Чи впаде Фейсбук?

Zuck

Якщо глянути на коментарі під останнім постом Марка Цукерберга, в якому він нарешті обговорює кризу довіри пов’язану із витоком особистої інформації користувачів Фейсбук, то видно що серед топ-10 негативні і позитивні висловлювання поділилися порівну. Але негативні набирають набагато більше лайків. Це нехороший дзвінок для соц-мережі, яка останні кілька років ховає голову у пісок щодо ситуації з інформаційними маніпуляціями на своїй платформі.

Ще з часів війни в Україні, потім кампанії Brexit у Британії, а згодом президенських виборів у США, постійно лунають твердження, що Фейсбук та його користувачі є полем для проведення інформаційних атак. І ці атаки часто є дуже добре спланованими і, виглядає, що організовані вони з детальним знанням користувацької інформації. Скандал із Cambridge Analytica це тільки підтверджує.

І от Фейсбук нарешті витягнув голову з піску і підтвердив, що люди, яким вони довіряли, їх кинули. А люди то ж не просто якісь там шлепери, а дуже серйозні на вигляд – професор з універистету Кембриджа та елітний лондонський топ-менеджмент компанії Cambridge Analytica. Зрозуміло, що таким можна абсолютно довіритися. Чи все ж ні?

А ці люди походу всю дорогу знали, що вони збирають дані не для “освітнього проекту”, а для використання у політичних кампаніях для Брексіта і Трампа. Не здивуюся, якщо там і Україна спливе незабаром, адже згаданий вище топ-менеджер CA уже наводив в одній приватній розмові можливість використання ”гарних дівчат з України” для дискредитації опонентів.

Чи міг Фейсбук знати відразу і завадати ситуації з таким масивним витоком даних? Відразу ні, бо у соц-мережі у якої 2.2 млрд користувачів і сотні тисяч сторонніх партнерів по всьому світу і так забагато справ, щоб помітити якийсь не такий блиск в очах у нового партнера. Ну і він же з Кембриджа, це ж не якісь там українці чи пакістанці. Ну і що, що у цього партнера російське прізвище і він досі має зв’язки з батьківщиною. А от визнати проблему, як тільки про неї дізналися, Фейсбук міг, ще у 2015 році (!) Але тільки вчора 22 березня 2018 року о 21:36 Цукерберг вперше офіційно визнав проблему своїм постом на Фейсбук. І то тільки після того як вже тільки дуже ліниві це не обговорювали. Шер і ще напевне десятки тисяч впливових користувачів уже навіть повидаляли свої екаунти на Фейсі через це.

Дуже пізно, Марк, капець як пізно. Просто приклад як не треба робити кризовий піар.
Але хто я такий щоб про це йому дорікати?

Але хрен з тими видаленими екаунтами (цікаво як швидко Шер повернеться? Краще глянемо на позитивні сторони справи. Так, їх майже нема, але все ж, я нарив тут кілька штук.

1. Цей випадок нас вчить нікому не довіряти. Навіть хлопцам з крутими дипломами і вест-сайдівським лондонським акцентом. Шось мені підказує, шо саме їм не варто довіряти в першу чергу.

2. Уважно перегляньте які дані ви надали соц-мережам, повидалаяйте лишні, сам Цукерберг уже каже, що достатньо лише імені, фото та імейлу. Для чого їм все решта? Адже по тих приблизно 50 мільйонах нещасних американських виборців, дані яких було скопійовано, відомо чимало, зокрема і місця їх проживання, їх політичні та інші уподобання, і навіть психотип: тобто чи схильна людина вірити у астрологію чи можливо тяжіє до насильства. І оце вже лютий піпец просто. А ми потім дивуємося що люди виходять на вулиці і стріляють одне в одного.

3. Фейсбук це не просто соц-мережа. Це соціальна платформа. З Фейсбуком користувачі залогінені у десятки а то й сотні різних сервісів, які автоматично отримуюь їх особисті дані. Так, капіталізація Фейсбука впаде (уже впала на 50 млрд, йошти мій, я цю цифру два рази перевіряв, сам не міг повірити), купа людей повидаляє свої профілі, але сама платформа, як і сайт facebook.com нікуди не дінуться. Думаю зарано ще говорити про якісь альтернативи, тим більше що їх тупо нема. Багато хто возвеличує Instagram за його “чистоту”, але не забувайте, що це теж власність Facebook.

4. Все ж, осад залишився. Корумпований бренд, як почали про нього писати останнім часом впливові медіа. Доречі тему з витоком даних роздули якраз ті мас-медіа, які найбільше постраждали від зміни правил News Feed на Facebook. Соупаденіє? Karma is bitch. І ці сайти не заспокояться поки не отримають свою вендетту. Тема Фейсбука останній тиждень просто не зходить з перших шпальт New York Times, The Guardian, Observer і тп. Це реально піар криза вселенського масштабу. І її уже не замажеш стікерами і гіфками та новими прикольними сервісами. Настала ера глобальної недовіри.

То ж чи впаде Faacebook і чи варто переживати мільйонам людей, які роблять на ньому свій бізнес? Ні, не впаде, але тріщина вже помітна і думаю це початок довгого кінця, або швидше, еволюції у щось нове, більш прогресивне.

Автор: Назар Гриник, директор та засновник агенції мобільного маркетингу LEAD9.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA