
– Власне самопочуття: сон, стрес, запас життєвих сил, тиск, вага, температура тіла.
Дані, які додаток отримує від користувача, потрапляють до аналітикуа. Разом з дієтологом, сомнологом, неврологом та іншими профільними експертами він дає рекомендації щодо зміни способу життя на основі знайдених у людини індивідуальних залежностей – кореляцій між різними потоками даних.

Для початку ми протестували сервіс на собі. Я ніколи не любив рано вставати, через це навіть робочий день в Alawar починався не раніше 10-11 ранку. Зайнявся збором даних і зрозумів: чим раніше опинюся за робочим столом, тим більше попереду продуктивних годин роботи. Тепер намагаюся вставати о сьомій ранку: допомагають гаджети, які вміють будити в потрібній фазі сну.

У Жені Смороднікової дослідження виявило, що пасивний відпочинок – на дивані з серіалом – не для неї, він тільки підвищує рівень стресу. Не дивно, адже Женя – трудоголік: мабуть, під час «овочевого» відпочинку вона відчуває почуття провини. Відпочинок їй потрібний динамічний і непередбачуваний.

А Паша Правдин став на ніч відкривати кватирку, бо дослідження підтвердило стару істину: шкідливо спати в задушливому приміщенні. Час глибокого сну скорочується на 20-30%, і з ранку відчуваєш себе розбитим.

Навіть прописні істини не змусять нас вносити зміни в свій спосіб життя, поки ми не побачимо, що це працює особисто для нас – як у випадку з Пашею і кватиркою. Крім того, крім універсальних порад, що дозволяють відчувати себе краще, є індивідуальні особливості організму і рекомендації для конкретної людини. Правильний спосіб життя для одного може бути поганий для іншого. Комусь, може, і правда корисніше прокидатися о 10 ранку. Для тривожних особистостей, мабуть, немає нічого кращого спокійного пасивного відпочинку.

Тому ми і спираємося на дані кожної конкретної людини – щоб виробити рекомендації особисто для нього. Нам в цьому допомагають:

– Технології аналізу даних, за допомогою яких ми знаходимо важливі кореляції.
– Досвід наших експертів.
– Експерименти. Ми пропонуємо впровадити якусь зміну і дивимося, як змінюються результати вимірів і чи є користь. Математика і навіть найрозумніші експерти теж можуть помилятися. Якщо зміна способу життя «правильна», корисна для людини, ми пропонуємо залишити її назовсім.
Ми завершили попереднє тестування і зараз набираємо велику групу людей, які зможуть безкоштовно скористатися сервісом і взяти участь в дослідженні. В процесі цього дослідження ми звалідуємо моделі і побудуємо ще більш точні кореляції. Після цього ми будемо готові запропонувати ринку платний продукт – персонального консультанта по здоров’ю на смартфоні.

Учасників дослідження ми набираємо до кінця березня. Важлива умова: додаток поки є тільки на iOS. Деякі гаджети, необхідні для збору даних, ми готові надати безкоштовно на час дослідження. Подати заявку на участь можна на сайті Welltory.
За матеріалами сайту: https://vc.ru/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA