«Смартфон став пультом управління життям» – погляд Дмитра Шоломка (Google Ukraine) на сучасні тренди в мобайлі


Смартфони стали архіважливої частиною нашого повсякденного життя. Вони дозволяють нам вчитися, працювати будь-коли в будь-якому місці. Майже 40% трафіку в Україні сьогодні припадає на мобільні пристрої. Тому якщо у компанії немає додатку або мобільної версії сайту, вона втрачає 25% клієнтів. Такі цифри на конференції iForum озвучив директор Google Ukraine Дмитро Шоломко. Ще більше инсайтів і цифр з його презентації >>>

Повальна смартфонізація
«Як ви думаєте, чим люди готові пожертвувати заради айфона? Якщо дивитися на пошукові запити в Google, виходить, що ниркою. Це звичайно перебір, але мобільний зв’язок – це, без перебільшень, найбільш швидкозростаюча технологія в історії людства», – розповів Дмитро. Для того, щоб набрати мільярд користувачів, радіомовленню знадобилося 72 роки. Смартфонам і планшетам – всього п’ять.

Популярність мобільного інтернету в світі зростає феноменальними темпами. Наприкінці 2015 року частка запитів в Google з мобільних пристроїв вперше перевищила частку запитів з робочого столу. Це говорить про те, що все більше людей використовують смартфон як перший і єдиний монітор в своєму житті.

Це зростання буде тривати, і через п’ять років мобільний трафік збільшиться в 10 разів. Цьому сприяє вихід все нових мобільних пристроїв, їх еволюція.

Телевізор більше не є головним екраном в житті людини – його витіснив смартфон.

В Україні проникнення смартфонів становить 28%, при цьому середньорічний відсоток зростання кількості смартфонів досягає 38%. За даними за перший квартал 2016 року, 37% всього трафіку в Україні було створене з мобільних пристроїв – смартфонів і планшетів. І від кварталу до кварталу в Google спостерігають зростання мобільного трафіку на 15%.

«Звичайно, Україна сильно відстає від таких країн, як Південна Корея і Китай. Але саме темпи зростання свідчать про те, що вже через півтора-два роки кількість мобільного трафіку досягне 50% », – стверджують аналітики компанії.
Додаток або мобільна версія?
На сьогодні у середньостатистичного користувача на смартфоні встановлено близько 30 додатків. Чверть з них він використовує кожен день. В результаті рекламодавці запитують себе, що важливіше – мобільний додаток або браузер. На думку аналітиків Google, однозначної відповіді на це питання не існує: «Все залежить від ваших цілей. Що вам потрібно: час користувача або гроші? Відповідь на це питання визначає, який інструмент вам використовувати».
У 2015 році компанія Flurry виявила, що її користувачі в США 90% свого часу проводять в додатках і тільки 10% в браузері. В основному це ігри та розваги. Але більше переходів і реальних грошей приходить саме з браузера.

Якщо вам потрібен час користувача – вибирайте додатки. Якщо ви хочете продавати – вибирайте браузер.
Унікальних користувачів все ще більше в браузері. Саме браузери відповідальні за зростання трафіку, тому для тих, хто хоче заробляти гроші, архіважливо мати мобільну версію сайту.

Які програми скачують українці
Передбачається, що в 2017 році кількість завантажених додатків досягне 200 млрд. Дохід від них буде становити $63 млрд.
У 2015 році рекламодавці витратили $3 млрд на просування додатків – це на 80% більше, ніж в 2014 році.
В Україні статистика по мобільних додатків дуже позитивна. Кількість завантажень росте на 16% за перший квартал 2016 року, при цьому доходи зросли на 40%. За часткою завантажень лідирують гри, але темп зростання помітно знизився в порівнянні з попереднім роком. Сьогодні все більше українців завантажують додатки з категорій «шопінг» і «фінанси».

На слайді – цифри за щоденними завантаженнями в Україні. І якщо MSQRD – це розважальне додаток для обробки фото і відео, то OLX і Privat24 є представниками саме тієї категорії аппов, про які йшла мова вище.

Мобільні додатки стають окремими каналами маркетингових комунікацій. При цьому охоплення, частота взаємодії, коефіцієнт залучення користувача в мобільних додатках просто вражаючі.
Мобільна комерція
Сьогодні з’явилося таке поняття як мобільна комерція – люди все частіше роблять покупки зі своїх мобільних пристроїв. У світі мобільна комерція росте на 300% швидше, ніж електронна комерція. При цьому третина всієї електронної комерції в світі вже мобільна.

В Японії і Південній Кореї більше 50% транзакцій в e-commerce доводиться на mobile. У Великобританії – 40%, в США – 29%.
Мобільний інтернет також дуже важливий для офлайн-магазинів:
•  50% користувачів, які шукали інформацію про магазин на мобільному пристрої, відвідали його в той же день.
•  18% з них зробили в цьому магазині покупку.
•  75% користувачів перевіряють ціну і наявність товару в інтернеті перед походом в традиційний магазин.
•  63% шукають додаткову інформацію про магазин: час роботи, місце розташування і т.д.
•  82% користувачів шукають інформацію під час походу в магазин.
•  33% власників телефонів використовують їх замість консультантів в магазині.
Сьогодні смартфон – ваш особистий шопінг-асистент. Тому, якщо у магазина немає мобільної версії сайту, він втрачає 25% клієнтів.
Для брендів мобільні телефони теж дуже важливі. Смартфони дозволяють отримати максимум інформації про вашого користувача, тому що зі смартфона він завжди залогінюється. Таким чином, ви можете дізнатися про нього з його мобільного більше, ніж з робочого столу.
«Смартфон став пультом управління життям. Коли дівчина зламала каблук, вона шукає, де купити нові туфлі, зі свого смартфона. Якщо у вас в дорозі поламалася машина, ви зі смартфона шукаєте найближчим СТО. Моментів, коли вам спонтанно що-небудь потрібно купити, полагодити, дізнатися чи розважитися, у кожної людини буває до кількох сотень на день. І це повністю міняє стратегію брендів. Демографія більш не важлива. Дівчина 25 років або 55-річний чоловік – ці моменти їх зрівняють», – Шоломко.
За допомогою мобільного зв’язку рекламодавці можуть міряти абсолютно все, що їх цікавить. Мобільні телефони надають будь-яку призначену для користувача статистику.
Споживання відеоконтенту
Зростання розміру мобільного екрану привів до того, що споживання відео-контенту збільшилася в рази. У всьому світі більше 50% переглядів відео на YouTube зроблені з мобільних пристроїв (в Україні – 20%). За минулий рік зростання кількості годин переглядів відео в світі склав 100%.
В Україні онлайн-відео зі смартфона щодня дивляться 34% інтернет-користувачів. Чоловіки частіше дивляться відео на сайтах, а жінки – в соцмережах. Примітно, що головним стимулом для перегляду відео вони вважають вивчення чогось нового. Сьогодні в тренді пізнавальний контент.
47% користувачів мобільних пристроїв в Україні вважають за краще відео тривалістю 10 хвилин і більше. При цьому, зростання кількості годин перегляду зростає на 70% в рік на YouTube і 77% в цілому. Найпопулярніші категорії контенту – це відеоблог, пристрої та ігри, розваги.
Кроссдевайс
Кроссдевайс – це популярне на сьогодні явище, коли користувач починає пошук на одному пристрої і закінчує на іншому. Все більше користувачів роблять саме так. І тому дуже важливо правильно це вимірювати.

Маркетологи, які вимірюють кроссдевайс правильно, бачать на 16% більше переходів.
Для Google смартфони – напрямок №1 на сьогоднішній день. Більшість продуктів компанії заточені саме під мобільних користувачів. «Смартфон став пультом управління нашим життям. Не ігноруйте цю тенденцію», – стверджує Дмитро Шоломко.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA