Портрет українського користувача за даними YouTube


83% українських інтернет-користувачів відвідують YouTubе мінімум раз на місяць, а 55% з них – щодня. Це – статистика згідно дослідження YouTubе Audience Profiling Study 2016, під час якого були проаналізовані головні тенденції використання платформи українцями, а також відмінності в споживанні контенту на YouTubе і телебаченні.

YouTubе – найпопулярніший відеохостинг світу: щомісяця ним користується 1 млрд осіб, і кожну хвилину на платформу завантажують 400 годин відео. Сукупний час перегляду щорічно зростає на 50%, при цьому кожен другий користувач відкриває сайт з мобільного пристрою. В Україні приріст ще більше: 70% на рік. Також в нашій країні більш ніж 108 000 креаторів.

Перше відео в Україні було завантажено на платформу у вересні 2005 року – про слона, розбурханого в київському зоопарку. За кумедним збігом, найперше в світі відео, яке залив на YouTubе його засновник Джавед Каріма 23 квітня 2005 року, також було про слонів, знятих в зоопарку Сан-Дієго. Офіційно YouTubе запустили в Україні в 2012 році.

Національні переваги

70% українських інтернет-користувачів у віці від 16 до 24 років дивляться відео на YouTubе щодня.

96% дивляться відео вдома, 18% – ще й на роботі, в школі або інших навчальних закладах, а кожен п’ятий – в дорозі або іншому місці поза домом. При цьому 59% відкривають YouTubе ввечері або зовсім перед сном.

Українці використовують YouTubе для розваги:

37% – для відпочинку від рутини,
36% – для розваги і натхнення,
36% – для хобі та особистих інтересів.

Також українці використовують YouTubе для саморозвитку:

52% – для отримання інформації,
47% – щоб дізнатися щось нове;
29% – щоб знайти підказку у вирішенні завдань.
24% – щоб знайти інформацію про послуги та продукти до покупки.

Телевізор vs. YouTubе

Трохи більше чверті українських користувачів YouTubе у віці від 25 до 44 років дивляться його частіше, ніж телевізор. А 31% стверджують, що стали включати телевізор рідше з тих пір, як почали користуватися YouTube. Примітно, що 32% користувачів YouTubе заходять в інтернет під час перегляду телебачення.

На відміну від телебачення, з платформою можна взаємодіяти: 56% українців заходять на YouTube, щоб поділитися контентом; а 57% українських користувачів підписуються на цікаві для них YouTube-канали. Приблизно кожен п’ятий користувач відвідує платформу без будь-яких мотивів.

Найпопулярніші жанри YouTube-відео – музика (46%), гумор (37%), відео з серії «зроби сам» (33%), кулінарні рецепти, новини і ТБ-шоу.

Дослідження YouTube Audience Profiling Study 2016 проводили, щоб з’ясувати, як YouTube використовується і сприймається користувачами різних країн, а також його роль в пошуку інформації та дозвіллі. Розмір вибірки по Україні – 1251 респондент у віці 16+.

За матеріалами сайту: http://ain.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA