Новини тижня зі світу смартфонів

У Києві запустили систему громадського велопрокату «Bike sharing»

Щоб взяти велосипед в оренду, потрібно завантажити на смартфон додаток «Nextbike», далі – зареєструватися у ньому.

Коли хочете проїхатися – скануєте QR-код на велосипеді на пункті прокату, вибираєте абонемент і натискаєте на «Почати прокат». Разова поїздка до 30 хвилин коштуватиме 30 грн. Місячний абонемент – 199 гривень (при купівлі до 1.09.2018, далі 399 грн/місяць). Можна буде придбати і абонемент на сезон – за 599 гривень (при купівлі до 1.09.2018, далі 899 грн/місяць). Для власників абонементів перші 30 хвилин кожної поїздки — безкоштовно, кожні наступні 30 хв – 30 грн.

Київська міська влада запустила пілотний проект велопрокату разом із компанію Nextbike. Голова Києва Віталій Кличко взяв участь у презентації та особисто протестував новий сервіс, повідомляє Офіційний портал Києва. Компанію Nextbike було засновано у 2004 році у Лейпцигу. Вона оперує системами громадського прокату велосипедів більше ніж у 150 містах, у 25 країнах світу.

Кожен велосипед оснащений GPS, тож відомо, де він знаходиться, хто користувався ним востаннє і де його залишив. Після використання необхідно припаркувати велосипед на спеціальній віртуальній станції та закрити спеціальний замок на задньому колесі. Сьогодні у прокатному велопарку столиці – 100 велосипедів, а до кінця наступного року його обіцяють збільшити до 2000 байків. Детальні умови та розташування станцій прокату можна подивитись на сайті компанії Nextbike.

Кожен новий iPhone матиме безрамковий дизайн з технологією розпізнавання обличчя

Видання Forbes повідомило, що всі нові моделі смартфонів iPhone будуть обладнанні технологією Face ID та матимуть ще менші рамки екрану, ніж iPhone X. Такий висновок був зроблений завдяки фінансовим результатам ключового партнера Apple у сфері AR і 3D-sensing бізнесу компанії Lumentum Holdings, яка постачає компоненти для Face ID на iPhone X. Крім того, вона заявила, що обсяги замовлень будуть “значно” збільшуватися з вересня 2018 року. Так як продажі поточної моделі iPhone X не мали суттевого зростання останнім часом, ймовірніше за все мова йде про виробництво компонентів саме для оновленої лінійки смартфонів від Apple. З цього можна зробити висновок, що Apple вважає новітній дизайн iPhone X та технологію безпеки Face ID вдалими перетвореннями для всіх своїх майбутніх продуктів, які мають бути представлені вже у вересні цього року.

Як виглядає середньостатистичний смартфон українця

Українці не вимогливі до техніки. За даними компанії MOYO середньостатистичний смартфон українця має такі характеристики: 2 Гб оперативної пам’яті та 16 Гб вбудованої, екран 5″, камера на 12 Мп, пластиковий корпус чорного кольору і цінник до 5000 грн. Такі параметри відповідають більшості проданих за перші шість місяців поточного року смартфонів. При цьому ринок гаджетів вельми поляризований – майже половина всіх смартфонів в Україні продається у категорії найдешевших, тоді як близько 10% припадає на дорогі флагманські моделі. Такий розподіл дає середню ціну по ринку в 7200 грн., тоді як в минулому році, за даними MOYO, вона становила 5100 грн.

Популярна технологія мобільних платежів ще не скоро стане в Україні масовою – серед проданих в першому півріччі смартфонів тільки 30% обладнані модулем NFC. А от сканер відбитків пальця став вже базовою функцією, він присутній в 90% гаджетів. Телефони з захищеним «протиударним» корпусом актуальні тільки для вузького кола покупців, тоді як захист від вологи і пилу поступово набирає популярності, завдяки масовому впровадженню цієї опції в пристроях середнього і високого цінового діапазону.