Словник віртуальної реальності


Цікавитесь останніми технологіями, зокрема віртуальною реальністю? Тоді ви напевне читаєте англомовні тематичні ресурси. На них часто трапляються незнайомі абревіатури або поняття, що утруднють розуміння суті тексту, написаного англійською мовою, та змушують витрачати час, копирсаючись у пошуку Google. Спеціально для тих, кому небайдужа тема VR, ми склали спеціальний словник з роз’ясненням термінів українською мовою!

VR (virtual reality, віртуальна реальність) – технологія, що змінює ваше звичайне сприйняття світу завдяки новому, цифровому досвіду. Це високорозвинута форма комп’ютерного моделювання, що дозволяє користувачеві зануритись у віртуальний світ та безпосередньо діяти в ньому за допомогою спеціальних сенсорних пристроїв (шолом, рукавички), які пов’язують його рухи з аудіовізуальними ефектами. Характерними ознаками віртуальної реальності є: моделювання в реальному масштабі часу; імітація оточення з високим ступенем реалізму; можливість впливати на оточення і мати при цьому зворотний зв’язок.

AR (augmented reality, доповнена реальність) – додає нові “шари” взаємодії з існуючою реальністю.

MR (mixed reality, змішана реальність) – створює простір, де фізичні та цифрові об’єкти можуть співіснувати та взаємодіяти одне з одним.

HMD (head-mounted display, шолом віртуальної реальності) – прилад, що слугує “порталом” до “зміненої” реальності. Існують різні типи трекінгових технік, що можуть бути поєднані, щоб відслідковувати ваші фізичні переміщення у віртуальному світі. Шолом здатний враховувати такі параметри, як повороти та нахили голови користувача, рух очей, вимірювання розмірів приміщення, у якому знаходиться користувач.

IPD (interpupillary distance, відстань між зіницями) – преміальні шоломи відрізняються тим, що дозволяють змінувати відстань між лінзами, щоб отримати кращу взаємодію із зображенням.

FOV (field of view, поле зору) – доступний кут огляду. Зазвичай кут огляду людського ока становить близько 200 градусів. Кут огляду у преміальному шоломі складатиме близько 110 градусів.

Lag (затримка) – може статися, якщо заряд шолому починає закінчуватися або користувач рухається занадто швидко. Враховуйте, що якщо ваші очі не бачать те, що, як вважає мозок, вони мають бачити, може виникнути запаморочення.

Аватар – цифрове “втілення” користувача для віртуального простору. Аватар може бути дуже простим або дуже детальним, аж до 3Д копії, створеної на основі сканування.

Social VR, metaverse (соціальна віртуальна реальність, метасвіт) – віртуальний простір з одночасним доступом для декількох або багатьох осіб. У ньому можуть взаємодіяти люди з будь-якого куточка світу.

Haptics (психологічне вчення про відчуття дотику, у більш вузькому значенні – технологія зворотнього зв’язку на основі тактильних відчуттів).

Відео 360 градусів (вимовляється англійскою як three-sixty video, якщо ви бажаєте бути модним). Таке відео не є синонімом віртуальної реальності. Таке відео дозволяє користувачеві оглядати об’єкти у радіусі 360 градусів, занурюючись у контент, знятий з використанням спеціального обладнання. На відміну від VR, користувацький досвід тут більш пасивний, ви можете лише розглядати об’єкти, але не можете з ними провзаємодіяти.

Дані технології все більш активно беруться на озброєння в ігровій індустрії, в оздоровчій та навчальній сферах. Це тренд, за яким варто спостерігати, якщо ви бажаєте втілювати найактуальніші тенденції у своїх маркетингових активностях!

Текст складено за мотивами цього англомовного відео. Тут же ви побачите чудові ілюстрації до кожного з термінів, описаних вище:

За матеріалами сайту: http://m-herzberg.com/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA