Як зміниться маркетинг з появою 3G в Україні

Назар Гриник, директор агенції мобільного маркетингу LEAD9, аналізує як зміниться маркетинг з появою в Україні повноцінного 3G.
Ми з Вами живемо у дуже цікавий час – час великих змін, зокрема телекомунікаційних.

За даними дослідження КМІС проведенеого на замовлення LEAD9 в лютому цього року, 41% респондентів віком 18-50 років користуються сенсорними смартфонами. За моїми оцінками до кінця 2015 року, поширення наблизиться впритул до половини усіх громадян України. А ще усі провідні мобільні оператори навипередки обіцяють найближчим часом 3G у великих містах. Як користувач 3Mob з 3-річним стажем, впевнений, що швидкість мобільного інтернету зросте як мінімум у 25-30 разів у порівнянні із технологією EDGE, якою користуються більшість українських абонентів сьогодні. А це значить, що вже дуже скоро ми всі зможемо спокійно переглядати відео кліпи та здійснювати відео дзвінки з наших гаджетів майже будь-де і будь-коли. І не тільки.

Що несе нам нова хвиля мобілізації України для бізнесу, освіти та державного управління?

 

БІЗНЕС: МАРКЕТИНГ та РІТЕЙЛ

1. Месенджери і соц-мережі наше все.
Люди завжди шукають де простіше і дешевше. Тому багато хто з появою швидкого інтернету перейде з SMS та дзвінків на безкоштовні сервіси на зразок Viber, Facebook, Skype і тп.
Який сенс слати 1 SMS за 50 коп., якщо можна годинами теревенити в соц-мережі лише за вартістю трафіку інтернет (а це, якщо пакет 3G коштуватиме приблизно 150 грн./міс = копійки за одну розмову)? Вже сьогодні 72,5% користувачів смартфонів в Україні качають додатки, з яких топ три це: соц-мережі, ігри та навігація.

Бізнеси вже зараз мають освоювати нові канали комунікації, адже навіть сьогодні при дуже повільному мобільному інтернеті мільйони українців щодня користуються соц-мережами і месенджерами зі своїх мобільних пристроїв. А що буде коли у всіх на трубках буде 3-Мбітний інет? Там будуть всі!

Чи вмре SMS? Звичайно ні, так як не вмерли дротові комунікації з появою мобільних. Але його використання для маркетингу суттєво звузиться – до тих випадків, коли без нього ніяк, наприклад для старшої аудиторії 50+ або деяких банківських послуг, де необхідна пряма прив’язка до номера абонента.


Як видно за даних 2014 року по США, найбільш популярними додатками для спілкування повідомленнями є Fb та Skype.

2. ВІдео замість фото і тексту.
Люди не хочуть напрягатися, тому більшість з нас при наявності відео в статті, відразу клікає на нього, майже не читаючи текст. Як на мене коротке пізнавальне відео краще за тисячі слів тексту і десятки фото. Тому з появою швидкого інтернету на мобільних пристроях кількість відео контету зросте еспоненційно. Вже сьогодні за 25% українського інтернет трафіку відповідальні мобільні пристрої. А що буде коли наші гаджети зможуть переглядати відео будь-де і будь-коли, а не лише коли є шаровий WiFi? Тим більше, що для мобільних пристроїв характерне суттєве обмеження розміру екрану, і багато мілкого тексту там виглядає не ахті. Тому повальна людська лінь і зайнятість відкриває небачені можливості для відео продакшена і адаптації контенту під мобільні пристрої.

Тож замість слати споживачу банальні тексти “Хочете, шукаєте, бажаєте те і те…?” і описом на три абзаци тексту, який навряд чи хтось буде читати, готуйтеся слати лінк на відео з презентацією продукту і лінком на сайт, де його відразу можна купити.

LEAD9 New Year Greeting Case from LEAD9 Marketing on Vimeo.

3. Адаптація під мобільні пристрої.
Люди зайняті і стресовані, вони не мають часу скролити ваші величезні простирадла. Навіть, коли у нас буде 4 чи 5G, малий розмір екранів та суттєві процесорні обмеження гаджетів потребуватимуть адаптації контенту. Який би не був швидкий інтернет, часу та уваги у споживачів не стає більше, а радше навпаки, тому сайти потрібно робити адаптивними, або навіть інколи спеціально розробляти їх під малі екрани. І надсилати споживачу лінк або показувати QR-код з врахуванням того, що за ним обов’язково має бути адаптована під його екран і можливості посадкова сторінка, з якої можна за долі секунди зрозуміти, що ви від нього хочете.
Я коли отримую повідомлення на мобільний з неадаптованим сайтом, відразу закриваю його, навіть не дивлюся що там. І так будуть робити 99% користувачів 3G, тому що часу у нас всіх стає все менше.

Вище зображено скрін-шоти як виглядають на мобільному сайти двох популярних мереж піцерій у Києві.
При неідеальному дизайні мобільної версії, у першої вона хоча б є!

4. Доп-реальність, ігри та інші круті фішки.

Маючи в руці надсучасний гаджет, багато споживачів обов’язково захочуть випробувати це чудо техніки по-максимуму, так як власники спортивних авто обов’язково захочуть натиснути на гашетку до підллоги. Дайте їм цю можливість, щоб вони запам’ятали свій момент історії разом з вашим брендом. Такі технології як доповнена реальність в інтеграції з відео, позиціонуванням на місцевості, акселерометром та ігровими механіками стануть набагато ближчими до споживача при нормальній швидкості мобільного інтернету. А враховуючи те, що чимало торгових точок в цьому році запропонують своїм покупцям безкоштовний WiFi, інноваційні промо можна буде робити прямо біля полиці і відразу вести споживача до покупки.
А зробити це можна через мобільні купони та подарункові сертифікати, які будуть відображатися відразу на екранах смартфонів у вигляді штрих-кодів та скануються на касах у супермаркетах.

Як бачимо вже в кінці 2015 року, в українського споживача з’явиться в руках дуже потужний інструмент, для пошуку, отримання та аналізу інформації. Споживач стане сильнішим і більш вибагливим, адже зможе швидко порівнювати та обирати продукт. Тому задача бізнесу пристосуватися до цих змін і представити свої товари та послуги у найзручнішому для споживача форматі.

Далі буде 🙂

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Anti-spam: complete the taskWordPress CAPTCHA