Де створити чат-бота без навичок програмування: огляд п’яти платформ

Останнім часом чат-боти стають все більш корисними. Вони «вчаться» вирішувати різні завдання для керівників бізнесу та їх клієнтів. Боти допомагають планувати час, зустрічі, враховувати витрати. Створюють додаткові і зручні канали продажів, а також підтримки клієнтів. Функціонал і можливості чат-ботів часто обмежені лише завданнями які перед ним ставляться, і можливостями розробників.

Застосування розумних помічників є актуальним у найрізноманітніших сферах бізнесу, де присутня необхідність в автоматизації робочих процесів. Боти можуть розвантажити службу підтримки, розпізнаючи типові проблеми і пропонуючи підказки (іншими словами – розділ «часті запитання» в режимі реального часу).

Розглянемо ще один приклад – ви власник бізнесу з доставки їжі, чат-бот цілком може взяти на себе функцію офіціанта для прийому (в чаті) і підтвердження замовлення (по телефону). Насправді прикладів безліч, бот може надавати актуальну інформацію про статус посилки (замовлення), консультувати по продуктам компанії, бронювати квитки і здійснювати пошук інформації і картинок в інтернет.

Боти здатні не просто вирішувати завдання а агрегувати інформацію про взаємодії з клієнтами, тим самим «навчаючись». Це спрощує подальші ітерації – наприклад при повторному зверненні клієнт може повідомити боту щось на кшталт: «як в минулий раз» (при замовленні їжі в ресторані), бот підніме інформацію про попередніх замовленні і відправити його в обробку – фантазія? Ні, це цілком реальні кейси в кав’ярнях і ресторанах США.

У найближчому майбутньому це дозволить скоротити витрати на персонал – звучить страхітливо чи не так?

Створення власного чат-бота з потрібним функціоналом вимагає серйозних навичок програмування або ж еквівалентних фінансових витрат. Тим часом, існує безліч платформ, що дозволяють спроектувати логіку роботи і «зібрати» свого чат-бота без навичок програмування.

У деяких конструкторах ботів присутні такі зручні і потрібні інструменти як: NLP (Natural language processing – розпізнавання запитів на природній мові) і AI (Artificial Intelligence – штучний інтелект). Конструктори легко інтегруються в платформи: Facebook, Telegram. Slack і т.д. або працюють з власним інтерфейсом, який можна вбудувати на сайт або в CRM-систему.

1. Flow XO

Тип:

Framework
Hosting

Підтримувані платформи:

FB Messenger
Slack
SMS
Telegram

XO flow – потужне крос-платформенне рішення для створення ботів без навичок програмування. Інтуїтивно зрозумілий інтерфейс редактора дозволяє в лічені хвилини налаштувати логіку майбутнього бота. До ключових переваг можна так само віднести величезну кількість вбудованих інтеграцій (більше 90) зі всілякими зовнішніми сервісами.

Платформа пропонує декілька тарифних планів (безкоштовного не передбачено), вартістю від $ 19 / місяць. Тарифи включають обмежену кількість ітерацій (взаємодії з ботами). Можлива кастомізація плану з додаванням нових ботів і кількості взаємодій.

2. Recast AI

Тип:

Framework
Hosting
NLP
Підтримувані платформи:

FB Messenger
Slack
SMS
Telegram
Skype
Web

Recast.ai – платформа заснована на власній технології розпізнавання природної мови (Natural language processing), по заявою розробників ядро платформи з легкістю розпізнає вступні запити користувачів, виділяючи ключові фрази:

Сервіс мультиплатформенний: Facebook messenger, Slack, KIK, Weechat. Боти можуть вбудовуватися в веб-інтерфейс і обробляти вхідну пошту. Зручний інтерфейс дозволяє створити свого бота за 8 хв. (інформація з офіційного мануала).

Платформа пропонує широкий набір засобів розробки (SDK) для Python, NodeJS, PHP, Android, а також функціональний API. Варто відзначити велике ком’юніті досвідчених розробників, які з радістю підкажуть рішення новачкам.

Ціноутворення – від безкоштовного тарифу для розробників, що включає необмежену кількість ботів (які обов’язково викладаються в паблік), і 3 базових плани для створення приватних помічників. Тарифи так само обмежують звернення, так само можливе розміщення бота поза майданчиком або ж на ній (в цьому випадку є гарантія SLA).

3. Manychat

Тип:

Framework
Hosting

Підтримувані платформи:

FB Messenger

Manychat – аж ніяк не кроссплатформне рішення. Сервіс дозволяє створювати чат-ботів на платформі Facebook, при цьому підключаючи їх до корпоративних сторінок. Тепер клієнти можуть отримати відповіді на запитання, спілкуючись з електронним помічником в чаті пабліку. Варто так само відзначити, платформа не вимагає від вас знань коду, і абсолютно безкоштовна.

Логіка роботи бота проектується в зручному інтерфейсі за кілька хвилин. Базування в середовищі Facebook окрім зручної взаємодії з корп. сторінками, передбачає налаштування розсилок і повідомлень користувачам в заданий час.

4. ChatFuel

Тип:

Framework
Hosting

Підтримувані платформи:

FB Messenger
Telegram

ChatFuel – один з перших публічних онлайн сервісів для створення чат-ботів. На момент складання огляду підтримує декілька платформ – Facebook і Telegram, незабаром розробники обіцяють додати Viber, Slack, KiK і WhatsApp.

Майданчик пропонує зручний і простий інтерфейс для проектування і запуску бота. Зі слів розробників, вбудований інструмент розпізнавання людської мови (NLP) «розуміє» широкий діапазон запитів, і здатний ситуативно відповідати на них (передаючи розібраний за ключовими словами запит на обробку заданому користувачем алгоритму).

Для взаємодії з клієнтами ChatFuel вже використовує кілька відомих брендів – National Geographic, TechCrunch, UBER.

Сервіс пропонує безкоштовний тариф (до 100 000 запитів), що значно перевершує пропозиції конкурентів (в середньому в 2 рази більше у ітерацій на безкоштовному тарифі).

На нашу думку, зараз ChatFuel – дійсне оптимальне рішення, як мінімум – за співвідношенням функціонал / вартість.

5. Api.ai

Тип:

Framework
Hosting
NLP
AI / ML

Підтримувані платформи:

In-app messaging

Line Skype

FB Messenger

Slack

SMS

Telegram

Twitter

Api.ai – не зовсім платформа для створення чат-ботів, це американський стартап, заснований в 2010 році вихідцями з Росії – Іллею Гельфенбейном, Павлом Сиротін та Артемом Гончаруком. На початку шляху команда займалася розробкою голосового інтерфейсу управління додатками (аналог Siri).

19 вересня 2016 року платформу придбала корпорація Google. За словами віце-президента з розробки Скотта Хаффмана, придбання Api.ai – одна з планових інвестицій в технології машинного навчання.

На сьогоднішній день можливості Api.ai широко використовується сервісами по створенню чат-ботів в якості зовнішнього NLP-інструменту. Для правильної обробки запитів, що надходять, боту необхідно перетворювати вступний текст в зрозумілий для себе мову – виділяючи ключові команди. Саме це і відбувається «під капотом» сервісу.

«Розібраний» запит повертається боту по зовнішньому інтерфейсу програмування, який далі реагує на ключові слова, дати і дії виходячи із заданої логіки роботи. Логіка роботи в свою чергу налаштовується в інтерфейсах сервісів по створенню чат-ботів.

За матеріалами сайту: https://spark.ru/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA