Як оцінити якість трафіку у мобільному маркетингу


Що таке рекламний і вмотивований трафік, і чим вони відрізняються один від одного? Яка модель оплати вигідніше: CPC або CPI? Коли йдеться про просування мобільного додатку, дуже важливо як слід розібратися в цих питаннях і налаштувати їх відстеження, щоб залучати максимально якісний трафік.

Мобільний трафік буває 3 видів: органічний, рекламний (невмотивований), мотивований (коли користувачам платять за установки).
– Рекламний трафік (невмотивований) – установки відбуваються за класичною рекламної моделлю: користувачі помічають цікаву для них рекламу додатка і переходять за посиланням.
– Мотивований трафік – користувачі отримують винагороду за встановлення програми. При цьому, найчастіше, саме додаток їх не цікавить. Такий трафік використовується, щоб підняти додаток в ТОП.
– Органічний трафік – інсталяція програми з Google Play / App Store з пошуку або рекомендації самих магазинів.
Рекламний трафік можна купити по декількох моделях оплати. Найбільш розповсюджені:
CPC (cost per click) – оплата здійснюється за кліки по рекламних матеріалів.
CPI (cost per instalation) – оплата за встановлення програми. Тут є ризик придбати не тільки рекламний трафік, але і вмотивований.
CPM (cost per mille) – закупівля медійного трафіку з оплатою за 1000 показів.
Як працюють CPI-мережі?
Наприклад, на ринку з’являється рекламодавець, який замовляє 1000 рекламних установок на добу за ціною 2$ в CPI мережі. Мережа CPI приймає замовлення і роздає його своїм партнерам (з вирахуванням комісії в 30% і вже по 1.4$).
У свою чергу, багато з партнерів купують мотивовану трафік по 0.4$ у своїх партнерів, а ті оплачують по 0.2$ винагороди своїм виконавцям.
І що виходить?
Рекламодавець отримує 1000 установок по $2, але при цьому більшість користувачів, які були залучені, не зацікавлені в подальшому використанні програми. В той же час, партнер першого рівня отримав $1000, CPI-мережу – $600, партнер другого рівня – $200, всі виконавці так само заробили $200.


Якщо ви використовуєте CPI-модель, будьте готові до певних труднощів. А саме:
1. Перевантаженість мобільних систем аналітики.
При великих обсягах закупівлі трафіку системи аналітики можуть дати збій за кількістю установок, і це призводить до 20% – 30% втрат на трекері. У цьому зазвичай звинувачують постачальника трафіку, хоча справа може бути зовсім не в ньому. Трекери не завжди дозволяють точно визначити якість трафіку (мотивований або невмотивований).
2. Фрод. Він же обман.
Фрод – підмішування мотивованого трафіку під виглядом невмотивованого, склікування реклами роботами (що не веде до подальшої установки) та інші подібні дії. Найкращий спосіб боротьби з ним – правильно налаштувати аналітику і на регулярній основі аналізувати трафік. Якщо хтось і поставляє неякісний трафік, ви можете побачити це по показникам і відключити це джерело.
3. Постійна робота з внутрішньої аналітикою додатка
Щоб зрозуміти, наскільки якісний трафік дає вам те або інше джерело, необхідно відстежувати внутрішню аналітику використання програми користувачами: використовувалася програма через тиждень, через 30 днів, здійснення потрібних вам цільових дій, здійснення покупок / оплат і т.д. Лише на підставі цих параметрів і порівнянні цих показників між джерелами можна зрозуміти реальну якість кожного з джерел.
Тепер перейдемо до найголовнішого: як же відрізнити мотивовану трафік від невмотивованого?
В першу чергу, використовуючи відповідні системи аналітики. Наприклад, Adjust, Flurry або Mixpanel. Рекламодавці повинні відстежувати поведінкові показники залучених користувачів.
А саме:
1. LT – час, який користувачі провели в додатку
2. Churn Rate – коефіцієнт відтоку користувачів
3. ARPU – середній заробіток з одного користувача (для додатків з платним контентом)
4. Грає користувач в додатку чи ні
5. Чи виконує цільові дії (реєстрація, покупки, кількість пошуків і т.д.)
На підставі цих показників з достатньою ймовірністю можна зрозуміти, наскільки трафік є якісним і живим.
CPC / СРМ-модель-рішення?
Якщо ви не впевнені, що зможете досить контролювати залучаються установки по CPI-моделі, краще скористатися старими перевіреними схемами з закупівлею трафіку по CPC / CPM. При точній настройці аналітики ви зможете залучати набагато більшу кількість якісного трафіку і оптимізувати вартість установки за рахунок більш тонких налаштувань націлювання.
За матеріалами сайту: http://reklamonstr.com/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA