Маркетингові тренди мобільних ігор на 2016 рік


Слідкувати за трендами мобільного геймінгу важливо не лише для маркетологів, які безпосередньо займаються просуванням мобільних ігор, але й для усіх, хто розглядає гейміфікацію як інструмент укріплення свого бренду. Наводимо ключові тези з інтерв’ю Дмитра Терьохіна, засновника і генерального директора компанії Nekki щодо найбільш важливих трендів у цій сфері на наступний рік.

Маркетинг брендів
Зростання конкуренції змушує замислитись про зниження витрат на просування. І найнадійніший спосіб цього досягти – сильний і впізнаваний бренд. Вже в 2015 році бренди були на коні. Відомі франшизи, такі як Marvel: Contest of Champions і Mortal Kombat X, продовження ПК-серій Fifa і Need for Speed, Fallout Shelter і, звичайно ж, розвиток мобільної класики Angry Birds 2 і Cut the Rope: Magic.
У 2016 році акцент на бренди буде ще сильнішим. В умовах зрілості ринку просування ігор буде ставати схожим на просування фільмів. Кінокомпанія не торгуватиметься за трафік в кінотеатр, щоб відбити вартість рекламного контакту на продажу квитка та попкорні. Замість цього буде іміджева реклама, масштабний піар, спільні акції та багато іншого. Все це ми спостерігали на прикладі Star Wars.
Час переосмислити маркетинг мобільних ігор. Наразі ринок потребує більш кваліфікованих маркетологів, які зможуть зробити так, щоб від реклами ігор споживач отримував більше задоволення, ніж роздратування.
Підвищення якості продукту
Ще один спосіб знизити витрати на рекламу – запустити сарафанне радіо. Так, хороший бренд приверне аудиторію, але цього недостатньо. Якщо гра погана, ця аудиторія надовго не затримається і навряд чи порекомендує гру друзям. Тут на перше місце виходить якість.
У класичній моделі покупки трафіку якість не була на першому місці – можна було створити клон гри з успішною моделлю монетизації, нагнати туди людей і швидко змусити їх заплатити. Можливо, ці люди надовго не затримувалися і друзів не кликали, але це було неважливо, поки вони окупали інвестиції в трафік. Зараз ці часи минули.
Крім цього, в бік якості розробника підштовхує конкуренція. Мобільні пристрої стають все потужнішими, графіка краще, бюджети ростуть. Все більше ігор виходять в якісному 3D, а гравці швидко звикають до хорошого. Тому висока якість – необхідна умова успіху в 2016 році.
Полегшення монетизації
Якщо гра приваблює аудиторію за допомогою сарафанного радіо і сили бренду, то викачувати гроші і відбивати вартість реклами вже не потрібно. Навпаки, розробнику вигідно залучити й утримати якомога більше людей, навіть якщо вони не платять. Користь від них – у запрошенні друзів і перегляді реклами.
З цього випливає тренд полегшення монетизації. Замість того, щоб «доїти китів», краще збирати невеликі гроші з великої кількості гравців, дозволяючи при цьому навіть «безплатникам» грати досить комфортно. А додаткову монетизацію можна отримати з продажу реклами і оферів, причому це може приносити до 30-40% загальних доходів.
Вдалий спосіб монетизувати гру, не сильно утискаючи тих, хто платить мало або не платить зовсім – колекційність. Успіхом користується модель продажу бустер-паків, в яких гравцеві може попастися щось рідкісне. Найяскравіші приклади таких ігор – HearthStone і Fallout Shelter.
Експансія мультиплеєра
Ну а найголовніший спосіб підвищити монетизацію – це, звичайно, мультиплеер. Людина – істота соціальна, і тому, коли гравець змагається не з комп’ютером, а з іншими гравцями, це відразу додає йому бажання заплатити.
У 2016 році буде більше мультиплеєра. Гравці дозріли, і технології дозволяють. PvP, кооператив, клани – всього цього ставатиме більше.
Відмінний приклад – одна з найпопулярніших ігор року Agar.io, що була створена однією людиною і вистрелила завдяки сарафанному радіо. Ще цікаві експерименти робить Blizzard. У HearthStone з’явився режим «Колотнеча», в якому гравці можуть зокрема об’єднуватися проти боса.

Нове життя кіберспорту
Розвиток мультиплеєра разом зі зростаючою популярністю стрімінгових сервісів вдихнуть нове життя в кіберспорт.
Так, наприклад, skillz.com, що спеціалізується на киберспорті для мобільних гравців, оголосив, що виплачує понад $500000 в тиждень призових. SuperCell проводить турніри з Clash of Clans на своїх заходах. Місячні перегляди турнірів по VainGlory на Twitch перевищили мільйон.
Ігри-сателіти
Ще один цікавий тренд – ігри, створені задля підтримки бренду. Найяскравішим прикладом цього року є безумовно Fallout Shelter, випущена до релізу Fallout 4. Завдяки бренду і відмінній якості гра швидко злетіла в топ. Там, правда, надовго не затрималася через механіку гри, не розраховану на тривале утримання гравців.
Ще один свіжий приклад – гра my.com «Еволюція: Герої Утопії», випущена заради зміцнення франшизи і заради формування інтересу перед виходом «Еволюції 2».
Гра-сателіт зазвичай робиться простішою і більш мінімалістичною, ніж основна гра. Іноді це може привести до того, що сателіт навіть затьмарить основну гру. Так в 2009 році з’явилася браузерная флеш-гра MyBrute, створена розробниками з метою реклами їх основних проектів. Зараз про інші проекти цієї компанії ніхто й не згадає.
А як щодо VR?

Вона не потрапила до списку трендів, бо в 2016 році мобільний VR не принесе багато грошей. Але VR – це перспективно, і такі девайси як Gear VR вже роблять його цілком доступним. Однак VR-іграм ще далеко до високої якості, це упирається і в потужність телефонів. Але за темою віртуальної реальності потрібно обов’язково стежити.
Повна версія інтерв’ю – за цим посиланниям.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA