Мобільний Маркетинг – наше МАЙБУТНЄ!

Назар Гриник – директор і засновник агентства мобільного маркетингу LEAD9 Interactive Marketing та один із спікерів національної конференції Ukrainian Digitals 2011, погодився дати невелике інтерв’ю для ReklaMaster.com, розповівши про можливі варіанти та перспективи розвитку мобільного маркетингу в Україні.

Назар, на вашу думку, яку частину бюджету в 2011 році рекламодавці будут готові витратити на мобільний маркетинг (у відсотках)?
– Гарне питання. Ми задавали це питання у 2009 році, навіть робили спеціальний «обзвон» по 300 українських спеціалістах з маркетингу спільно з нашою PR-агенцією і вияснили, що є різні групи. У більшості люди готові витрачати від 10-15% свого бюджету (це дані 2010 року). Була група, приблизно 20%, яка була готова витрачати навіть більше 15%, десь 20%. Але, звичайно, переважно це 5-15%, в середньому 10-15%.

А у 2011 році?
– Я думаю, цей відсоток, можливо, трішки зросте. Переважно за рахунок нових телефонів і можливостей – мобільний Інтернет, нові програми тощо. У цьому бізнесі зараз дуже багато замовлень щодо програм. Application для iPhone, Android, навіть для Nokia. Тобто, наприклад, ті ж мультимедійні портали, журнали, телеканали чи інші мас-медіа – багато з них створюють свої applications. Перший application, наскільки я пам’ятаю, був випущений для 5 каналу. Зараз цим логічно мали б займатися Інтер та 1+1. Тобто application, який дає можливість дивитись відео, читати новини на власному телефоні у вигляді невеличкої програми, яка просто запускається на телефоні і підтягує дані з Інтернету.

Можете оцінити об’єм українського ринку мобільного маркетингу в грошовому еквіваленті?
– Ну, я колись робив такі оцінки, потім кинув це діло. Тому що воно справді невдячне. Є ринок операторський – це те, що роблять самі оператори. Наприклад, ми робили кілька акцій для МТС. Тобто ми промотували МТС шляхом SMS (усілякі розіграші тощо). Але оператори часто роблять ці акції самі і фактично не витрачають на це прямих грошей. Тому оцінити бюджет мобільного маркетингу України важко, хоча він однозначно є. Я би сказав так – увесь об’єм, окрім операторського, це десь у районі 5-7 млн. доларів. Це те, що можна приблизно сказати.

Які крупні рекламодавці більше використовують інструменти мобільного маркетингу, а які менше? Чому так відбувається?…
– Це, в першу чергу, FMCG. Вони використовують разово, але часто. Активація, наприклад, 1-3 місяці (пиво «Чернігівське», цигарки Philip Morris тощо). Тобто, FMCG використовують це для якихось разових активацій на ринку. Друга группа – це рітейлери. І сюди входять не тільки супермаркети, але й банки… тобто, всі, хто надає послуги рітейл і сервісу у точках роздрібної торгівлі. Це змагазини, банки, страхові компанії, якісь сервісні компанії, заправки. От я сьогодні отримав два SMS від NEXT та від Marks&Spencer. Розсилка робиться в п’ятницю і часто робиться фактично як той же ліфлетинг, просто розсилають інформацію своїм споживачам без будь-якого зворотного зв’язку. Це погано. Якщо немає можливості відписатись, там, наприклад, сказати, що мене не цікавлять жіночі чи дитячі товари, а саме чоловічі. А це добре було б зробити. І третя група – це люди, які продають великі об’єми дорогого товару – автомобілі, трішки навіть є нерухомість, але в більшості – це побутова техніка. І знову ж таки, часто це пересікається з рітейлерами. Наприклад, зареєструвати SMS з гарантійного листа пральної машини і взяти участь у розіграші. От ці три групи і є основними.

Назар, Ви казали, що у 2010 році по всьому світу було 5 млрд. закачувань мобільних програм. Які ж дані по Україні?
– Київстар дав такі дані – це 20,5 тисяч закачувань на день. Вони оголосили це в кінці 2010 року, у грудні. Це реально багато. Але я думаю, що і ця цифра занижена. Оскільки є чимало людей, які качають не з операторських порталів, а з брендованих онлайн-магазинів, iPhone, Android, Ovi. Цифри закачувань програм зростають у першу чергу за рахунок ігор.

А які прогнози на 2011 (по світу)? Як Ви вважаєте, наскільки збільшиться цифра в 5 млрд?
– Суттєво, мінімум на 30%. Адже зараз просто бум покупок нових смартфонів — нещодавно Google заявив, що кожен день активується 350 тис. нових телефонів Android (!) З них, звичайно, як мінімум половина користувачів буде більш-менш активно качати програми. Тому цифра в 5 мільярдів буде активно рости. А взагалі, це тільки початок. Мобільний маркетинг сьогодні – це той же Інтернет 2001 року. Ми знаходимось тільки на початку розвитку нової комунікаційної ери.

По материалам http://www.reklamaster.com/epic_events/id/28620/index.html