Мільйони смартфонів на Android мають вразливості — але панікувати не треба

Компанія Kryptowire, яка спеціалізується на безпеці, провела дослідження смартфонів на системі Android для виявлення вразливостей, повідомляє Wired. У тестуванні використовувались телефони виробників ZTE, Oppo, Vivo, Sony, LG, Nokia, Asus та інших, які пропонуються на американському ринку операторами зв’язку.

Результати дослідження показали, що більшість пристроїв мають серйозні проблеми з безпекою. На думку фахівців, це пов’язано з відкритою моделлю розповсюдження Android. Ця ОС може використовуватись будь-якими виробниками смартфонів безкоштовно, та дозволяє їм змінювати код, що і стає причиною появи вразливостей. Якщо на такий пристрій потрапить шкідливий додаток, то він може виконувати певні команди як системний користувач, отримувати журнали викликів, знищувати всі дані користувача з пристрою, читати, редагувати та відправляти текстові повідомлення, отримувати телефонні номери з контактів, та інше.

Хоча ситуація виглядає тривожною, користувачам Android не варто панікувати. Все це може статися тільки у випадку, якщо користувач сам завантажить шкідливий додаток до смартфону. Зазвичай, додатки які знаходяться в офіційному магазині Google Play, проходять ретельну перевірку, тому є безпечними для використання. А от програми, які знаходяться на інших ресурсах, можуть виявитися небезпечними. Тому, якщо ви не впевнені у походженні певного мобільного додатку, краще відмовитись від його завантаження до пристрою.

За матеріалами сайту https://mashable.com