Підсумки конференції Apple WWDC

Конференція Apple WWDC – одна за найбільш очікуваніх подій для усіх небайдужих до техніки та інновацій. В рамках події керівники Apple розповідають широкому загалу про нове програмне забезпечення та інноваційні розробки корпорації, але перш за все ця конференція орієнтована на розробників софта для пристроїв під управлінням iOS, Mac OS, watchOS і tvOS.


Тім Кук почав 27-ту щорічну конференцію WWDC зі слів скорботи на адресу всіх жертв трагедії, що сталася напередодні в Орландо. Загиблих вшанували хвилиною мовчання. Після чого виступ CEO Apple повернулося у звичне русло. На сьогоднішній день в Apple зареєстровано понад 13 мільйонів розробників. Вражаюча кількість. Наймолодшому розробнику всього 9 років, причому це дівчинка. App Store існує вже вісім років, і сьогодні кількість доступних додатків перевалило за позначку в 2 000 000. Apple виплатила розробникам понад 50 мільярдів доларів.

Після Тіма Кука на сцену вийшов Кевін Лінч, який розповів аудіторії про watchOS 3.0. У порівнянні з попередньою версією 2.0 операційна система годинника стала працювати в сім разів швидше. Програми запускаються практично миттєво. Натиснувши довгасту клавішу на корпусі годинника, користувач отримує швидкий доступ до своїх улюблених програм, які перегортаються на екрані. Для годинникив Apple Watch створено центр управління, який викликається свайпом від низу до верху, як і на інших мобільних пристроях компанії.

Система швидкої відповіді на повідомлення запропонує користувачеві різні варіанти готових відповідей. Якщо серед них немає підходящого, користувач може продиктувати свій варіант або просто написати його пальцем прямо на екрані. Це стало можливим завдяки дивовижній системі Scribble, яка розпізнає рукописний текст на величезній швидкості. Поки доступна лише підтримка англійської та китайської мов.

Новий дизайн циферблата Activity відображає активність користувача протягом дня. На вибір пропонується три варіанти його зовнішнього вигляду. Перемикати циферблати стало ще простіше – досить просто провести пальцем по екрану.

Зручність нових рішень була продемонстрована наочно. Наприклад, додаток Timer буквально одним натисканням запускає зворотний відлік обраної користувачем тривалості. Таксі також можна викликати, натиснувши лише одну кнопки в додатку Lyft.

Ще одна цікава функція – кнопка SOS. Утримуючи довгасту клавішу на корпусі годинника, користувач може викликати службу порятунку або відправити свої координати і повідомлення обраним контактам. При цьому система працює як через стільниковий зв’язок смартфона, так і безпосередньо з годинника, якщо ті підключені в цей момент до бездротової мережі Wi-Fi.

В Activity з’явилася можливість кидати виклик своїм друзям. “Діліться з друзями своїми досягненнями в спорті, і нехай вони спробують побити ваші рекорди”- закликає Apple.

Тепер годинник зможе відстежувати навіть активність інвалідів-візочників. Це стало можливо завдяки особливим алгоритмам відстеження рухів їх рук. Apple піклується про тактовність своїх продуктів, тому замість мотивуючого «Час відірватися від стільця!» годинник скаже колясочнику «Час покататися!».

Новий додаток Breathe дозволить вам зняти стрес. Воно було розроблено спільно з професійними медиками і фахівцями з йоги. Користувач обирає, скільки хвилин він готовий витратити на дихальні вправи, і додаток неспішно керуватиме ним за допомогою візуального інтерфейсу і ледь відчутних тактильних дотиків до зап’ястка.

Що отримають розробники з виходом третьої версії watchOS? Сторонні додатки отримають підтримку платіжної системи Apple Pay. Вони зможуть отримати повний доступ до фонового збору інформації про серцебиття користувача, його фізичні навантаження, також отримати дані з гіроскопа і акселерометра. Розробники зможуть більш ефективно використовувати спрайти і графіку на годиннику Apple Watch, відстежувати натискання цифрової коронки, використовувати вбудований динамік годин, Game Center і CloudKit. Developer-версія прошивки стала доступна відразу після презентації. А всі інші зможуть оновитися восени абсолютно безкоштовно.

Коли настала черга tvOS. На сцену випурхнув Едді Кью. Сьогодні Apple TV пропонує користувачам 1 300 каналів і 6000 додатків.

Пульт дистанційного керування можна замінити за допомогою додатка для iPhone. При цьому вбудований в смартфон гіроскоп можна використовувати, щоб грати в ігри. Голосовий помічник Siri теж буде працювати набагато краще. Вона буде розуміти контексти заданих їй питань і швидко шукати потрібний користувачеві контент. При цьому вона навіть може знайти будь-яке відео на YouTube або передачі на конкретних каналах.

Apple також розробила систему Single Sign-On, яка дозволить зареєструватися всього один раз, щоб отримати доступ до всіх популярних телеканалів і додатків. Раніше доводилося реєструватися в кожному окремо. А також ви зможете включити нічний режим, щоб екран телевізора не різав вам очі в темряві.

Безкоштовне оновлення на наступну версію tvOS буде доступно восени. Розробники, звичайно, отримають доступ до операційної системи в день презентації.

А тепер найцікавіше. OS X. Крейг Федеріго і його знаменита синя сорочка з мокрими «зонами пахв» вже тут як тут. Стаціонарна операційна система відтепер буде називатися macOS, щоб гармонійно виглядати на тлі iOS, watchOS і tvOS.

Нова версія macOS отримає підзаголовок Sierra. Першим нововведенням стане «Авторозблокування» комп’ютера за допомогою Apple Watch. Користувач просто відчиняє ноутбук, і якщо його годинник у нього на руці – можна відразу починати працювати.

Нова фішка Universal Clipboard дозволить використовувати функції «копіювати / вставити» паралельно на всіх пристроях Apple. Скопіювали на iPhone, а потім вставили в текстовий редактор на своєму MacBook.

Ваші документи з iCloud можна буде відкривати де завгодно, будь то ваш смартфон, стаціонарний комп’ютер або навіть чужий комп’ютер в гостях. Старі файли можна буде відправити в хмару, щоб звільнити місце на жорсткому диску. Крім того нова macOS буде автоматично підчищати непотрібні файли кеша і інше сміття, щоб не захаращувати ваше життя цієї «макулатурою».

Apple Pay тепер буде працювати в Safari. Щоб розплатитися, достатньо всього лише на автентифікацію Touch ID на своєму смартфоні. Адже тягти свій Mac в магазин досить складно.

Крім додавання знаменитої функції «картинка в картинці», нова macOS, нарешті, прийняла в свої обійми голосового асистента Siri. Siri вміє показувати вам файли, з якими ви працювали минулого тижня, включати для вас музику, шукати фотографії, відправляти повідомлення і багато, багато іншого. Оновлення на macOS Sierra буде доступно цієї осені абсолютно безкоштовно.

Які нововведення відбулися з iOS 10? Розробники вирішили зробити число 10 знаковим для цього релізу, тому в операційній системі запроваджено 10 ключових новацій. Перша – зміна UX.

Першим під процес трансформації потрапив екран блокування. Тепер повідомлення стануть набагато більш інформативними. А екран буде підсвічуватися не тільки після натискання вами на кнопку Home або Power, а й просто коли користувач підіймає екран до свого обличчя. Так і кнопки проживуть довше, і зайвих рухів тіла потрібно робити значно менше. Додатки тепер відкриваються прямо на екрані блокування за допомогою функції 3D Touch. А ще тепер можна закріплювати на цьому екрані свої віджети.

Асистента Siri зробили доступним для розробників додатків. Тепер він зможе взаємодіяти зі сторонніми додатками, а не тільки з тими, які випускає Apple.

Siri отримає доступ до клавіатури. Вона буде вивчати те, що ви пишете, і адаптуватися під ваш стиль спілкування. Якщо вас запитають в повідомленні, де ви знаходитеся, Siri автоматично запропонує вам відправити людині ваші координати. Іншими словами, тепер голосовий асистент буде дійсно тісно взаємодіяти з користувачем, а не відповідати «результатами пошуку в Google» на будь-який ваш питання.

Додаток Photo відтепер зможе розпізнавати не тільки особи людей на фотографіях, але ще й різні об’єкти. Піддалася удосконалення і система сортування знімків.

Додаток Maps може похвалитися абсолютно новим дизайном. Треба сказати, що виглядає він дійсно набагато приємніше старого. Інтерфейс стане більш зручним, а на картах з’явиться інформація про дорожній трафік. Карти також адаптують для CarPlay і зроблять відкритими для розробників.

Apple Music. Сервісом платно користуються 15 мільйонів чоловік. Додаток стане більш зрозумілим і також отримає новим дизайн, ми зможемо бачити слова улюблених пісень і багато, багато іншого.


Додаток News. Відтепер користувачі у деяких країнах зможуть отримувати нотифікації про «гарячі новини».

HomeKit отримає свій додаток для iOS. Користувач зможе управляти з телефону автоматичними шторами, приладами освітлення, термостатами, дверними замками та іншими приладами. Можливо навіть прямо на екрані телефону бачити картинку з камери безпеки, якщо така встановлена у квартирі.

Додаток Phone надасть можливість перетворювати голосові повідомлення в тексти. Також тепер VoIP можна використовувати буквально одним дотиком.

У повідомлення можна вставляти посилання, які будуть парситися в реальному часі в зображення і відео. Приблизно те ж саме, що ми могли бачити в Telegram. А іконки емодзі стануть в три рази більше. Слова тепер можна автоматично замінювати відповідними іконками.

Текстові хмарки отримали анімації на випадок, якщо ви хочете накричати на співрозмовника або сказати йому щось ніжне. Якщо ж ви не хочете, щоб хтось на тому кінці побачив ваше повідомлення, його можна буквально «завуалювати», перетворивши в розмиті символи, які виявляться лише після того, як одержувач проведе по них пальцем, відійшовши від «цікавих очей». Те ж саме можна зробити і з фотографіями. А ще тепер можна вставляти анімовані фони під повідомлення.

Тепер можна писати повідомлення від руки або малювати картинки, як це було на Apple Watch.

У повідомленнях з’являться набори стікерів. Краще пізно ніж ніколи.

Безпека значно підсилена. Ніякого більше збору даних про користувачів. Повне шифрування всього і вся.

Ось і вся iOS 10. Чекаємо на осінь.

Програмувати зі Swift тепер буде ще простіше. Початківці програмісти отримають доступ до безкоштовного додатку Swift Playgrounds, який містить в собі все необхідне для навчання програмуванню. Програмування – це дуже важлива навичка, вважає Тім Кук. І з ним не посперечаєшся.

На цьому презентація плавно добігла до кінця.

За матеріалами сайту: http://hi-news.ru/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA