Теперішнє і майбутнє мобільних ОС – міркування експерта


Продакт-менеджер китайського месенджера WeChat Ден Гровер нещодавно висловився з приводу протистояння ботів і додатків. Він вважає, що це протистояння – надумане, і переконаний, що мобільні ОС перестали відповідати запитам користувачів. Можливо, деякі його ідеї надто категоричні, але в цілому – дуже цікаві і дозволяють маркетологу подивитись “свіжим оком” на те, що наразі відбувається у мобільній сфері.

Ажіотаж, що виник навколо ботів, викликаний поєднанням двох різних трендів, переконаний Ден Гровер. Перший полягає в постійному вдосконаленні технологій штучного інтелекту. Другий тренд – відсутність на ринку США одного домінуючого месенджера. У Кремнієвій долині, пише автор, намагаються перейняти азіатський досвід.
«Це передбачає деяку зацикленість на тому, як додатки, зокрема WeChat, інтегрують в собі всю можливу функціональність, не пов’язану, на перший погляд, з обміном повідомленнями. Вважається, що користувачі будуть більш активно користуватися сторонніми сервісами, якщо вони представлені в форматі розмовного інтерфейсу, а не у вигляді окремого нативного додатка».
Гровер вважає, що несподіваний успіх месенджерів у вирішенні широкого кола завдань обумовлений не стільки тріумфом розмовних інтерфейсів, скільки неготовністю розробників мобільних ОС з Кремнієвої долини задовольнити всі потреби користувачів, особливо в інших частинах світу. Щоб відстежити еволюцію розмовних інтерфейсів, автор пропонує згадати, як вони виглядали в 2003 році.

«У інтерфейсах багатьох телефонів SMS виглядали як електронна пошта, часто з папкою вхідних, вихідних і чернеток. Так безглуздо! Потім обмін повідомленнями почав набувати сучасний вигляд стрічок».
З масовим поширенням смартфонів в Європі і Азії стали розвиватися додатки для обміну повідомленнями за допомогою мобільного інтернету, використання яких було дешевшим, ніж SMS. У цих додатках, пише Гровер, з’являлися все нові різновиди стрічок, кожна з яких була призначена для різних типів контенту: текст, голос, відео, платежі, файли, посилання, геовідмітки тощо.

Автор посилається на досвід WeChat: в компанії, за його словами, вчасно зрозуміли, що месенджер повинен підтримувати різні типи акаунтів. Бренди та знаменитості реєстрували персональні акаунти, створювали гігантські групові чати і запрошували туди шанувальників. Так у WeChat з’явилися офіційні акаунти. Як приклад він наводить один з перших таких акаунтів – авіакомпанії China Southern Airlines.

Гровер вважає, що введення цифри, що відповідає одному з можливих запитів, набагато зручніше, ніж використання ключових слів або складання цілих речень. Він протиставляє цій практиці підхід Microsoft: «Ось так, як їм здається, ми будемо замовляти піцу у майбутньому. 73 натискання на екран, щоб пояснити боту, чого я хочу! І це при тому, що він мене вже знає».

Через офіційний акаунт Pizza Hut в WeChat зробити замовлення можна у 16 натискань на екран.

Автор пропонує розглядати те, що відбувалося в Китаї в останні кілька років як «великий експеримент з розмовними інтерфейсами». «Тут існує платформа для обміну повідомленнями з таким глибоким проникненням, за яке Facebook, Kik, і Telegram вбили б», – пише розробник.
Гровер вважає, що центр вхідних повідомлень – це «новий домашній екран». Він визнає, що упереджений в цьому питанні, але пише, що WeChat знаходиться ближче до реалізації цієї концепції, ніж всі аналогічні сервіси. «Якщо розвинути цю ідею, натискаючи на екран у вхідних повідомленнях я зможу побачити переписку, послухати пісню або подивитися відео, прочитати новини, ознайомитися з картою, завести таймер. Тобто, зможу зробити все що завгодно».
«Термін “додаток”- досить старий, але увійшов в ужиток тільки з поширенням смартфонів. Це не збіг. Концепція додатків для мобільних ОС, що з’явилася близько 2007 року, представляє радикальне поліпшення в порівнянні з тим, що було доступно на ПК. Нарешті програмне забезпечення стало легко встановлювати і ще простіше видаляти; з’явилася гарантія, що воно не зіпсує всю систему. Тоді додатки для смартфонів розглядалися як молодші брати програм для комп’ютерів. Apple випустила «кишенькові» версії Pages, GarageBand і iMovie. У перші кілька років для настройки iPhone його потрібно було підключати до десктопу і синхронізувати з монстром, відомим як iTunes», – міркує Гровер.
Він пише, що WeChat служить не тільки для розмов, але для читання новин і блогів, для оплати товарів і послуг, і навіть для підрахунку пройдених кроків. «WeChat може сканувати QR-коди, хоча це має вміти операційна система. Сервіс може розпізнавати пісні, книжки та інші об’єкти з фотографій. Чимось це нагадує початок 1990-х, коли можна було запустити Windows або іншу оболонку з-під DOS, а потім переключитися назад. Перехід з WeChat на домашній екран або в інші додатки починає сприйматися так само».
На думку Гровера, операційні системи перестали відповідати потребам користувачів. Свої претензії він сформулював за декількома пунктами.
Повідомлення
«Коли я переключаюсь на домашній екран, там всюди червоні кола. Насамперед я звертаю увагу на ті, значення яких можу інтерпретувати. Спочатку WeChat, потім пошта. У мене в пошті 8108 непрочитаних листів, але я точно зауважу, якщо їх стане 8109. На папці Social чотири повідомлення: одне від Facebook і ще три від інших додатків. Facebook я перевірю, а про інші програми я навіть не знаю точно, що потрібно зробити, коли їх відкриєш. Підозрюю, що одне з них повідомлень – від Foursquare, ще одне – від Instagram. В цілому я знаю, що коли на папці Social відображаються три повідомлення, перевіряти там нічого. Якщо чотири або п’ять, то можна подивитися».
QR-коди
«Коли я їхав зі Штатів, ніхто не сприймав QR-коди всерйоз. Їх розміщення на речах було легким способом виставити себе лохом – майже як використання великої кількості хештегів або Bluetooth-гарнітури. У Китаї справи йшли так само, поки WeChat не пішла ва-банк. Тепер QR-коди є у людей, групових чатів, брендів, платежів, логінів і так далі. Вони інтегровані і в багато інших додатків. Коли всі взяли їх і розібралися, як з ними поводитися, QR-коди стали чудовим способом зв’язку між офлайн і онлайном, який економить купу часу. Але у них є і недоліки. По-перше, вони виглядають як блювота робота. Інший недолік полягає в тому, що при скануванні коду невірним додатком, користувач потрапляє на сайт, де написано, яке додаток він повинен завантажити. І все одно я хочу, щоб операційна система мого телефону вміла сканувати будь-які коди, але, мабуть, така можливість вже втрачена».
Додатки занадто великі
«Додатки зараз займають біса багато місця. Додаток Twitter, яке відображає повідомлення довжиною в 140 знаків, важить 72 Мб. Великі додатки менш охоче скачують і більш охоче видаляють. Apple намагалася вирішити цю проблему шляхом стиснення додатків і застосуванням технології on-demand, але поки результатів не видно».
Контакти
«Додаток з контактами в телефоні має бути центральним сховищем, в якому кожному контакту можна привласнити номер телефону, адресу і будь-який інший ідентифікатор. Додаток з контактами в iOS походить від Address Book для OS X. За ідеєю у мене повинна бути можливість звертатися до цього додатка, щоб витягти або зберегти інформацію про людину в той момент, коли мені це потрібно, замість того, щоб підтримувати одні і ті ж контакти в різних базах даних. На практиці це працює не так».
Авторизація
«Коли я вперше відкриваю додаток, воно або змушує мене реєструватися через пошту, Facebook або якийсь інший сервіс, або за допомогою SMS з одноразовим паролем. Це дуже криво. Я повинен вже бути залягання, коли відкриваю додаток в перший раз. В функціональності операційних систем повинен існувати якийсь гнучкий формат авторизації».
Офлайн-зберігання
«У Китаї люди економлять трафік при використанні мобільного інтернету, тому додатки дають широкі можливості для зберігання даних в офлайні. Це вміють всі програми для перегляду кіно і прослуховування музики. Деякі з них мають детальні інтерфейси для управління зберіганням даних. Мені подобається такий рівень контрольованості, і я хочу, щоб їм мали всі додатки. Я намагаюся не думати про вільне місце, але якщо справа доходить до видалення непотрібних даних, я б вважав за краще мати один централізований інтерфейс замість того, щоб відкривати кожен додаток окремо».
Платежі
«У Китаї будь-який сайт, який приймає платежі, використовує Alipay або WeChat Wallet. У США я змушений наново вводити дані банківської картки в кожному новому додатку. Існують Apple Pay і Android Pay, але їх приймають в обмеженій кількості місць. Коли вже витрачати свої кревні в Штатах буде так само просто?»
Підсумовуючи свої роздуми, Гровер пише: «Я хочу, щоб першою вкладкою мого домашнього екрану був центр вхідних повідомлень. Я хочу, щоб в ньому відображалися вхідні з усіх месенджерів, електронна пошта, новини і повідомлення. Мені потрібна можливість його точної настройки».
За матеріалами сайту: https://vc.ru/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA